Who is WHO; Eργα και ημέρες του ΠΟΥ δείχνουν ότι ο Οργανισμός δεν είναι και τόσο «υγιής».

6182 Views
Who is WHO; Eργα και ημέρες του ΠΟΥ δείχνουν ότι ο Οργανισμός δεν είναι και τόσο «υγιής». Who is WHO; Eργα και ημέρες του ΠΟΥ δείχνουν ότι ο Οργανισμός δεν είναι και τόσο «υγιής».

 

Ποιος είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας;

 
Από τη Ρένα Καλπάκη
 
Ο ΠΟΥ είναι μια εξειδικευμένη υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που ασχολείται με τη διεθνή δημόσια υγεία. Ιδρύθηκε επίσημα το 1948, εδρεύει στη Γενεύη και βασίζεται σε εθελοντικές συνεισφορές από τα κράτη μέλη και χρηματοδότηση από ιδιωτικούς χορηγούς. Και είναι ακριβώς αυτή η χρηματοδότηση που έχει γίνει ένα τεράστιο πεδίο προβληματισμού κι έντονης κριτικής σε πολλές και διάφορες περιπτώσεις. Αλλά και οι συνεισφορές των κρατών μελών μπορούν να αποτελούν ενδεχόμενη «προσαρμογή» της πολιτικής του ΠΟΥ κατά τα συμφέροντά τους. Η κριτική στον ΠΟΥ αποκτά άλλες διαστάσεις όταν χρεώνεται και την κριτική που ασκείται στο «Ίδρυμα Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς», μια και αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο χρηματοδότη του. Η πιο πρόσφατη κριτική που δέχτηκε και ακόμη είναι κάτω από το μικροσκόπιο παρατηρητών, είναι ο χειρισμός του ξεσπάσματος του κορονοϊού στην Κίνα.
 
Ας δούμε τι γίνεται στην περίπτωση της γλυφοσάτης- ένα ευρέως φάσματος ζιζανιοκτόνο- το οποίο καθόλη τη διάρκεια του ’80 ο ΠΟΥ θεωρούσε ακίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Υπάρχουν έρευνες σε αγροτικές περιοχές όπου χρησιμοποιούνταν η γλυφοσάτη, με σαφείς ενδείξεις γεννήσεων με διαφόρων τύπων γενετικών ανωμαλιών. Υπήρξαν πολλές κατηγορίες εναντίων του, χωρίς χειροπιαστές αποδείξεις όμως, σχετικά με την τεράστια επιρροή των σχετικών βιομηχανιών που χρησιμοποιούν το συστατικό- είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω των Κυβερνήσεων που οι βιομηχανίες υποστήριζαν. Υψηλές τιμές της γλυφοσάτης απαντώνται ακόμη στο μέλι, αλλά και την μπύρα με τη θέση του ΠΟΥ μέχρι και το 2015 ότι «είναι απίθανο να είναι καρκινογόνος ουσία».
 
 
Στην περίπτωση του Η1Ν1 (γρίπη των χοίρων) το 2009 ο ΠΟΥ κατηγορείται ρητά ότι βιάστηκε να κηρύξει λανθασμένα πανδημία «υπό την πίεση των εργαστηρίων» των φαρμακοβιομηχανιών. Όλοι θυμόμαστε τα εκατομμύρια εμβολίων που είχαν αγοραστεί και από τη χώρα μας με τη σχετική καμπάνια εμβολιασμού, τη στιγμή που μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης ζητούσαν σύσταση επιτροπής για να ερευνηθεί αν «εξέθεσαν χωρίς λόγο εκατομμύρια υγιείς ανθρώπους στους κινδύνους των άγνωστων παρενεργειών των εμβολίων, που δεν ήταν επαρκώς δοκιμασμένα». Το γνωστό φάρμακο Tamiflu της εταιρείας Roche έκανε την εμφάνισή του τότε για να μείνει, υποστηρίζοντας ότι είναι ικανό όχι μόνο να θεραπεύσει αλλά και να «προλάβει» τον ιό της γρίπης.
 
 
Ακριβώς το αντίθετο έγινε στην περίπτωση του ιού Έμπολα που ξέσπασε στη Δ. Αφρική. Εκεί τα αντανακλαστικά του ΠΟΥ ήταν προκλητικά αργά, παρά τις φωνές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που ζούσαν δραματικές καταστάσεις κουνώντας τους μάλιστα το δάχτυλο ότι υπέρβαλλαν στις εκτιμήσεις τους. Αφού χάθηκαν πάνω από 11.000 άνθρωποι, πολύ από τους οποίους θα μπορούσαν να είχαν σωθεί σύμφωνα με τους ΓΧΣ, ο ΠΟΥ αργότερα παραδέχτηκε το λάθος του. Υπάρχουν δεκάδες ασθένειες που αφαιρούν ζωές κυρίως στις τροπικές περιοχές σύμφωνα με τους ΓΧΣ, που φυσικά δεν αποτελούν μεγάλο κίνητρο για τις εταιρείες φαρμάκων να ξοδέψουν χρήματα για τη σχετική έρευνα, άρα ούτε και για τον ΠΟΥ να δράσει για τη δημόσια υγεία.
 
 
Το 2010 το Ίδρυμα Γκέιτς- έχοντας δωρίσει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια στον ΠΟΥ από τη δεκαετία ’90 - ανακοινώνει τη «Δεκαετία των Εμβολίων», το ίδιο κάνει και ο χορηγούμενος. Είναι γνωστό ότι κάποια μέλη του ΠΟΥ έχουν συγχρόνως διαφόρων τύπων επαγγελματική σχέση με μεγάλες εταιρείες φαρμάκων, συνεπώς ο Οργανισμός όχι μόνο δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητος, αλλά προκύπτει σαν ακόμη ένα «στέλεχος» των εταιρειών. Ένα ακόμη παράδειγμα για το επιλεκτική προσοχή του ΠΟΥ είναι στη Νιγηρία όπου το σύστημα υγείας είναι ανύπαρκτο, όπως και η πρόσβαση σε πόσιμο νερό και τροφή, αλλά το ενδιαφέρον είναι στην άφθονη προσφορά εμβολίων κατά της πολιομυελίτιδας, κρούσμα της οποίας έχει να αναφερθεί από το 2014- το ίδρυμα Γκέιτς είχε προσφέρει πάνω από τα μισά χρήματα για αυτήν την καμπάνια. Επίσης τα ¾ των μισθών των υπαλλήλων του ΠΟΥ πληρώνονται από αυτή τη χρηματοδότηση, άσχετα αν δουλεύουν πάνω στην καταπολέμηση της ασθένειας, οπότε η εξάλειψή της σίγουρα δεν είναι προς το συμφέρον του. Οι πραγματικοί φονικοί κίνδυνοι στην περιοχή εκτός από την έλλειψη τροφής είναι ο πυρετός Λάσα, ο κίτρινος πυρετός και πιο πρόσφατα βέβαια ο κορονοϊός.
 
 
Από τα φορολογικά στοιχεία του Ιδρύματος Γκέιτς προκύπτουν επενδύσεις σε μεγάλα ονόματα εταιρειών φαρμάκων όπως Novartis, Roche, Pfizer, Glaxosmithkline οι οποίες με τη σειρά τους είναι χορηγοί του ΠΟΥ, ο οποίος με τη σειρά του προωθεί τα φάρμακά τους στην αγορά. Ένα ακόμη μαύρο σημείο αποτελεί η άρνηση του Οργανισμού να αποδεχτεί έρευνες που αποδεικνύουν τις καρκινογόνες συνέπειες των πολεμοφοδίων με ουράνιο που έχουν χρησιμοποιηθεί σε πολέμους όπως στο Κόσοβο και το Ιράκ. Είναι μία ακόμη περίπτωση που τα συμφέροντα των Κρατών μελών-χορηγών του ΠΟΥ που χρησιμοποιούν ουράνιο/ατομική ενέργεια, συγκρούονται με τις αρχές για την προστασία της παγκόσμια υγείας.
 
 
Στην περίπτωση του Τσερνόμπιλ, έγινε προσπάθεια να συγκαλυφθούν οι τραγικές συνέπειες της ραδιενέργειας τόσο από την τότε Σοβιετική Ένωση αλλά και από τον ΠΟΥ ο οποίος ακόμη και πρόσφατα μέσω αντιπροσώπου του υποστήριξε ότι οι συνέπειες επηρέασαν περισσότερο την ψυχολογία και την οικονομία, παρά την υγεία. Αλλά και πιο πρόσφατα στη Φουκοσίμα, ενώ υπήρχε πλάνο εκκένωσης της περιοχής σε περίπτωση ατυχήματος, αυτό αγνοήθηκε, με τον ΠΟΥ να υποβιβάζει ακόμη μία φορά τις συνέπειες στην υγεία και τον εκπρόσωπό του να δηλώνει ότι «αν ψάχνεις να βρεις προβλήματα σχετικά με τον θυροειδή, βρίσκεις»!
 
 
Ο κατάλογος της κριτικής συνεχίζεται σε διάφορα θέματα που επηρέασαν την «πολιτική» του ΠΟΥ ανάλογα με την πολιτική του χρηματοδότη, αλλά ας φτάσουμε στις μέρες μας και τη «διπλωματική» αντιμετώπιση του κορονοϊού στην Κίνα. Ενδεικτική είναι η ηλεκτρονική λίστα υπογραφών που έχει στηθεί υποστηρίζοντας την παραίτηση του Γενικού Διευθυντή του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. Κατηγορείται ότι ενώ ο ιός είχε ήδη εξαπλωθεί ώστε να μετράει αρκετές χιλιάδες θύματα και εκτός Κίνας, αυτός συνέχιζε να εξάρει τις Κινεζικές αρχές για τον πετυχημένο χειρισμό της κρίσης και τη διαφάνεια, χωρίς να προειδοποιεί για τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα μέτρα λογοκρισίας που πήρε η χώρα τιμωρώντας όσους «διέδιδαν φήμες» στο διαδίκτυο για την εξάπλωση του ιού, σύμφωνα με παρατηρητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Γκεμπρεγέσους περίμενε μέχρι τις 30 Ιανουαρίου να ανακηρύξει την κατάσταση PHEIC (Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Δημόσιας Υγείας Διεθνούς Ανησυχίας) θεωρώντας όμως την ανάμειξη στο εμπόριο και τα ταξίδια περιττή. Για την ιστορία ο Γκεμπρεγέσους διετέλεσε Υπουργός Υγείας και Εξωτερικών στην Αιθιοπία, από όπου κατάγεται, περίοδο κατά την οποία ανέπτυξε στενές σχέσεις με το Ίδρυμα Γκέιτς.

Τα μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει ένας Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι πάντοτε απαιτητικά και κρίσιμα, η διαχείριση των οποίων απαιτεί συντονισμό με γνώμονα την παγκόσμια υγεία, στοιχεία που καθιστούν την ύπαρξή του άκρως απαραίτητο. Όπως όμως κάθε οργανισμός, η λειτουργία του επηρεάζεται άμεσα από τα στοιχεία που τον «θρέφουν» και όταν κάποια από αυτά προέρχονται από «ανθυγιεινές» πηγές, είναι φυσικό να επιφέρουν κάποιες δυσλειτουργίες. Ξέρουμε όμως ρεαλιστικά ότι ο Οργανισμός αυτός είναι αδύνατο να δράσει και στο μέλλον ανεξάρτητος από κάθε είδους επιρροές, καθώς το κάθε μέλος του μπορεί να δράσει ανεξάρτητα φέροντας έτσι άλλες ερμηνείες στο φίδι της ράβδου του Ασκληπιού που έχει στο λογότυπό του.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Σκέψεις μετά την γλυκύτατη ταινία «Η Πανσιόν»… Είδαμε & σχολιάζουμε
Σκέψεις μετά την γλυκύτατη ταινία «Η Πανσιόν»… Είδαμε & σχολιάζουμε
με 0 Σχόλια 1689 Views

 Ένα απολαυστικό και αισιόδοξο αφιέρωμα στην τρίτη ηλικία, γιατί… «το να μεγαλώνουμε είναι αναπόφευκτο, το να γερνάμε είναι επιλογή»! Είδε η Πίτσα Στασινοπούλου και σχολιάζει για την Κουλτουρόσουπα.

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή