Ορκωμοσία στη Βουλή: Θα ‘μαι καλός βουλευτής, ορκίζομαι! Να φάω τα κόκαλά μου! Από τον Γιώργο Παπαδόπουλο.

398 Views
Ορκωμοσία στη Βουλή: Θα ‘μαι καλός βουλευτής, ορκίζομαι! Να φάω τα κόκαλά μου! Από τον Γιώργο Παπαδόπουλο. Ορκωμοσία στη Βουλή: Θα ‘μαι καλός βουλευτής, ορκίζομαι! Να φάω τα κόκαλά μου! Από τον Γιώργο Παπαδόπουλο.

Ορκωμοσία στη Βουλή: Θα ‘μαι καλός βουλευτής, ορκίζομαι! Να φάω τα κόκαλά μου! Από τον Γιώργο Παπαδόπουλο.

Χαιρετίζω το αναγνωστικό κοινό υπό τη σκέπη της νέας κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης από την οποία πολλοί περιμένουν πολλά κι άλλοι τόσοι την περιμένουν στη γωνία. Μιας κυβέρνησης που αν μη τι άλλο, κατέρριψε πολλά κατεστημένα της πολιτικής ζωής της χώρας μας. Και σκοπεύει να καταρρίψει ακόμα περισσότερα – αυτό όμως μένει να φανεί και θα το δείξει η ιστορία της. Της ευχόμαστε ολόψυχα δύναμη και τύχη, για να διεκπεραιώσει το έργο της όσο το δυνατόν αρτιότερα.
 
Δεν έχουν περάσει καλά καλά δυο μέρες από την εκλογική διαδικασία και τα παρατράγουδα έχουν ήδη ξεκινήσει για τα καλά, με αφορμή τον πολιτικό και όχι θρησκευτικό – ως είθισται – όρκο του νέου πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Ο μέσος Έλληνας κλασσικά διχασμένος: οι μεν «μπράβο του» και «καλά έκανε» και «επιτέλους», οι δε «προκαλεί χωρίς λόγο» και «σπάει τις παραδόσεις» και τα λοιπά. Δεν αρκούσε αυτό, έρχεται κι η εριστική απάντηση της – πρώην πια – εκπροσώπου τύπου της Νέας Δημοκρατίας, «Πολύ άσχημα ξεκίνησε ο κ. Τσίπρας. Αγνοεί επιδεικτικά μια παράδοση αιώνων του Ελληνικού Έθνους, η πορεία του οποίου είναι συνυφασμένη με την Ορθοδοξία». Με αυτήν την τοποθέτηση, άλλος θαρρώ ξεκίνησε πολύ άσχημα. Η κυρία Σπυράκη, προφανώς ταλανιζόμενη από κάποιο σπυράκι, χειρίστηκε το θέμα με λάθος λέξεις και λάθος τρόπο. Συστήνω τοπικές επαλείψεις με κορτιζονούχα αλοιφή, τρις ημερησίως. Κάνει θαύματα.  
Από την άλλη, ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η τοποθέτηση του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμου, ο οποίος σε σχετικό κείμενό του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι είναι προτιμότερο «να ορκιζόμαστε στην τιμή και στη συνείδησή μας, που ή τα έχει κανείς ή δεν τα έχει» και ζήτησε να καταργηθεί ο θρησκευτικός όρκος, ο οποίος όπως χαρακτηριστικά λέει «είναι σκέτη παρωδία για όποιον δεν πιστεύει». Τέτοιοι άνθρωποι με τόσο εξαίρετο λόγο μου δίνουν ελπίδα ότι δεν είναι όλο το ιερατείο καμένο χαρτί.
 
Κι εγώ, που ούτε άθεος είμαι, ούτε θρήσκος, αναρωτιέμαι: Ειλικρινά τι σημασία έχει αυτή η λεπτομέρεια; Εφόσον κάποιος δεν πιστεύει κάπου, δεν έχει κάθε δικαίωμα να μην ασπάζεται και τις αντίστοιχες διαδικασίες; Εφόσον το σύνταγμα δεν προβλέπει θρησκευτικό όρκο, προς τι οι τόσες αντιδράσεις; Από τη νέα κυβέρνηση περιμένουν όλοι πολλές και ριζοσπαστικές αλλαγές, μάταια ή όχι θα δείξει, πάντως η αποκλειστική πολιτική ορκωμοσία δεν αποτελεί μια από αυτές. Ποσώς ενδιαφέρει τον καθένα από μας αν ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση και πώς. Αυτοί που ήθελαν θρησκευτικό όρκο, το έκαναν. Κι εφόσον το πιστεύουν, πολύ καλά έκαναν, είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους. Οι υπόλοιποι αρκέστηκαν στον πολιτικό – και αυτοί πολύ καλά έκαναν. Κι όσοι βουλευτές πιστεύουν στο Ισλάμ και θα ορκιστούν στο Κοράνι, με γεια τους με χαρά τους.
Άλλωστε, όλοι αυτοί που ορκίστηκαν κατά καιρούς ενώπιον Θεού, δεν είδα να τον φοβούνται και πολύ όταν καταπατούσαν τους όρκους τους κατ’ εξακολούθηση, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι αν κάποιος είναι υποκριτής, δεν θα κολλήσει σε λεπτομέρειες όπως ο όρκος που πήρε. Το πολιτικό ήθος κι η αξιοπρέπεια ουδόλως έχουν να κάνουν με αυτήν την καθ’ όλα τυπική διαδικασία. Είναι ποιότητες που φαίνονται μέσα από τα έργα και τις πράξεις του καθενός.
Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, με τον δικό του ο κάθε ένας, η νέα κυβέρνηση ορκίστηκε. Ξεκινάει το έργο της, υποσχέθηκε πολλά και δεν ξέρει κανείς τι θα μπορέσει να πραγματοποιήσει. Δε ζει κι η Πυθία, να μασήσει λίγη δάφνη να μας δώσει χρησμό. Οπότε περιμένουμε, παρακολουθούμε και κρίνουμε. Τα παρατράγουδα αναμφίβολα θα συνεχιστούν και καλούμαστε να ξεχωρίσουμε ποια είναι η ουσία – από την οικονομική πολιτική γραμμή μέχρι την γκαρνταρόμπα της Περιστέρας, έχουμε να ακούσουμε πολλά.
Κλείνω και σας παραθέτω τη μνημειώδη συνομιλία της γιαγιάς μου με την συνομήλικη γειτόνισσα της:
- Σου λέει ο Τσίπρας, θα είμαι καλός πρωθυπουργός, αλλά και όρκο δεν παίρνω!
- Μωρέ ας μην κάνουν όσα είπαν, και θα πάρω τη μαγκούρα να τους μαυρίσω, το ορκίζομαι εγώ, να φάω τα κόκαλά μου, απάντησε η άλλη.
 Πήρε όρκο βαρύ.

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή