Πολλή φασαρία για το… ελάχιστο η παρουσία Χειλάκη–Μαξίμου, διαβάζοντας παραμύθια στο δημοτικό θέατρο Καλαμαριάς... (Είδαμε + ακούσαμε + σχολιάζουμε)

401 Views
Πολλή φασαρία για το… ελάχιστο η παρουσία Χειλάκη–Μαξίμου, διαβάζοντας παραμύθια στο δημοτικό θέατρο Καλαμαριάς... (Είδαμε + ακούσαμε + σχολιάζουμε) Πολλή φασαρία για το… ελάχιστο η παρουσία Χειλάκη–Μαξίμου, διαβάζοντας παραμύθια στο δημοτικό θέατρο Καλαμαριάς... (Είδαμε + ακούσαμε + σχολιάζουμε)

Πολλή φασαρία για το… ελάχιστο η παρουσία Χειλάκη–Μαξίμου, διαβάζοντας παραμύθια στο δημοτικό θέατρο Καλαμαριάς... (Είδαμε + ακούσαμε + σχολιάζουμε)

       Το τσουχτερό κρύο δεν εμπόδισε καθόλου ενήλικες και πιτσιρίκια να προσέλθουν στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς Μ. Μερκούρη και να το γεμίσουν ασφυκτικά, προκειμένου να απολαύσουν το δεύτερο αφηγηματικό ταξίδι «Των χωρών τα παραμύθια», δια στόματος των ηθοποιών Αιμίλιου Χειλάκη και Αθηνάς Μαξίμου, συνοδεία μουσικών σχημάτων, «που θα συναρπάσει τους μικρούς μας φίλους». Αυτά ανέφερε το δελτίο τύπου αλλά και οι πολλές αφίσες σε κεντρικά σημεία της Καλαμαριάς, προβάλλοντας το δρώμενο ως ξεχωριστή χριστουγεννιάτικη εκδήλωση για τα παιδιά.

 
       Τα οποία αποτελούσαν λογικά το μισό κοινό της βραδιάς και βέβαια δεν «αντιλαμβάνονται» την έννοια της (αρκετής) καθυστέρησης, καθώς αδημονούσαν και κάποια σκαρφάλωναν στη σκηνή περιεργαζόμενα μικρόφωνα και όργανα… Την εκδήλωση άνοιξε τμήμα της φιλαρμονικής του Δήμου και στη συνέχεια εμφανίστηκαν στη σκηνή οι δύο ηθοποιοί που έλαβαν θέση  στις καρέκλες τους και ανήγγειλαν την ανάγνωση δύο παραμυθιών του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν: τον «Χιονάνθρωπο» και την «Τσαγιέρα». Δύο εξαιρετικά σε περιεχόμενο, ατμοσφαιρικά και συναισθηματικά παραμύθια, που αφηγήθηκαν με εκφραστικότητα και υπέροχες φωνές οι δύο άξιοι ηθοποιοί. Ενώ ενδιάμεσα παρεμβάλονταν κάποια επίκαιρα, χριστουγεννιάτικα κατά βάση κομμάτια, εκτελεσμένα ωστόσο με τρόπο «ακρωτηριασμένο» από τους μουσικούς της φιλαρμονικής. Το όλο δρώμενο διάρκειας περίπου μισής ώρας, έληξε με τις ευχαριστίες εκπροσώπου της εκδήλωσης και την προσφορά στα παιδιά κατά την έξοδο, ενός γλυκίσματος.
 
       Προφανώς θα σχολιάσω ως ενήλικας, αφού δεν μπορώ εξ ονόματος των παιδιών του κοινού… παρά μόνο να «μεταφράσω» τις αντιδράσεις τους, έχοντας για πολλά χρόνια ιδιαίτερη σχέση μαζί τους. Και θα συνοψίσω την εκτίμηση στο γνωστό «άνθρακες… ο θησαυρός»! Ή πιο απλά στο «πολλή φασαρία για το… ελάχιστο», συγκρίνοντας την προβολή, τις προσδοκίες και τα διάσημα ονόματα σε σχέση με το εντελώς ανέμπνευστο αποτέλεσμα. Και ακριβώς επειδή η εκδήλωση ΔΕΝ απευθυνόταν σε ενήλικες, αλλά σε παιδιά, θα έπρεπε οι συντελεστές της να «επενδύσουν» διπλά σε φαντασία τουλάχιστον, αν φιλοδοξούσαν σε κάτι ελκυστικό για το απαιτητικό παιδικό κοινό και όχι σε μια τυπική διεκπεραίωση. Όποιος έχει την παραμικρή σχέση με παιδιά, ξέρει πολύ καλά πόσο «δύσκολοι» θεατές-ακροατές είναι, πόση δουλειά και φαντασία απαιτείται για να κερδίσεις το ενδιαφέρον τους και πόσο αυθόρμητα εκδηλώνουν είτε το θαυμασμό είτε την ανία τους… ΚΥΡΙΩΣ αυτήν! Που εξέφρασαν ανοιχτά με το δικό τους τρόπο, παρά τις παραινέσεις των γονιών για «σουτ.. και σουτ…».
       Όμως προσωπικά, είμαι με το μέρος των παιδιών. Γιατί…τί μπορεί να σημαίνει επί της ουσίας για ένα παιδί το διάσημο όνομα ενός καταξιωμένου ηθοποιού; Πώς μπορείς να κερδίσεις το ενδιαφέρον του με μια στατική, καθιστική αφήγηση, όσο εκφραστική και με άψογη ορθοφωνία κι αν την κάνεις; Πώς να το κρατήσεις με συμβατική μουσική φιλαρμονικής; Είναι δυνατόν να προσελκύσεις από σκηνής μικρά παιδιά, καθισμένος ακίνητος σε καρέκλα με αποκλειστικό μέσο τον λόγο, έστω κι ενός όμορφου παραμυθιού; Όταν έχεις στη διάθεσή σου δύο εξαιρετικούς ηθοποιούς, χάθηκε μια έστω στοιχειώδης «δραματοποίηση», λίγη κίνηση, λίγο χρώμα, κάποιο αξεσουάρ, κάποια συμβολική προβολή; Χάθηκε μια ευφάνταστη μουσική επένδυση με βάση τον αγαπημένο στα παιδιά ρυθμό, αντί των εντελώς άστοχων και άτεχνων διακοπών με χιλιοειπωμένα χριστουγεννιάτικα; Χάθηκε λίγη διαδραστικότητα βάζοντας και παιδιά στο παιχνίδι; Γιατί τόση προχειρότητα, τόση συμβατικότητα και έλλειψη φαντασίας; Τί ουσιαστικό προσέφερε στους αποδέκτες της αυτή η εκδήλωση;
 
       Θα μου πείτε βέβαια ότι υπήρξε συνέπεια ως προς τις υποσχέσεις: αφήγηση εξήγγειλαν και αφήγηση προσέφεραν, τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο. Η ένσταση αφορά ως προς το σημείο που… φιλοδοξεί ότι «θα συναρπάσει τους μικρούς μας φίλους». Τους οποίους μάλλον υποτιμούμε αν πιστεύουμε ότι στο σημερινό κόσμο των απίστευτων ερεθισμάτων- προκλήσεων που δέχονται, δύο διάσημοι (για τους ενήλικες) ηθοποιοί, διαβάζοντας παραμύθια καθισμένοι απλά στην καρέκλα, μπορούν να τους… συναρπάσουν! Ενώ αντίθετα θα μπορούσαν με λίγο νοιάξιμο και λίγη παραπάνω φροντίδα να αναδείξουν τα υπέροχα κείμενα και τις ερμηνευτικές δυνατότητες των ηθοποιών και όχι να τα… εξαφανίσουν μέσα στην πλήξη των παιδιών, μετατρέποντας δύο σπουδαίους καλλιτέχνες σε απλούς αφηγητές – κράχτες… Απόδειξη ότι η παιδική ζωντάνια επανήλθε στα προσωπάκια τους όταν έφτασαν στον πάγκο με τα λαχταριστά καραμελωμένα μηλαράκια!
«ΕΠΙΜΥΘΙΟ»: Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πρόκληση από το να κερδίσεις το ενδιαφέρον ενός παιδιού-θεατή. Που κερδίζεται «δύσκολα» με πολύ… απλά πράγματα! Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το απλό είναι τελικά πολύ δύσκολο! Αξίζει όμως τον κόπο με το παραπάνω κι όποιος έχει ασχοληθεί με παιδιά το γνωρίζει πολύ καλά…

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Πίτσα Στασινοπούλου
Πίτσα Στασινοπούλου

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Το ψυχικό πλεονέκτημα των χριστουγεννιάτικων παραδόσεων | Νέλη Βυζαντιάδου | Τάχα θέλω να σου πω.
Το ψυχικό πλεονέκτημα των χριστουγεννιάτικων παραδόσεων | Νέλη Βυζαντιάδου | Τάχα θέλω να σου πω.
με 0 Σχόλια 719 Views

Χριστουγεννιάτικα έθιμα, όπως το να τραγουδάμε τα Κάλαντα, επηρεάζουν θετικά την ψυχική μας υγεία. Ποιο είναι λοιπόν το ψυχικό πλεονέκτημα των χριστουγεννιάτικων παραδόσεων;
#ΤάχαΘέλωΝαΣουΠω. Γράφει η Νέλη Βυζαντιάδου για την Κουλτουρόσουπα. 

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή