Κριτικοί βιβλίου... του κώλου!!! Ο συγγραφέας Τάσος Αγγελίδης - Γκέντζος τα λέει χύμα και τσουβαλάτα…

532 Views
Κριτικοί βιβλίου... του κώλου!!! Ο συγγραφέας Τάσος Αγγελίδης - Γκέντζος τα λέει χύμα και τσουβαλάτα… Κριτικοί βιβλίου... του κώλου!!! Ο συγγραφέας Τάσος Αγγελίδης - Γκέντζος τα λέει χύμα και τσουβαλάτα…

"Κριτικοί" βιβλίου... του κώλου!!! Ο συγγραφέας Τάσος Αγγελίδης - Γκέντζος τα λέει χύμα και τσουβαλάτα…

Για την Κουλτουρόσουπα ότι και να ειπωθεί από τον ίδιο δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη. Συνεργαστήκαμε μαζι του για ένα έτος και η εβδομαδιαία στήλη που διατηρούσε, «Τάσος Αγγελίδης - Γκέντζος και μαθητές "Ανατόλια"» όχι μόνο υπήρξε μια από τις καλύτερες μας, αλλά και βραβεύτηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Οπότε είναι μια καλή ευκαιρία αν δεν ξέρετε –ακόμα- τον αιρετικό συγγραφέα Τάσο Αγγελίδη, να διαβάσετε το χώσιμο που κάνει στους λογής –λογής κριτικούς και παράλληλα να περιηγήθηκε στο «κόσμο» του μέσα από την προσωπική του ιστοσελίδα, εδώ
.
"Κριτικοί" βιβλίου... του κώλου!!!
Και λίγα λέω...
"Κριτικοί" βιβλίου του κώλου!
Και για να εξηγούμαστε από την αρχή δεν μιλάμε για εκείνους τους ανθρώπους που διαβάζουν ένα βιβλίο και λένε, αν τους άρεσε ή δεν τους άρεσε, ή γιατί τους άρεσε ή δεν τους άρεσε... σε κάποιες ομάδες του facebook. Μιλάμε για ανθρώπους τυπικά αμόρφωτους - δεν ξέρω αν έχουν καν απολυτήριο από το λύκειο - που δηλώνουν "κριτικοί."
Τώρα θα μου πείτε πως μιλώ για τυπικά και όχι για ουσιαστικά αμόρφωτους. Μα φυσικά και μιλώ για τυπικά αμόρφωτους ανθρώπους! Δεν θα περάσω να κρίνω σε ένα δεύτερο στάδιο την όποια ουσία των προθέσεων ή της άγνοιάς τους, αν δεν πληρούνται πρώτα οι τυπικές προϋποθέσεις.
Δεν μπορείς να χτίσεις ένα σπίτι, αν δεν έχεις πτυχίο από το Πολυτεχνείο!
Δεν μπορείς να διδάξεις, αν δεν είσαι καθηγητής... 
Ο κριτικός οφείλει - μιλώ για το αυτονόητο - να έχει σπουδάσει!
Στην πατρίδα μας δυστυχώς τα έχουμε ισοπεδώσει όλα. Για να ασκήσεις επίσημα την κριτική σου και να θέλεις να έχεις κάτω από το όνομα σου τον τίτλο του κριτικού τέχνης, βιβλίου, θεάτρου, κινηματογράφου... ούτε μανάβης μπορείς να είσαι ούτε χασάπης. Εκτός κι αν έχεις κάνει τις σπουδές σου, τα μεταπτυχιακά σου... κι επειδή δεν βρήκες δουλειά ή επειδή δεν το γούσταρες... δουλεύεις κάπου αλλού!
Μπορώ εγώ να μπω μέσα σε ένα χασάπικο, να πάρω τον μπαλτά και να αρχίσω να κόβω κρέας;
Κι ο κόσμος βλακωδώς πείθεται...
Κι οι συγγραφείς λένε πως παρασύρονται και τους αρέσει...
Τους αρέσει να τους γλύφουν οι αυλοκόλακες!
Αυτοί οι επιτήδειοι τύποι πλησιάζουν με περισσή μαεστρία τους συγγραφείς, τους κολακεύουν στην αρχή, τους γράφουν καλές κριτικές για τα βιβλία τους στην συνέχεια και στο τέλος τους χρησιμοποιούν!
Δεν με ενοχλεί καθόλου να είναι κάποιος αμόρφωτος, ούτε το υποτιμώ. Θα υποτιμούσα τους γονείς μου, οι οποίοι δεν έχουν σπουδάσει! Υποτιμώ όμως αφάνταστα τον αμόρφωτο που θέλει να το παίξει μορφωμένος, αυτόν που προσπαθεί να προσεγγίσει συγγραφείς με σκοπό το προσωπικό του συμφέρον, παίζοντάς το... "κριτικός" βιβλίου.
Μέσα στο χάος του διαδικτύου που να ξέρει κανείς αν αυτός που παρουσιάζεται ως μέγας κριτικός... είναι μια πατάτα!
Κι αυτοί που είναι αναγνωρισμένοι κριτικοί και μπαίνουν στην ίδια λίστα με αυτά τα χαμερπή όντα τι έχουν να πουν;
Δες ήξερες... δε ρώταγες;
Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι συγγραφείς... με ψεύτικα βιογραφικά στοιχεία.  Γράφουν στα αυτιά των βιβλίων τους για σπουδές που δεν έκαναν!
Καλά δεν ντρέπονται λιγάκι οι γελοίες περσόνες;
Σε αυτούς τους συγγραφείς... αξίζουν οι παραπάνω κριτικοί!
Μια χαρά τα πάνε μεταξύ τους!
Κώλος και βρακί...
Και το ερώτημα: δεν φοβάμαι μήπως αποκτήσω εχθρούς με όλα αυτά που γράφω;
Καθόλου!
Έχω συγκεκριμένο επάγγελμα εδώ και 27 χρόνια και ένσημα από αυτό το επάγγελμα. Οι σπουδές μου στην φιλοσοφική σχολή του ΑΠΘ τυπικά μου επιτρέπουν να κριτικάρω βιβλία - φίλων και μη - αλλά δεν το κάνω.
Γιατί;
Εφόσον κι εγώ γράφω, έχω την σεμνότητα να δηλώνω πως λέω την γνώμη μου για ένα βιβλίο άλλου συγγραφέα και δεν δηλώνω με έπαρση κριτικός...
Σεμνός είπαμε πως είμαι και όχι σεμνότυφος!
"Κριτικοί" του κώλου λοιπόν...
Και στο διά ταύτα!
Που αποσκοπούν οι μάγκες του κώλου;
Να κάνουν γνωριμίες, να βγάζουν τα βιβλία τους... και να παίρνουν και κανένα ευρώ από τους διάφορους και τις διάφορες για να πουν τον καλό τον λόγο!

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή