Ο Χάϊ- κάλης, η χάϊ – ξεφτίλα και η Καμμένη Δημοκρατία!». Για λίγες μόνον παραστάσεις! (Είδαμε + σχολιάζουμε… μετά σιχαμάρας!)

223 Views
Ο Χάϊ- κάλης, η  χάϊ – ξεφτίλα και η Καμμένη Δημοκρατία!». Για λίγες μόνον παραστάσεις! (Είδαμε + σχολιάζουμε… μετά σιχαμάρας!) Ο Χάϊ- κάλης, η χάϊ – ξεφτίλα και η Καμμένη Δημοκρατία!». Για λίγες μόνον παραστάσεις! (Είδαμε + σχολιάζουμε… μετά σιχαμάρας!)

Ο Χάϊ- κάλης, η  χάϊ – ξεφτίλα και η Καμμένη Δημοκρατία!». Για λίγες μόνον παραστάσεις! (Είδαμε + σχολιάζουμε… μετά σιχαμάρας!)

       Κρίμα, κρίμα, κρίμα και πάλι κρίμα!!! ΤΕΤΟΙΑ μεγαλειώδης παράσταση… με σενάριο που θα έκανε τον αείμνηστο Φώσκολο να σχίσει τα δικά του… με πλοκή που θα ζήλευε η Αγκάθα Κρίστι… με σασπένς να σου κόβει την ανάσα… με πρωταγωνιστή έναν πασίγνωστο κωμικό σε ρόλο «δωροδοκημένου» βουλευτή… με συμπρωταγωνιστές έναν Καμμένο αρχηγό κι έναν Ηλίθιο σύμβουλο…με γκέστ στάρ τον διάσημο «Αλ  Τσαντιριώτη»… και να πάει ΑΠΑΤΗ!!! Μα πώς είναι δυνατόν;;; Να κάνεις στην πρεμιέρα κυριολεκτικά πάταγο, οι ουρές να φτάνουν απέναντι, ο κόσμος να παίζει μπουνιές στα ταμεία… και οι «συντελεστές» να αρκούνται σε «λίγες μόνον παραστάσεις»… ίσα να ξεσηκώσουν το κοινό… και μετά το χαλασμό να αποσύρουν την παράσταση της χρονιάς! Να την «βάζουν στο αρχείο»… Θα  ρωτούσα: «Είστε με τα καλά σας;», αλλά θεωρώ το ερώτημα ανούσιο όταν απευθύνομαι σε εγκεφάλους με ήδη πιστοποιημένη βλάβη προ πολλού…
 
       Με λίγα λόγια το έργο εκτυλίσσεται σε μια χώρα που κορδώνεται ότι «γέννησε τη Δημοκρατία», άσχετα αν από Μάνα μεταλλάχτηκε σε πανούργα Μητριά που ολημερίς μηχανεύεται δόλιους τρόπους να εκμαυλίσει/ διαπομπεύσει/ διακορεύσει την Κόρη της. Σε μια χώρα όπου χάριν των προσχημάτων, οι πολιτικοί της υποκρίνονται ότι υπηρετούν τους «δημοκρατικούς» θεσμούς. Μεταξύ των οποίων και το Κοινοβούλιο των 300  εθνοπατέρων που ανά πενταετία εκλέγουν Πρόεδρο Δημοκρατίας, όπως καλή(;) ώρα. Που έτυχε να ‘ναι «μια ώρα δύσκολη», καθώς τα ρημάδια τα κουκιά δεν βγαίνουν με τίποτα! Τα μετρούν από δω, τα τραβούν από κει, τα σέρνουν από πέρα… αλλά πάλι λειψά τα άτιμα! Ο ελάχιστος αριθμός των 180 ψήφων για την προεδρική εκλογή δεν προκύπτει που… να χτυπιούνται στα πατώματα και «εις παρομοίαν περίπτωσιν» το Σύνταγμα προβλέπει Εκλογές! ΜΕΓΙΣΤΗ ΣΥΜΦΟΡΑ! Διότι ο κυβερνητικός αντίπαλος δείχνει να έχει προβάδισμα και οι τωρινοί κάτοικοι του Μαξίμου μάλλον θα ετοιμαστούν για… ξεκουβάλημα.
 
       Και μέσα σε αυτό το σκηνικό, αρχίζει η απίθανη πλοκή του έργου στα όρια της διεστραμμένης φαντασίας. Όπου οι «κυνηγοί κεφαλών», προκειμένου να αποφύγουν τη συμφορά και το ξεκουβάλημα, έχουν επιδοθεί σε ένα άγριο κυνήγι των 20 περίπου κεφαλών- ψήφων που λείπουν για την εκλογή προέδρου. Μεταξύ αυτών και ο πρωταγωνιστής της παράστασης, γνωστός κωμικός και βουλευτής των ΑΝΕΛ, Παύλος Χαϊκάλης. Τον οποίο βλέπουμε μια ωραία πρωία να καταγγέλει επίσημα απόπειρα χρηματισμού του από κάποιον «μεσάζοντα», ονόματι Αποστολόπουλο και με ειδικότητα «συμβούλου»… Προέδρων, κομμάτων, τραπεζών, χρηματιστών, επενδυτών και λοιπών αναξιοπαθούντων, εχόντων ανάγκη «συμβουλών». Πριν την επίσημη καταγγελία όμως, η βόμβα έσκασε δια στόματος Λάκη Λαζόπουλου (!) που ανακοίνωσε ότι διαθέτει το αποδεικτικό υλικό του σκανδάλου, το οποίο του εμπιστεύτηκε ο φίλος Χαϊκάλης για επεξεργασία και μοντάρισμα(!)

       Το τί ακολουθεί στη συνέχεια επί σκηνής… αδύνατο να το χωρέσει (φυσιολογικού) ανθρώπου νους! Ο Χαϊκάλης καταγγέλλει δωροδοκία, «τακτοποίηση» του δανείου του συν ράβδους χρυσού… δηλώνει γνώριμος του δράστη και  του εμπιστεύεται χρήματα προς επένδυση… του στήνει ενέδρα μέσω αστυνομίας αλλά «κάποιος»  τον ειδοποιεί και  ξεφεύγει… βιντεοσκοπεί τις συνομιλίες και  τις δίνει στον φίλο Λάκη για επεξεργασία… ο δράστης  αποδεικνύεται στενός συνεργάτης του αρχηγού Καμμένου αλλά και του πρωθυπουργού… ο πρωθυπουργός μηνύει τον βουλευτή… οι «φίλοι» του Αποστολόπουλου  μιλούν για «ηλίθιο, ακατάλληλο πνευματικά»… ο Αποστολόπουλος παραδέχεται τα συμβάντα και  δηλώνει ότι «έκανε τεστ ηθικής στον βουλευτή», ηχογραφώντας κι αυτός... κύκλοι του δράστη καταρρίπτουν τα προηγούμενα και  μιλούν για «ραντεβού στα τυφλά»… ότι ο Χαϊκάλης, υποψήφιος κουμπάρος του Αποστολόπουλου, του έφερνε νύφη – θεατρίνα για γνωριμία… η πλευρά Χαϊκάλη  ζητά «άρση του απορρήτου» των συνομιλιών ώστε να αποκαλυφθούν ποιοι κρύβονται … Και πάνω στο αποκορύφωμα,  έρχεται η εισαγγελική απόφαση: «Η υπόθεση στο αρχείο»!!! ΔΕΝ προκύπτει ποινικό αδίκημα, τα «πειραγμένα» στοιχεία, ως προϊόντα παράνομης υποκλοπής, δεν γίνονται δεκτά!!! Ε, κάπου εκεί… το κάψαμε!

       Ως θεατές της παράστασης, υποκλινόμαστε κατ’ αρχήν στην… αρρωστημένη φαντασία του σεναριογράφου! Τέτοια πλοκή στην ίντριγκα, τόσο πλούσια σκοτεινή δράση, ούτε επί Βυζαντίου! Αν ο σεναριογράφος έχει σώας τας φρένας (πιστοποιημένα) και δεν είναι εθισμένος σε παραισθησιογόνες ουσίες, ειλικρινά του βγάζουμε το καπέλο για το εξαιρετικό πόνημα της «δημιουργικής γραφής»! Επίσης υποκλινόμαστε στους παραγωγούς της παράστασης που δεν τσιγκουνεύτηκαν σε δυνατά ονόματα πρωταγωνιστών, φτιάχνοντας έναν πολυπρόσωπο θίασο διασημοτήτων από τους χώρους της πολιτικής, της τέχνης, της επικοινωνίας, των επιχειρήσεων… Ομοίως υποκλινόμαστε στις υποκριτικές επιδόσεις του θιάσου, με τον ταλαντούχο κωμικό- βουλευτή να κλέβει τις εντυπώσεις με το αποδεδειγμένο ταλέντο του. Και ενώ μέχρι πρότινος τον θαυμάζαμε στην κωμωδία, εντούτοις αποδεικνύεται εξαιρετικός και στην τραγωδία – κατηγορία «πολιτικό δράμα». Εκεί που έχουμε σοβαρές ενστάσεις είναι στην απαράδεκτη σκηνοθεσία, που αδίκησε κατάφωρα ένα τόσο ευφάνταστο σενάριο. Για την ακρίβεια, το χαντάκωσε! Πολλά και αδικαιολόγητα (λογικά) κενά, φανερά στημένο σασπένς, παλινδρομήσεις στην εξέλιξη, αντιφάσεις στην πλοκή, δρώμενα με ελάχιστη αληθοφάνεια, τόσο που ο «δράκος» να μας… κλείνει πονηρά το μάτι. Κι όσο για το φιάσκο του επιλόγου… ο σκηνοθέτης πρέπει να απολυθεί πάραυτα!

       Παρακολουθώντας το απίστευτο έργο, μας γεννήθηκαν σκέψεις… Κάθε άλλο παρά νηφάλιες. Μάλλον στα όρια της παράκρουσης. Όπως ας πούμε… ΠΟΣΟ πρωτότυπη πατέντα αποτελεί η «εγχώρια δημοκρατία», την οποία οφείλουμε να κατοχυρώσουμε άμεσα, ως πρωτοπόροι όχι μόνο της αυθεντικής αλλά και της κατάπτυστης απομίμησης. Μια «δημοκρατία» υποταγμένη σε αφεντικά και συμφέροντα  που αντιμετωπίζει την ύψιστη έκφρασή της, τις εκλογές, ως συμφορά/ καταστροφή/ όλεθρο για τη χώρα, σπέρνονατς φόβο και τρόμο, εκβιάζοντας χυδαία συνειδήσεις βουλευτών, καταρρακώνοντας κάθε έννοια δικαίου και ηθικής…  Και έρχομαι, στο τέλος της παράστασης, να ρωτήσω όλους τους προστάτες - νταβατζήδες της που κατοικοεδρεύουν στο κτίριο της Βουλής: Τί ακριβώς νομίζετε, βρε ΑΧΡΕΙΟΙ;  Ότι σας έστειλα εκεί, σας εμπιστεύτηκα την ψήφο μου, σας έχρησα εκπρόσωπό μου, σας πρόσφερα τιμητική θέση και παχυλές απολαβές, για να ζω καθημερινά την απόλυτη ΞΕΦΤΙΛΑ σας; Να σας βλέπω να σέρνεστε σαν σκουλήκια στα βρωμερά πατώματα; Να ακούω τις χυδαιότητες, ασυναρτησίες, γελοιότητές σας από το σπουδαιότερο βήμα της χώρας; Να εισπράττω καθημερινά στο πετσί μου την κοροϊδία και αναλγησία σας ; Να γράφετε στα… απόκρυφά σας τα βάσανα που εσείς μου δημιουργήσατε και με ταλανίζουν και να παίζετε μήνες τώρα τον παπά με τον πρόεδρο της δημοκρατίας; Ξεφτιλίζοντας χυδαία, όσο δεν παίρνει άλλο, ΚΑΙ αυτόν το θεσμό; Γι αυτό σας έστειλα «τιμητικά» εκεί, παπατζήδες;

       Ή νομίζετε ότι με ευνουχίσατε τόσο που δεν αντιλαμβάνομαι τα αισχρά παιχνίδια σας… Που τελευταία έχουν ξεφύγει σε βαθμό κακουργήματος και κυριολεκτώ. Γιατί δεν μπορείτε να παίζετε εσαεί ατιμώρητα με το κύρος της χώρας και των θεσμών της, με τις ζωές και το μυαλό των πολιτών, με τις ηθικές αξίες και τη δικαιοσύνη. Δεν μπορώ να ξέρω τον βαθμό αλήθειας ή το ακριβές παρασκήνιο της υπόθεσης Χαϊκάλη… παρά την φαιδρότητα όσων εισέπραξα στην «παράσταση». Το βιαστικό – απαράδεκτο κλείσιμο όμως μιας τόσο σοβαρής υπόθεσης, μόνο ΥΠΟΠΤΟ είναι! Το δε άθλιο σκηνικό του τελευταίου καιρού, με την εκλογή προέδρου να χρησιμοποιείται χυδαία ως μέσο εκβιασμού και χαρτί βρωμερών κομματικών συναλλαγών, προσβάλλοντας ΚΑΙ τον θεσμό ΚΑΙ το πρόσωπο, είναι απλά εμετικό! Όσο εμετική κατάντησε και όλη η σχετική φιλολογία περί εξαγοράς ψήφων και συνειδήσεων, ξεφεύγοντας σε επίπεδο γελοιότητας, ισοπεδώνοντας τα πάντα, πετώντας αδιάκριτα λάσπη! Τόσο, που όποιος εκτός κομματικής γραμμής τολμήσει να ψηφίσει Δήμα (αλήθεια, ΠΩΣ να νιώθει άραγε;) γιατί… έτσι γουστάρει πραγματικά, να καταστεί αυτόματα «ύποπτος δωροδοκίας», όπως ήδη υπονόησαν κάποιοι… Κι άντε να αποδείξεις σε ένα ζωολογικό κήπο ηλιθίων ότι δεν είσαι ελέφαντας!

       Φεύγοντας από την παράσταση, με το κεφάλι καζάνι να βράζει και έντονη τάση για εμετό, κατ’ αρχήν ένιωσα οίκτο για έναν ταλαντούχο καλλιτέχνη που εκπαιδεύτηκε να «ποιεί ήθος» και το πέταξε ελαφρά τη καρδία στο βόθρο της «βοθροκρατίας»… και κατά δεύτερον ευχήθηκα να «μου κοπεί το χέρι» την ώρα της κάλπης αν… ξανα… τους ίδους…

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Ως γνωστόν, πάγια θέση της «Κ» είναι: Αριστουργήματα και Τερατουργήματα ΔΕΝ βαθμολογούνται. Ε, δεν νομίζω θεατή μου… να μπερδευτείς!


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Π. Στασινοπούλου
Π. Στασινοπούλου
Δεν ξέρω ποιος είπε το ευφυές «αν δεν μπορείς να αποφύγεις ένα βιασμό, κάτσε κι απόλαυσέ τον»! Είναι αλήθεια ότι οι βιασμοί τριγύρω σε όλα τα επίπεδα, δεν μετριούνται καν… είναι επίσης αλήθεια ότι όσο κι αν προσπαθείς να τους αποφύγεις, μάταιος κόπος… ε, ΟΧΙ όμως φίλε μου και να τους «απολαύσω»! Θα κραυγάζω την ώρα που «βιάζομαι» κι ας ενοχλώ τα ευαίσθητα ή βουλωμένα αυτιά. Κι αν θέλεις να μοιραστούμε τον πόνο μας… kal.stassinopoulou@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Κλείνουν εστίαση, ψυχαγωγία, άθληση σε Αττική και Βόρεια Ελλάδα - Όλα τα νέα μέτρα
Κλείνουν εστίαση, ψυχαγωγία, άθληση σε Αττική και Βόρεια Ελλάδα - Όλα τα νέα μέτρα
με 0 Σχόλια 2120 Views

 Το κλείσιμο θα ισχύσει στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές που θα αποτελούν πλέον μία ζώνη  - Μάσκες παντού και απαγόρευση κυκλοφορίας  12- 5 σε όλη τη χώρα - Επέκταση της τηλεργασίας, πλήρης τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή