Η μόδα της αθεΐας και ο φανατισμός που την ακολουθεί.Γράφει η Ιωάννα Καμενίδου

1200 Views
Η μόδα της αθεΐας και ο φανατισμός που την ακολουθεί.Γράφει η Ιωάννα Καμενίδου Η μόδα της αθεΐας και ο φανατισμός που την ακολουθεί.Γράφει η Ιωάννα Καμενίδου

Η μόδα της αθεΐας και ο φανατισμός που την ακολουθεί... Γράφει η Ιωάννα Καμενίδου

Το θέμα της πίστης, της αθεΐας και του αγνωστικισμού, με απασχολεί χρόνια σε προσωπικό και όχι μόνο επίπεδο και είναι ένα θέμα για το οποίο θέλω να γράψω μήνες τώρα, αλλά κάθε φορά το αναβάλλω. Ίσως γιατί δεν ξέρω με σιγουριά πως να το προσεγγίσω, ίσως γιατί είναι ένα σχετικά δύσκολο και προσωπικό ζήτημα, ίσως πάλι να με κουράζει η ιδέα των αντιδράσεων των φανατισμένων υπερασπιστών και των δυο πλευρών.
 
Θα ξεκινήσω δίνοντας έναν απλό ορισμό για την κάθε θέση.
Πιστός είναι αυτός που αναγνωρίζει την ύπαρξη του τριαδικού Θεού (πατήρ-υιός-άγιο πνεύμα), πιστεύει σε αυτόν και προσπαθεί ή θέλει να ζει τη ζωή του σύμφωνα με το θέλημά Του.
 
Αγνωστικιστής είναι εκείνος που υποστηρίζει πως δεν υπάρχουν αποδείξεις για την ύπαρξη ή την ανυπαρξία του Θεού, η ανθρώπινη γνώση δεν επαρκεί για να αποδειχτεί κάποια θεωρία και πιθανόν ποτέ δε θα μπορέσει να δοθεί εμπεριστατωμένη απάντηση στο ζήτημα.
 
Άθεος, όπως καταλαβαίνουμε από την ίδια τη λέξη, είναι αυτός που αρνείται να δεχτεί έστω και την υπόνοια ότι μπορεί να υπάρχει Θεός.
 
Ναι, θεωρώ πως η αθεΐα είναι μόδα. Είναι μόδα και έλλειψη ανάλογης παιδείας. Είτε μας αρέσει είτε όχι, η επίσημη θρηκεία του κράτους είναι η ορθοδοξία. Στο δημοτικό το μάθημα των θρηκευτικών γίνεται από τη δασκάλα. Εκείνη, ακόμα και αν δεν πιστεύει, είναι υποχρεωμένη να το διδάξει. Θρησκευτικά όμως. Όχι γεωγραφία και γλώσσα. Γιατί στα δικά μου χρόνια, θυμάμαι στην ώρα των θρησκευτικών να αναπληρώνουμε χαμένες ώρες άλλων μαθημάτων. Στο γυμνάσιο και το λύκειο πάλι, γινόταν το έλα να δεις, με θεολόγους που χωρίς ντροπή δίδασκαν ξεκάθαρα ότι «οι χριστιανοί είναι αδέρφια μας, ενώ οι υπόλοιποι όχι». Εγώ τουλάχιστον, αυτά τα παραδείγματα είχα. Όταν όμως μεγάλωσα και άρχισα να μιλάω με φοιτητές στον υπόλοιπο κόσμο, έμαθα ότι η επιστήμη της θεολογίας χαίρει σεβασμού σε πανεπιστήμια της Αμερικής και της Ευρώπης.
 
Προσωπικά, για να λύσω και την απορία που μπορεί κάποιοι να έχουν, σπουδάζω θεολόγος και πιστεύω. Θέλω να πιστεύω στην ύπαρξη του Θεού, θέλω να πιστεύω στη θυσία του Θεανθρώπου για τη δική μου σωτηρία και θέλω να πιστεύω σε κόλαση και πάραδεισο. Αυτό βέβαια συμβαίνει τα τελευταία 3 χρόνια. Μετά από ένα πολύ σοβαρό ατύχημα που είχε ένας αδερφικός μου φίλος, κατά το οποίο κινδύνεψε να πεθάνει, προσευχήθηκα μαζί με πολλούς άλλους και πίστεψα.
Πριν από αυτό, μπαίνοντας στη σχολή, δεν μπορούσα να δεχτώ ότι υπάρχει κάτι ή κάποιος εκεί έξω. Αρνιόμουν τις θεωρίες, αρνιόμουν τις γραφές, παρόλα αυτά ποτέ δεν προσέβαλα ιερά σύμβολα και πρόσωπα μπροστά σε ανθρώπους που ήξερα πως πιστεύουν. Και εκεί βρίσκεται το πρόβλημα μου.
 
Επειδή ακριβώς πέρασα τη φάση που δεν πίστευα, μπορώ εύκολα να δεχτώ ότι κάποιος δε θέλει τη θρησκεία. Βλέποντας μάλιστα τις ανοησίες που κατά καιρούς εξαπολύουν οι παπάδες και οι ένθερμοι υποστηρικτές της ορθοδοξίας, δεν τους κατηγορώ κιόλας! Αυτό που βλέπω εγώ όμως και μέσα στη σχολή και έξω από αυτή, είναι ότι αυτοί που πιστεύουν πραγματικά...δεν ενοχλούν. Πέρα από ανθρώπους σαν τον Άνθιμο, που βγαίνει που και που και κάνει το κομμάτι του λέγοντας ασυναρτησίες που μόνο αγάπη και πίστη στο «μην κρίνεις, ίνα μη κριθείς» δε δείχνει, δε βλέπω συχνά ανθρώπους με πλακάτ να φωνάζουν «Αμαρτωλοί θα καείτε στην κόλαση» ούτε αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα με υψωμένους σταυρούς και εκκλησίες, που καλούν τον κόσμο να πιστέψει γιατί «ήγγικεν γαρ η βασιλεία των ουρανών».
 
Το βασικό μου ερώτημα είναι, γιατί τόσος φανατισμός από τους άθεους;
 
Γιατί πρέπει να βλέπω συνέχεια εικόνες της παναγίας με προσβλητικά σλόγκαν, γιατί πρέπει να σε ακούω να βρίζεις χριστούς και παναγίες και να θεωρείς ότι αυτό σε κάνει μάγκα;
 
Τους άθεους πλέον τους βλέπω όπως τους χορτοφάγους. Οι χορτοφάγοι επιλέγουν το συγκεκριμένο τρόπο ζωής χωρίς κάποιοι να τους το επιβάλουν. Επιλέγουν να μην τρώνε κρέας και να τρέφονται με λαχανικά και υποκατάστατα. Αντί όμως να μείνουν απλά στην επιλογή τους και να κάνουν τη δουλειά τους, με το που θα τους πεις ότι τρως κρέας, ανοίγει ο ασκός του αιόλου, τρελαίνονται και σε κατονομάζουν από τέρας μέχρι δολοφόνο.

Κράτα. Την. Επιλογή σου. Για. Τον. Εαυτό. Σου.
 
Δε σε έκρινα που δεν τρως κρέας. Δε σε έκρινα που δεν πιστεύεις. Εσύ γιατί πρέπει να προσβάλλεις τις δικές μου επιλογές;
 
Ίσως το ότι πέρασα ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι της ζωής μου χωρίς να πιστεύω, με βοήθησε στο να μη γίνω ομοφοβική και φανατισμένη, γιατί ας είμαστε ειλικρινείς. Αν διαβάσει κανείς τις γραφές, θα δει ότι δεν είναι πάντα γεμάτες αγάπη, έτσι; Όσο και αν θέλω να κρατάω μόνο την αγάπη για τον άνθρωπο και το συνάνθρωπο, η εκκλησία υποβιβάζοντας μεγάλες ομάδες ανθρώπων, διώχνει από κοντά της νεολαία και όχι μόνο.
 
Αν θέλεις να πιστέψεις, δε χρειάζεται να δεχτείς όλα σου λέει η εκκλησία. Μην τρως αμάσητα τα περί αμαρτίας, κόλασης και παραδείσου. Ελεύθερη βούληση και κρίση σου έδωσε άλλωστε. Μην ξεχνάς ότι αυτός που θα κρίνει και θα αποφασίσει στο τέλος, είναι ο Θεός και μόνο αυτός ξέρει το πως και το γιατί.
 
Αν πάλι έχοντας κάνει μια έρευνα και έχοντας διαβάσει μερικά πράγματα, θεωρείς ότι η θρησκεία δεν έχει να σου προσφέρει κάτι και αποδέχεσαι σαν μόνη ύπαρξη τον άνθρωπο και τις ικανότητές του, μαγκιά σου. Αυτό που σου ζητάω, είναι να σκέφτεσαι αυτούς που έχουν ιερά και όσια και τιμούν αυτά που τόσα χρόνια έχουν μάθει.
Αν βρεθεί κάποιος που θα σε κακοχαρακτηρίσει, θα υποβιβάσει τα δικά σου πιστεύω, θα πει ότι έχει δίκιο μόνο αυτός που πιστεύει και όχι εσύ ή αν αρχίσει να σου λέει ότι εσύ θα καταλήξεις στην κόλαση ενώ αυτός όχι, ξέρεις όπως οι δήθεν γραμματείς και φαρισσαίοι, τότε ναι. Απάντησε του και εσύ αναλόγως. Και ξέρεις και κάτι τελευταίο;
 
«Εδώ είναι ο παράδεισος και η κόλαση εδώ...» όλα τα άλλα φίλε μου, είναι περιττά...

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Σαλμάν Ρούσντι: Ο συγγραφέας που έβαλε φωτιά στο μουσουλμανικό κόσμο και έγινε σύμβολο της ελευθερίας της έκφρασης
Σαλμάν Ρούσντι: Ο συγγραφέας που έβαλε φωτιά στο μουσουλμανικό κόσμο και έγινε σύμβολο της ελευθερίας της έκφρασης
με 0 Σχόλια 2172 Views

Ο Σαλμάν Ρούσντι, συγγραφέας του παγκόσμιου μπεστ-σέλερ «Οι σατανικοί στίχοι» ο οποίος τραυματίσθηκε σοβαρά σε επίθεση με μαχαίρι χθες, έβαλε φωτιά στο μουσουλμανικό κόσμο.


Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή