Καθαρή πλέον η γωνία Πατησίων και Στουρνάρη. Αλλα ως πότε;

407 Views
Καθαρή πλέον η γωνία Πατησίων και Στουρνάρη. Αλλα ως πότε; Καθαρή πλέον η γωνία Πατησίων και Στουρνάρη. Αλλα ως πότε;

Καθαρή πλέον η γωνία Πατησίων και Στουρνάρη. Αλλα ως πότε;

Η γωνία Πατησίων και Στουρνάρη είναι φρεσκοβαμμένη. Ο τοίχος έχει μια φωτεινή ώχρα, τα μάρμαρα είναι καθαρά και, πλέον, δεν υπάρχει κανένα ίχνος από το μαύρο γκράφιτι. Το Πολυτεχνείο παρουσίαζε, χθες, μια οξύμωρη εικόνα. Αν κοιτούσε κανείς από την οδό Πατησίων, θα έβλεπε ένα κτίριο βουτηγμένο στη βρώμα, με την εξαίρεση της γωνίας προς τη Στουρνάρη. Εκεί, η υπόθεση του γκράφιτι, που προκάλεσε τόσο μεγάλη ένταση, έβαλε σε κίνηση τις διαδικασίες και με τις συντονισμένες δυνάμεις ΕΜΠ, Δήμου Αθηναίων, ΥΠΠΟ και ιδιώτη εργολάβου υπήρξε αποτέλεσμα. Η AkzoNobel, που εκπροσωπείται από την ελληνική εταιρεία χρωμάτων Vivechrom, προσέφερε τα χρώματα. «Η δουλειά έγινε μεθοδικά και προχωρήσαμε χωρίς σοβαρά προβλήματα», μου λέει ο κ. Ηλίας Ανδρεόπολος της www.booka.gr που ανέλαβε τον καθαρισμό και την εφαρμογή του αντιγκράφιτι υλικού. Τα πεντελικά μάρμαρα του 19ου αιώνα, στις παραστάδες και στη βάση του κτιρίου, καθαρίστηκαν και υπάρχει πλέον πρόβλεψη ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο της ζαχαροποίησης. Ο τοίχος έχει καλυφθεί με αντιγκράφιτι υλικό. «Ακόμη και αφίσα να κολληθεί, με το χέρι θα φύγει. Αν έχουμε βανδαλισμό με σπρέι, αρκεί ζεστό νερό». Τα μάρμαρα καλύφθηκαν με ειδική προστασία από κερί, που απαιτεί, όμως, έπειτα από κάθε βανδαλισμό, εκ νέου κάλυψη. Αυτή ήταν η απόφαση του ΥΠΠΟ.

Οπως εξηγεί ο κ. Ηλίας Ανδρεόπουλος, ο οποίος έχει αναλάβει και τον καθαρισμό της Ακαδημίας Αθηνών, η ίδια μέθοδος έχει επιλεγεί κι εκεί. Το Πολυτεχνείο με τη διαδικασία του καθαρισμού αποκάλυψε και το δομικό DNA του. Υπάρχουν αρκετά είδη μαρμάρου, όχι όλα υψηλής ποιότητας. Οπως επισημαίνει ο κ. Ηλίας Ανδρεόπουλος, το κτίριο του Πολυτεχνείου, ή έστω η αποκατεστημένη γωνία της Στουρνάρη, θα πρέπει να φωταγωγηθεί. «Θα είναι ένας τρόπος σχετικής προστασίας του έργου που μόλις παραδώσαμε».

Ολόγυρα το συγκρότημα του ΕΜΠ βρίσκεται σε οικτρή κατάσταση. Οχι, βεβαίως, ότι αυτό είναι κάτι καινούργιο. Προχωράω κατά μήκος της Πατησίων και ανεβαίνω την Τοσίτσα. Πέρα από τα αναμενόμενα αναρχικά συνθήματα, υπάρχουν πολλές αφίσες για τη «Μαυροκόκκινη» Πρωτομαγιά (με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει) αλλά και μια εμφανέστατη επαγγελματική διαφήμιση για μονώσεις ταρατσών, με διεύθυνση και τηλέφωνο. Σκεφτείτε ένα ανώτατο ίδρυμα σε οποιαδήποτε χώρας να φιλοξενεί μεγάλων διαστάσεων διαφήμιση επαγγελματία με το κινητό του, χωρίς να υπάρχει καμία επίπτωση.

Οταν άρχισε η ιστορία με το γκράφιτι στη Στουρνάρη, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης είχε συναντηθεί με τον πρύτανη του ΕΜΠ, Γιάννη Γκόλια. Είχαν συμφωνήσει, τότε, να επεκτείνουν τον καθαρισμό στο σύνολο του συγκροτήματος. «Περιμένουμε την απόφαση του ΕΜΠ. Εμείς είμαστε έτοιμοι», σχολιάζει ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Βαρελάς, ο οποίος ήταν, επίσης, παρών σε εκείνη τη συνάντηση.

Στην Τοσίτσα, βλέπω τρεις συντηρητές στο άγαλμα της Βορείου Ηπείρου. Εχουν σχεδόν τελειώσει τον καθαρισμό του γλυπτού στο πλαίσιο του προγράμματος του Δήμου Αθηναίων για τα δημόσια γλυπτά. «Μόλις τελειώσουμε εμείς, θα αρχίσει η συμπλήρωση των αποτμημένων μελών του αγάλματος», μου λένε. Είναι περασμένο με αντιγκράφιτι υλικό, οπότε θα πρέπει να συνηθίσουμε την ιδέα ότι πλέον η «Ηπειρος» θα είναι λευκή.
.
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Καρτ Ποστάλ» από τα τρυφερά και σκοτεινά βάθη της καρδιάς. Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε
«Καρτ Ποστάλ» από τα τρυφερά και σκοτεινά βάθη της καρδιάς. Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε
με 0 Σχόλια 2182 Views

Κάθε άνθρωπος που συναντάμε στη ζωή είναι ένα μάθημα. Ανεξάρτητα από τη σχέση μας μαζί του, καλή ή κακή, φιλική, επαγγελματική, ερωτική, ανεξάρτητα από την έκβασή της, αξίζει αυτό που μένει.  Διάβασε η Μαρία Διαμαντοπούλου και σχολιάζει για την Κουλτουρόσουπα.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή