Έμεινα με το στόμα ανοιχτό… Η δημοσιογράφος ΜΑΡΙΑ ΣΠΥΡΑΚΗ και ο «Κυνισμός» που σοκάρει!

528 Views
Έμεινα με το στόμα ανοιχτό… Η δημοσιογράφος ΜΑΡΙΑ ΣΠΥΡΑΚΗ και ο «Κυνισμός» που σοκάρει! Έμεινα με το στόμα ανοιχτό… Η δημοσιογράφος ΜΑΡΙΑ ΣΠΥΡΑΚΗ και ο «Κυνισμός» που σοκάρει!

Έμεινα με το στόμα ανοιχτό… Η δημοσιογράφος ΜΑΡΙΑ ΣΠΥΡΑΚΗ και ο «Κυνισμός» που σοκάρει!

      Πέτυχα τη γνωστή δημοσιογράφο πάνω στο ζάπινγκ όλως τυχαίως, στην εκπομπή «Καρντάσιανς». Σε μια συνέντευξη με αφορμή την υποψηφιότητά της ως ευρωβουλευτού, με παρουσία φυσικά διαφορετική από αυτήν στα πολιτικά πάνελ. Πιο προσωπική, πιο άμεση και βέβαια απευθυνόμενη σε κοινό σαφώς ευρύτερο αυτού των πολιτικών εκπομπών. Και έμεινα με το στόμα ανοιχτό. Από τη μια για τις «κυνικές» ομολογίες της και από την άλλη για την απίστευτη άνεση με την οποία τις εξέφραζε, ως καταστάσεις απόλυτα φυσικές!

      Δεν μπορώ να πω ότι είμαι  φαν της εκπομπής, παρά μόνο αν πετύχω κάποιο ενδιαφέροντα καλεσμένο. Και είναι αλήθεια ότι στη συγκεκριμένη εκπομπή υπάρχουν αρκετοί τέτοιοι. Όπως είναι αλήθεια ότι ο Γρηγόρης Αρναούτογλου, όταν αφήνει κατά μέρος τα καραγκιοζιλίκια, μπορεί να διαχειριστεί πολύ καλά μια συνέντευξη. «Πέφτοντας» πάνω στην καλεσμένη Μαρία Σπυράκη, αυθόρμητα μου ξέφυγε ένα «ωχ μωρέ, πάλι αυτή!», έχοντας ήδη μπουκώσει από την υπερπροβολή και συνεχή παρουσία της σε κάθε σχεδόν πολιτικό πάνελ των ημερών. Όμως , λίγο η έλλειψη εναλλακτικής – ελκυστικής πρότασης τη συγκεκριμένη ώρα, λίγο το ύφος των συνεντεύξεων στη συγκεκριμένη εκπομπή, με κράτησαν. Και ευτυχώς! Γιατί θα έχανα την μοναδική ευκαιρία να ακούσω από το στόμα της δημοσιογράφου τα… απίστευτα, με απίστευτη ευκολία!

      Η οποία, για να μη μακρηγορώ, περιέγραψε κατ’ αρχήν τον τρόπο που της έγινε η πρόταση για την υποψηφιότητα. Όπου πηγαίνοντας με το αυτοκίνητο όλη η οικογένεια χαρούμενη για φαγητό, ξάφνου χτύπησε το τηλέφωνό της και είδε στην κλήση «πρωθυπουργός». Το σήκωσε – αλίμονο!- και άρχισε να συνομιλεί με τον… Αντώνη, που – εν μέσω φασαρίας των παιδιών στο πίσω κάθισμα- την έψηνε αρκετή ώρα για να κατέβει υποψήφια στις ευρωεκλογές. Στην ερώτηση του Αρναούτογλου αν είναι πολλοί οι άνθρωποι ή οι δημοσιογράφοι που έχουν το προσωπικό κινητό του πρωθυπουργού και συνομιλούν απευθείας μαζί του, απάντησε φυσικότατα: «Όχι βέβαια! Απλά εγώ έτυχε να βρίσκομαι πολύ κοντά με κάποιους ανθρώπους της εξουσίας και να έχω ενημέρωση από πρώτο χέρι»! Αυτός ήταν ο προθάλαμος του σοκ…

      Σε επόμενη ερώτηση – και μπράβο στον Γρηγόρη – αν πιστεύει ότι ευρισκόμενη τόσο «κοντά στην εξουσία», μπορεί να λειτουργεί αμερόληπτα και αντικειμενικά ως δημοσιογράφος, η απάντηση ήρθε αποστομωτική: « Όχι, δεν υπήρξα αμερόληπτη! Αυτή είμαι, αυτή είναι η δουλειά μου, σε κάποιους αρέσει και σε άλλους όχι»! Και εδώ ήρθε το τελειωτικό σοκ… Για κοινό και παρουσιαστές που προς στιγμή έμειναν αμήχανοι να την κοιτάζουν, ενώ η ίδια ανετότατη και περιχαρής, μέσα στο γέλιο και την αυτοπεποίθηση, υποθέτω ότι… αυτοθαυμαζόταν για την σοκαριστική της ειλικρίνεια, στα όρια του κυνισμού! Βέβαια, θα μου πεις, τί άλλο θα μπορούσε να πει! Ότι «τι λέτε τώρα! Φυσικά υπήρξα αμερόληπτη, όπως οφείλω ως δημοσιογράφος»; Όταν τα έργα και ημέρες της στα δελτία του MEGA ως φερέφωνο της κυβέρνησης, έβγαζαν μάτι; Είναι σαν να ρωτάς την (αντίστοιχη) Ελένη Καλογεροπούλου, αν είναι «αμερόληπτη» με τον ΣΥΡΙΖΑ!
      Αφού μου πήρε ώρα να συνέλθω, έψαξα να βρω ποιο ήταν αυτό που με σόκαρε πιο πολύ: μια ομολογημένη, πασιφανής αλήθεια; Το περιεχόμενο και η ουσία αυτής της αλήθειας; Η πρωτοφανής άνεση με την οποία έγινε; Το υπονοούμενο αυτής της άνεσης; Το παίδεψα, αλλά αδύνατο να κάνω διάκριση και να ιεραρχήσω τα ερωτήματα. Κατέληξα ότι με σόκαραν ΟΛΑ στον ίδιο βαθμό, καθώς το καθένα σηματοδοτεί κάτι πολύ σημαντικό και όλα μαζί την ουσία και το ήθος του δημοσιογραφικού λειτουργήματος. Όχι, δεν είμαι ούτε αφελής, ούτε «αθώα κορασίς» για να υποκριθώ την «έκπληκτη» από το «πλήγμα» που δέχεται από τέτοιες ομολογίες ο… άμεπτος, «αγγελικά πλασμένος» δημοσιογραφικός κόσμος. Ένας κόσμος – ουκ ολίγες φορές στα όρια του… υποκόσμου - που έχει ξεσκίσει τη δεοντολογία σαν φτηνό κουρελόχαρτο, έχει διασύρει ανεπίτρεπτα τον όρο «λειτούργημα», έχει διαπλακεί με άνομα συμφέροντα, έχει υπηρετήσει βρώμικα αφεντικά, έχει παραπλανήσει συνειδητά, έχει σπιλώσει ανθρώπους και μνήμες… Ένας κόσμος που εμπορεύεται την είδηση σε όποιον πληρώνει καλύτερα και που όταν δεν την έχει… την κατασκευάζει κατά παραγγελία! Για ΑΥΤΟΝ τον δημοσιογραφικό κόσμο λοιπόν, η κάθε Σπυράκη, δεν αποτελεί βεβαίως παραφωνία, είναι άριστα και συνειδητά ενσωματωμένη στο μολυσμένο σώμα.
      Το να βγαίνει όμως και να δηλώνει απροκάλυπτα, πέρα από κάθε λογική και ηθική ότι «δεν είμαι αμερόληπτη ως δημοσιογράφος… κι αν σας αρέσει», το πράγμα ξεφεύγει πολύ! Γιατί δεν μένεις στην (αναπόδραστη άλλωστε) ειλικρίνεια της δήλωσης αλλά στο περιεχόμενό της. Ότι μια προβεβλημένη δημοσιογράφος μεγάλου καναλιού με επιρροή,  ομολογεί κυνικά ότι ενημερώνει την κοινή γνώμη μεροληπτικά/ φιλτραρισμένα/ κατά το δοκούν/ καθ’ υπόδειξη κ.ο.κ., ευρισκόμενη σε «διατεταγμένη υπηρεσία» με κριτήριο φυσικά το συμφέρον της εξουσίας, στην οποία «βρίσκεται πολύ κοντά»! Και ΑΥΤΟ που κάνει το αποκαλεί «δημοσιογραφία» και στην ταυτότητά της βέβαια γράφει «δημοσιογράφος». Και φαντάζομαι είναι και μέλος της ΕΣΗΕΑ, η οποία ακούει τα τέρατα που προσβάλλουν χυδαία χωρίς ίχνος προσχήματος έστω, ή σωστότερα ακυρώνουν  το δημοσιογραφικό επάγγελμα και… ποιεί την νήσσαν! Και όχι μόνο τα ακούει, αλλά βλέπει και τον «δημοσιογράφο» να τα δηλώνει ευθαρσώς, με υπερηφάνεια, με τσαμπουκά, με γελάκια και χαρούλες… με πλήρη άγνοια «κινδύνου» και έλλειψη συνειδητότητας όσων τρομερών εκστομίζει το στόμα και κατευθύνει ο… τρικυμισμένος εγκέφαλος! Γιατί περί ηθικής, ως άγνωστη λέξη, δεν τίθεται καν θέμα…
      Φυσικά δεν παρέλειψε να τονίσει πολλάκις τη… γενναία πράξη της παραίτησης από μια σίγουρη δουλειά για την… αμφίβολη καριέρα ως ευρωβουλευτού με το πενιχρό μηνιαίο εισόδημα, γύρω στα 10.000 ψωρο- ευρουλάκια… Το γεγονός ότι βρίσκεται πάντα «πολύ κοντά» στην εξουσία και καθημερινά στα κανάλια, είναι μια ασήμαντη λεπτομέρεια που μάλλον… ενισχύει την άποψη περί «αμφίβολης» καριέρας. Τόσο που αναρωτιέσαι: «λες να άφησε άδικα το κορίτσι μια τόσο καλή δουλειά και να μείνει στο δρόμο;» Και σε πιάνει μια αγωνία για την τύχη του κοριτσιού, άλλο πράγμα!
 Όμως… ποιος έχασε το φιλότιμο για το βρει η κάθε «δημοσιογράφος» Σπυράκη!

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Πίτσα Στασινοπούλου
Πίτσα Στασινοπούλου

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή