Πόσο κοστίζει ο Μωυσής; Να τα μαζέψει προσπαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη θύελλα για το σποτ

1220 Views
Πόσο κοστίζει ο Μωυσής; Να τα μαζέψει προσπαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη θύελλα για το σποτ Πόσο κοστίζει ο Μωυσής; Να τα μαζέψει προσπαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη θύελλα για το σποτ

 

Επιστολή - απάντηση στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ έστειλε ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, επιχειρώντας να αμβλύνει τις αντιδράσεις του δημοσιογραφικού κόσμου για το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την κατανομή των κονδυλίων της καμπάνιας "Μένουμε Σπίτι".


Νωρίτερα, πηγές της Κουμουνδούρου χαρακτήρισαν σατιρικό και όχι προσβλητικό το σποτάκι, κατηγορώντας την ΕΣΗΕΑ ότι επιδεικνύει επιλεκτική ευαισθησία στο σποτ του ΣΥΡΙΖΑ και όχι "όταν απολύονταν δημοσιογράφοι επειδή δεν εξυμνούσαν το Μητσοτάκη".

Στο μεταξύ διαστάσεις χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι αντιδράσεις πολιτικών, δημοσιογράφων αλλά και απλών πολιτών για την στοχοποίηση των μέσων ενημέρωσης και των δημοσιογράφων, εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δείτε την επιστολή του Πάνου Σκουρλέτη
"Λάβαμε την επιστολή σας της 19ης Ιουνίου 2020 αναφορικά με το τελευταίο video του ΣΥΡΙΖΑ, που ως θέμα έχει την επιδίωξη της κυβέρνησης να διαμορφώσει ένα δίκτυο ΜΜΕ που θα της παρέχει άκριτη στήριξη, μέσω της απευθείας διάθεσης 20 εκατ. ευρώ για την καμπάνια "Μένουμε Σπίτι" με όρους αδιαφάνειας, καθώς αρνείται να αποκαλύψει τα ποσά που έλαβε κάθε Μέσο Ενημέρωσης.
Σε καμία περίπτωση δεν είχαμε την πρόθεση να προσβάλλουμε το δημοσιογραφικό κόσμο με το συγκεκριμένο video. Αντιθέτως, θεωρούμε ότι η πλειοψηφία των δημοσιογράφων είναι αδύνατο να ταυτιστεί με ό,τι αντιπροσωπεύει η μορφή που πρωταγωνιστεί σε αυτό.

Το κύριο πολιτικό θέμα ήταν και είναι η διάθεση δημόσιου χρήματος σε ΜΜΕ με αδιαφανείς όρους, χωρίς να αποκαλύπτεται η κατανομή ανά μέσο, άρα και χωρίς να μπορεί να ελεγχθεί η κυβέρνηση για τις αποφάσεις της, παρά τα όσα ορίζει ο νόμος και παρά το σχετικό αίτημα που έχει κατατεθεί στη Βουλή από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για πλήρη ενημέρωση των κομμάτων και των πολιτών. Θεωρούμε ότι η ενέργεια αυτή εντάσσεται σε ένα σχέδιο χρησιμοποίησης ΜΜΕ για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση. Θεωρούμε επίσης, ότι πρόκειται για μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο, μια ενέργεια που αδικεί και τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους συνολικά, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία, θέτοντας σοβαρό θέμα δημοκρατικής λειτουργίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της ενίσχυσης των ΜΜΕ, κεντρικών και περιφερειακών, αλλά με όρους διαφάνειας, ισοτιμίας και προστασίας του αγαθού της

Η άσκηση της δημοσιογραφίας και η σχέση της με την εκάστοτε εξουσία είναι ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει πρωτίστως τους ίδιους τους δημοσιογράφους. Δυστυχώς κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί διαχρονικά φαινόμενα στρέβλωσης και το γεγονός ότι δίπλα στους εργάτες του δημοσιογραφικού μόχθου θα συναντήσει κάποιος και μεγαλοδημοσιογράφους με "επιχειρηματική" αντίληψη, η οποία συχνά υπερισχύει της δημοσιογραφικής τους ιδιότητας. Προφανώς αυτή η κατηγορία δημοσιογράφων δεν είναι υπεράνω κριτικής. Στην προκειμένη περίπτωση, είδαμε δυστυχώς και "αχαρτογράφητες" ιστοσελίδες έως και ανύπαρκτου περιεχομένου, εκτός μητρώου, πολιτικών φίλων της κυβέρνησης, να λαμβάνουν διάφορα ποσά, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει.

Στη βάση των παραπάνω και καθώς στο παρελθόν έχετε εκφραστεί θετικά προς αυτή την κατεύθυνση, είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, αλλά και σε κοινές πρωτοβουλίες οι οποίες μπορούν να προωθήσουν την υπόθεση της πολυφωνίας στην ενημέρωση και την ενίσχυση των ΜΜΕ για την εξασφάλιση της πλουραλιστικής, δημοκρατικής ενημέρωσης των πολιτών. Η θωράκιση των εργαζομένων στον Τύπο, προκειμένου να αντιμετωπίζουν από καλύτερη θέση κάθε είδους πίεση που αποσκοπεί να υποβαθμίσει τη δημοσιογραφική εργασία τους, είναι επίσης ένα κρίσιμο ζήτημα.

Οι μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης σε αυτή την υπόθεση, του κυβερνητικού εκπροσώπου και του πρωθυπουργού, οι οποίοι οφείλουν να δώσουν επιτέλους εξηγήσεις, πρέπει να αναδεικνύονται με τη συμβολή όλων όσοι επιθυμούν να λειτουργούν υπέρ της πλουραλιστικής ενημέρωσης. Πρόκειται για ένα πλήγμα στην ελευθερία του Τύπου και θεωρώ ότι η υπεράσπισή της είναι ένα πεδίο στο οποίο μπορούμε να συναντηθούμε".

ΕΣΗΕΑ: Απαράδεκτος ο διασυρμός των δημοσιογράφων

Επιστολή στο Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Σκουρλέτη, απέστειλε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ διαμαρτυρόμενο για το σποτ της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα χρήματα που διανεμήθηκαν στα μέσα ενημέρωσης για την καμπάνια "Μένουμε Σπίτι". Στην επιστολή τονίζεται πως είναι απαράδεκτος ο διασυρμός των δημοσιογράφων.
Ολόκληρη η επιστολή της ΕΣΗΕΑ:
"Κύριε Σκουρλέτη,
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ στηλιτεύει τον απαράδεκτο διασυρμό συλλήβδην του δημοσιογραφικού κόσμου μέσω του προκλητικού video που δημοσιεύσατε στο βωμό της πολιτικής αντιπαράθεσης και της αντιπολιτευτικής τακτικής.
Η ΕΣΗΕΑ διαχρονικά και σταθερά ζητεί διαφάνεια και ισοτιμία σε οποιαδήποτε διαδικασία σχετίζεται, άμεσα ή έμμεσα, με οικονομική ενίσχυση των ΜΜΕ.
Σας υπενθυμίζουμε, άλλωστε, ότι με επιστολή μας μέσα στον Μάιο σας απευθύναμε, όπως και σε όλα τα κόμματα, πρόσκληση για συνάντηση, προκειμένου να συζητήσουμε το φλέγον ζήτημα της ενίσχυσης του έντυπου Τύπου και τα κριτήρια που θα τη διέπουν. Δυστυχώς, δεν ανταποκριθήκατε. Αντίθετα, επιλέγετε να επιτίθεστε στο σύνολο των δημοσιογράφων που στην πλειονότητά τους εργάζονται -όσοι έχουν ακόμη δουλειά- κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς εργασιακές και μισθολογικές συνθήκες".


Χαμός στα social media για το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ

Θύελλα αντιδράσεων κατάφερε να ξεσηκώσει το προκλητικό και εμπαθές σποτ του ΣΥΡΙΖΑ, με το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ στοχοποιούνται συλλήβδην οι δημοσιογράφοι για χρηματισμό.
Στα social media επικρατεί αναβρασμός για το τσουβάλιασμα που επιχειρείται για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, ενώ έχει γίνει πρώτο trend στο twitter με το hashtag #syriza.

Το σποτ το οποίο κατήγγειλε η ΕΣΗΕΑ με επιστολή της προς τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη, συνοδεύεται από πλήθος επικριτικών αναρτήσεων από πολιτικούς, δημοσιογράφους και απλούς πολίτες που κατακεραυνώνουν το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για εμπάθεια. Ανάμεσα στους επικριτές και η δημοσιογράφος Αναστασία Γιάμαλη, η οποία παρά τις πεποιθήσεις της, θίχτηκε από τους "απίθανους" εμπνευστές του μηνύματος.

Στους δημοσιογράφους της Αυγής αρέσει το σποτ με τους συναδέλφους τους που "τα παίρνουν"...

Παρά τον σάλο που προκάλεσε το απίστευτο σποτ του ΣΥΡΙΖΑ που δείχνει τους δημοσιογράφους να "τα παίρνουν” και την κυβέρνηση να ρίχνει τα 5χίλιαρα για να λένε ότι αυτή θέλει...η Αυγή και οι δημοσιογράφοι της Αυγής το θεωρούν επιτυχημένο, έξυπνο, εύστοχο και με καυστικό χιούμορ. Δεν βρίσκουν κανένα πρόβλημα με το τσουβάλιασμα όλων των δημοσιογράφων, δεν θεωρούν το σποτ εξευτελιστικό για τους συναδέλφους τους, και στηρίζουν τα κομματικά στελέχη που το έφτιαξαν. Παρά τις προσπάθειες του επίσημου ΣΥΡΙΖΑ να πάρει αποστάσεις, τις δηλώσεις στελεχών του κόμματος που το βρήκαν ακραίο και λάθος και παρά τις διαμαρτυρίες των Ενώσεων των δημοσιογράφων. Χαρακτηριστικό αλλά όχι το μόνο, είναι το τελευταίο κείμενο που δημοσίευσε η Αυγή με υπογραφή Ανδρέα Πετρόπουλου.


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Περσεφόνη Παπαδάκη
Περσεφόνη Παπαδάκη
Τι ακούν τα αυτάκια μου και βγάζουν φλόγες και τι βλέπουν τα ματάκια μου και αλληθωρίζουν… Ελλάς το μεγαλείο σου!

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή