Αφιερωμένο: Το προφίλ του… «ταλιμπάν» (διαδικτυακού) σχολιαστή! Απο την Πίτσα Στασινοπούλου.

434 Views
Αφιερωμένο: Το προφίλ του… «ταλιμπάν» (διαδικτυακού) σχολιαστή! Απο την Πίτσα Στασινοπούλου. Αφιερωμένο: Το προφίλ του… «ταλιμπάν» (διαδικτυακού) σχολιαστή! Απο την Πίτσα Στασινοπούλου.

Αφιερωμένο: Το προφίλ του… «ταλιμπάν» (διαδικτυακού) σχολιαστή! Απο την Πίτσα Στασινοπούλου.

       Είναι φαντάζομαι ηλίου φαεινότερο ότι απευθύνομαι σε μια ΠΟΛΥ συγκεκριμένη κατηγορία διαδικτυακών «σχολιαστών» και μακάρι να μπορούσα να βάλω κι άλλα εισαγωγικά στον όρο που εν προκειμένω χρησιμοποιώ καταχρηστικά χάριν συνεννόησης. Διότι προφανώς, τις χυδαιότητες, βρισιές, απειλές και λοιπά κομψά… όση φαντασία και να βάλεις, σχόλια σε άρθρα ΔΕΝ τα λες! Υποθέτω ότι καθένας που αρθρογραφεί και μάλιστα σε μέσο κατ’ εξοχήν επικοινωνιακό και ελεύθερο όπως το διαδίκτυο, αποζητά την έμπρακτη ανταπόκριση των αναγνωστών του, εκφρασμένη μέσα από ένα σχόλιο. Δεν έχει σημασία αν είναι θετικό ή αρνητικό, είναι αδιανόητο να συμφωνούν όλοι σε όλα και υπάρχουν φορές που ένα αρνητικό σχόλιο – ένσταση μπορεί να συμβάλλει ανέλπιστα στη βελτίωση του αρθρογράφου. Ας είναι σκληρό, επικριτικό, καυστικό, αρκεί να είναι Σ-Χ-Ο-Λ-Ι-Ο!

       Όμως όλη αυτή η… τρυφερά εκφρασμένη «επίθεση αγάπης» γενικώς, με οδήγησε να μελετήσω ψύχραιμα το διαδεδομένο φαινόμενο του διαδικτύου και ομολογώ ότι το έκανα μόνη, χωρίς τη συνδρομή της… Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Παράλειψή μου ίσως, αλλά θέλησα να εστιάσω στο κοινωνικό- ψυχολογικό κομμάτι της υπόθεσης, που το μελέτησα από δω… το ξεψάχνισα από κει… το έβαλα σε επιστημονικό μικροσκόπιο ακριβείας… το τοποθέτησα σε ανατομικό τραπέζι… και μετά κόπων, βασάνων και υπερηφάνειας, παραδίδω στο φιλοθεάμον κοινό το πολύτιμο πόρισμά μου: Το προφίλ του αγριεμένου/ σκληροπυρηνικού/ επιθετικού/ μονολιθικού/ αυταρχικού/ τρομοκρατικού «σχολιαστή» στα όρια του ταλιμπανισμού που ως έννοια ξεπερνά κατά πολύ τη γνωστή καφρίλα, δεν το συζητώ! Στο οποίο πόρισμα παραθέτω ενδεικτικά τα βασικά χαρακτηριστικά ενός παρόμοιου «σχολιαστή» με ζηλευτούς τίτλους ευγενείας και ιδού:
Παρουσιάζει έντονη αλλεργία στην επωνυμία…
       Εκμεταλλευόμενος την ελευθερία του μέσου –μεταφρασμένη γι αυτόν σε ασυδοσία- και κρυμμένος συστηματικά πίσω από ευφάνταστα ψευδώνυμα, νιώθει ασφαλής να πυροβολεί ανεξέλεγκτα ως ελεύθερος σκοπευτής, ανθρώπους που εκτίθενται ανοιχτά και επώνυμα. Το «θάρρος της γνώμης» γι αυτόν εξαντλείται στη ανώνυμη θαρραλέα… βρισιά. Και όταν λείπουν οι δικλείδες ασφαλείας, δεν έχει κανένα πρόβλημα να αναπτύξει με ενδιαφέρουσα ποικιλία το υβρεολόγιο κατά του στόχου του, γράφοντας ο ίδιος με 10 διαφορετικά ψευδώνυμα! Παρότι προσωπικά συνεχίζω να υπερασπίζομαι την ανωνυμία των σχολίων για πολλούς λόγους και κυρίως προστασίας προσωπικών δεδομένων, ΔΕΝ φανταζόμουν ποτέ παρόμοιο τρόπο «αξιοποίησής» της!
Στο τέστ IQ πιάνει από βάση και κάτω…
       Χαρακτηριστική ένδειξη γι αυτό είναι ότι πιστεύει πως… δεν φαίνεται! Θέλει ο «νοήμων» να κρυφτεί, μα η χαρά δεν τον αφήνει! Θέλει να κατανοήσει αυτά που διάβασε, κάνει φιλότιμη προσπάθεια, το παλεύει, αλλά δεν φταίει αυτός… δεν βοηθά το ελλιπές μέσο αντίληψης που διαθέτει. Με συνέπεια, άλλα να διαβάζει, άλλα να καταλαβαίνει, σε άλλα να αντιδρά και η «τρικυμία εν κρανίω» του, πραγματικά σου σπαράζει την καρδιά! Και το ωραίο είναι ότι δεν κρατάει τουλάχιστον μια «πισινή» μήπως και δεν… ορμάει με όλο το θράσος της μη αντίληψης κι όποιον πάρει ο χάρος- πληκτρολόγιο! Ενημερωτικά και με διάθεση κοινωνικής προσφοράς, θα του έλεγα ότι υπάρχουν ειδικές βοηθητικές ασκήσεις για κατανόηση κειμένου αλλά… πού να τολμήσω! ΑΝ καταλάβει, θα με φάει λάχανο!
Στήνει τη διαφορετική άποψη «δημοκρατικά» και χαλαρά στα 6 μέτρα!
       Προς θεού, μη διανοηθείς να θίξεις την «κόκκινη γραμμή» του, την ιερή σημαία του, το ύψιστο ιδανικό του με το όνομα «δημοκρατικότητα»! Πιστεύει ακράδαντα στο δημοκρατικό διάλογο, ακούει με αυτιά ορθάνοιχτα οποιαδήποτε άποψη, αρκεί να συμφωνεί με τη… δική του! Έτσι και τολμήσεις να αρθρώσεις διαφορετική και προκαλέσεις τη διαφωνία του… μαύρο φίδι που σε έφαγε! Αν δε, είσαι ΤΟΣΟ αφελής που περιμένεις να σε αντιμετωπίσει με επιχειρήματα και λογική, να πας να το κοιτάξεις! Θα φας τόσα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, τέτοια επίθεση, που θα έχεις να διηγείσαι στα εγγόνια. Εσύ θα αναζητάς τη «διαλεκτική» και το αντ-επιχείρημα κι αυτός τον κουβά με τη λάσπη! Χρειάζεται όμως κατανόηση, θυμίσου τις προαναφερθείσες επιδόσεις του στο τεστ νοημοσύνης,  πες ένα μεγαλόψυχο και συμπονετικό «ου γαρ οίδε τί ποιεί» και προχώρα παρακάτω…
Υποφέρει από λογής σύνδρομα αλλά –κρίμα- δεν το ξέρει…
       Μα αν το ήξερε δεν θα είχαμε τώρα θέμα…. Θα το αναγνώριζε, θα το αποδεχόταν και – δεν μπορεί!- κάπως θα το αντιμετώπιζε. Το κακό εν προκειμένω είναι ότι το αντιλαμβάνονται όλοι από γύρω, πλην του ιδίου, κάτι σαν την αρχαία «τραγική ειρωνεία». Όσο για τα σύνδρομα, ποικίλουν κατά περίπτωση. Μπορεί να είναι αφόρητη μοναξιά που ζητά να δηλώσει «παρουσία» έστω με ένα γραπτό «Μαλάκα!»… μπορεί να είναι συνεχής, τραυματική απόρριψη και ζητά να πάρει το «αίμα του πίσω»… ίσως είναι τραγική ανασφάλεια που αναζητά (τραγική) επιβεβαίωση… ίσως πάλι κάποια βασική στέρηση που ψάχνει παράδοξα να εκπληρωθεί… ή ακόμα ένα απλό, αγωνιώδες «προσέξτε με, υπάρχω!» Άβυσσος η ψυχή του καταπονε(η)μένου «σχολιαστή» και μου λείπουν οι σχετικές επιστημονικές γνώσεις για να βοηθήσω περαιτέρω… μόνον ο ειδικός!

Ο γραπτός λόγος ΔΕΝ είναι σίγουρα το δυνατό του σημείο!
        Εντάξει, δεν έχεις απαίτηση να σχολιάζει με τον Μπαμπινιώτη αγκαλιά… δεν περιμένεις να απολαύσεις ένα λογοτεχνικό πόνημα… δεν προσδοκάς καν μια ευπρεπή «έκθεση ιδεών»… όμως από αυτά μέχρι την ασέλγεια πάνω στη γλώσσα και εν ψυχρώ δολοφονία συντακτικού/ γραμματικής/ εννοιών/ λέξεων, μεσολαβεί ένα ερεβώδες χάος! Στο οποίο – να πάρει η ευχή! – χωρούσαν δυο-τρεις φράσεις γραμμένες από μη αναλφάβητο ενήλικα με στοιχειώδεις γνώσεις «γραφής και ανάγνωσης». Ακόμη κι αν τα έφερε έτσι η ζωή γι αυτόν και δεν κατάφερε να συνεχίσει μετά το Δημοτικό, δεν είναι κακό. Με λίγη καλή θέληση και προσπάθεια θα μπορούσε να συντάξει στοιχειωδώς μια φράση που να βγάζει ένα απλό νόημα, χωρίς να προκαλεί εγκεφαλικά ή οφθαλμολογικά προβλήματα στους υπόλοιπους. Τώρα βέβαια στο «μαλάκα» ή στο «πουτάνα» νιώθει ασφαλής (γι αυτό τα επιλέγει σταθερά και μονολεκτικά), αλλά αν χρειαστεί να γράψει «καθίκι»; Άντε να διαλέξεις ανάμεσα στο καθήκι – καθίκη – καθείκη – καθοίκι και λοιπούς συνδυασμούς της π…….. ελληνικής! Πάλι καλά που μένει σταθερό το σωτήριο «α» ….

Διαθέτει εξαιρετικά δημιουργική φαντασία στη χυδαιότητα!
       Α, όλα κι όλα! Σε αυτόν τον τομέα – τον ΔΙΚΟ του τομέα – μεγαλουργεί και δεν θα του φάμε το δίκιο! Μπορεί να του προσάπτουμε τα μύρια όσα, αλλά όταν επιδίδεται στο αγαπημένο χόμπυ της χυδαιολογίας, η φαντασία του οργιάζει! Νιώθοντας πλέον πλήξη με τις κοινοτυπίες, τις αφήνει για τους ατάλαντους και ο ίδιος αξιοποιεί το μοναδικό του ταλέντο εφευρίσκοντας μια διαρκώς διευρυνόμενη γκάμα προσβολών και χυδαιοτήτων. Η πρόκληση πειραματισμού για έναν «επιστήμονα» του είδους είναι ατέλειωτη… Δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να σε φτύσει κατάμουτρα, να χτυπήσει με ακρίβεια χειρούργου σε ευαίσθητα σημεία, να εκτονώσει πάνω σου όλα τα απωθημένα του. Ασύντακτα - ανορθόγραφα ή όχι. Επίσης δεν έχει κανένα πρόβλημα ο καημενούλης ΤΑΛΙΜΠΑΝ να σε απειλήσει απροκάλυπτα, πιστεύοντας αφελώς ότι σε τρομοκρατεί! Επενδύοντας ΚΑΙ εδώ τη δημιουργική του φαντασία βεβαίως, που μπροστά της η Ιερά Εξέταση ωχριά!
       Μόνο που του διαφεύγει κάτι πολύ βασικό - χωρίς ωστόσο αυτό να προκαλεί καμιά εντύπωση! Ότι όσο αυξάνει το μένος της επίθεσης, τόσο ισχυροποιεί τον στόχο του. Όσο πιο λυσαλέα πολεμά μια άποψη, τόσο αποδεικνύει τη μεγάλη επιρροή της πάνω του ή γενικώς… Προφανώς αν επρόκειτο για κάτι αδιάφορο, ποσώς θα ασχολιόταν! Έτσι δεν είναι κ. ΥΒΡΙΣΤΑ; Εσύ και η καρδούλα σου το ξέρει… Και τώρα που ολοκλήρωσα την εμπεριστατωμένη μελέτη μου, έχω κάνει όλη την απαιτούμενη ψυχολογική προετοιμασία για να πέσω ηρωικά στην πυρά των διαδικτυακών Ιεροεξεταστών! Δεν είμαι σίγουρη ότι θα βοηθήσει, αλλά το πάλεψα όσο μπορούσα…

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Πίτσα Στασινοπούλου
Πίτσα Στασινοπούλου

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Σκέψεις μετά την γλυκύτατη ταινία «Η Πανσιόν»… Είδαμε & σχολιάζουμε
Σκέψεις μετά την γλυκύτατη ταινία «Η Πανσιόν»… Είδαμε & σχολιάζουμε
με 0 Σχόλια 1693 Views

 Ένα απολαυστικό και αισιόδοξο αφιέρωμα στην τρίτη ηλικία, γιατί… «το να μεγαλώνουμε είναι αναπόφευκτο, το να γερνάμε είναι επιλογή»! Είδε η Πίτσα Στασινοπούλου και σχολιάζει για την Κουλτουρόσουπα.

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή