Ανακοίνωση της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ για τη βεβήλωση του εβραϊκού ταφικού μνημείου

481 Views
Ανακοίνωση της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ για τη βεβήλωση του εβραϊκού ταφικού μνημείου Ανακοίνωση της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ για τη βεβήλωση του εβραϊκού ταφικού μνημείου

  


 
Η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, για τη νέα βεβήλωση του εβραϊκού ταφικού μνημείου στο campus του Πανεπιστημίου, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
 
«Επειδή στην εποχή μας φαίνεται πως τα αυτονόητα όλο και λιγοστεύουν και επειδή η σιωπή μπορεί να ερμηνευτεί ως αδιαφορία ή ανοχή ή φόβος, η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει τη βαθιά λύπη και τον θυμό της για τη νέα βεβήλωση του εβραϊκού ταφικού μνημείου, που είναι εγκατεστημένο στο campus του Πανεπιστημίου μας.
 
Οι πολίτες αυτής της πόλης οφείλουν να θυμούνται και να σέβονται το παρελθόν της και την αδιανόητη τραγωδία της εξόντωσης των Θεσσαλονικέων Εβραίων. Ειδικά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και η Φιλοσοφική Σχολή έχουν πρόσθετο χρέος απέναντι στους Εβραίους συμπολίτες μας: τα περισσότερα κτίρια του Πανεπιστημίου μας είναι θεμελιωμένα πάνω στα χώματα μιας από τις αρχαιότερες και μεγαλύτερες εβραϊκές νεκροπόλεις της Ευρώπης, ανάμεσα στους φοιτητές και τις φοιτήτριές του συγκαταλέγονταν Εβραιόπουλα που εξοντώθηκαν από τους ναζί και τους συνεργάτες τους, στη Φιλοσοφική Σχολή είχε ιδρυθεί και είχε λειτουργήσει προπολεμικά η πρώτη έδρα εβραϊκών σπουδών, η ίδια Σχολή πρωτοστάτησε στην αποκατάσταση της μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος και στην επανίδρυση της έδρας. 
 
Πριν από χρόνια μιλούσαμε για το αυγό του φιδιού, τώρα πια το φίδι βγήκε από το αυγό του και, αν το αφήσουμε, θα γίνει δράκος. Γι’ αυτό καλούμε την Πολιτεία να κινητοποιηθεί, ρίχνοντας το βάρος της όχι μόνο στην προσπάθεια να ανακαλύψει τους ενόχους του βανδαλισμού και να προστατέψει τα μνημεία, αλλά κυρίως στην αγωγή των παιδιών και των νέων. Δεν αρκεί πια να μιλούμε με λόγο κατηχητικό για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την πολυπολιτισμικότητα και την αποδοχή της διαφορετικότητας ή να καταδικάζουμε τη βία ‘‘από όπου κι αν προέρχεται’’· χρειάζεται όλοι οι δημοκρατικοί θεσμοί να συνεργαστούν και να εγείρουν ανάχωμα απέναντι σε ό,τι υπονομεύει τις δημοκρατικές κατακτήσεις και εξαχρειώνει τον άνθρωπο.
 
Το σχολείο και το πανεπιστήμιο σε έναν τέτοιο αγώνα έχουν –πρέπει να έχουν– ρόλο βαρύνοντα και δραστικό. Ζητούμε, λοιπόν, από την πολιτεία να τα εμπιστευτεί και να τα ενισχύσει. Ζητούμε, όμως, και από την κοινωνία, ιδίως τις οικογένειες, τους συλλογικούς φορείς και τα ΜΜΕ να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες.
 
Σημαντικό ρόλο, βέβαια, στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού μπορεί να διαδραματίσει και η Εκκλησία. Ας αναλογιστεί κι αυτή τις δικές της ευθύνες. Όλοι μαζί οφείλουμε να ανακόψουμε την επικίνδυνη διολίσθηση προς τους ιδεοληπτικούς ψυχαναγκασμούς που τους πλήρωσε ακριβά η Ευρώπη και η χώρα μας και να προετοιμάσουμε για τα παιδιά μας ένα μέλλον ανθρώπινο και ειρηνικό, μακριά από τα στερεότυπα, τις προκαταλήψεις, τη μισαλλοδοξία και τη βαρβαρότητα. ‘‘Οι καιροί ου μενετοί’’». 

Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Κεφάλαιο Τέταρτο», ο Νίτσε, ο Κάντ και ο Ντε Κάρτ παρέα με βωμολοχίες.
«Κεφάλαιο Τέταρτο», ο Νίτσε, ο Κάντ και ο Ντε Κάρτ παρέα με βωμολοχίες.
με 0 Σχόλια 946 Views

 Αισχρό, ωμό και καθόλου λογοτεχνικό. Εάν έχεις διαβάσει το ¨Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν¨, απλά μην μπεις στον κόπο. Διάβασε και σχολιάζει η Μιλάντα Σαρικιαχίδου.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή