Ποινή φυλάκισης 2 ετών και πρόστιμο 3.000€ σε ελληνική ιστοσελίδα διάθεσης υποτίτλων κινηματογραφικών έργων.

280 Views
Ποινή φυλάκισης 2 ετών και πρόστιμο 3.000€ σε ελληνική ιστοσελίδα διάθεσης υποτίτλων κινηματογραφικών έργων. Ποινή φυλάκισης 2 ετών και πρόστιμο 3.000€ σε ελληνική ιστοσελίδα διάθεσης υποτίτλων κινηματογραφικών έργων.

Ποινή φυλάκισης 2 ετών και χρηματικό πρόστιμο 3.000€ σε ελληνική ιστοσελίδα διάθεσης υποτίτλων κινηματογραφικών έργων

Στις 25 Νοεμβρίου 2015 εκδικάστηκε στο 3μελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών για πρώτη φορά στην Ελλάδα, υπόθεση της ΕΠΟΕ κατά ιστοσελίδας μέσω της οποίας διακινούνταν υπότιτλοι κινηματογραφικών ταινιών. Ύστερα από πολύωρη ακροαματική διαδικασία, το δικαστήριο, κρίνοντας ότι η χωρίς δικαίωμα μετάφραση και ο υποτιτλισμός οπτικοακουστικών έργων συνιστά παραβίαση των νομίμων δικαιωμάτων εκμετάλλευσης των δικαιούχων εταιριών-παραγωγών, εξέδωσε καταδικαστική απόφαση κατά του διαχειριστή της ιστοσελίδας που φιλοξενούσε και διένειμε τους υπότιτλους, στον οποίο επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο ετών και χρηματικό πρόστιμο 3.000€.

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος της ΕΠΟΕ, Δημήτριος Κούρεντας, δήλωσε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί τη δικαίωση, -σε πρώτο βαθμό βέβαια-, στον συνεχή αγώνα της καταπολέμησης της διαδικτυακής πειρατείας των ταινιών και ένα πολύ σοβαρό πλήγμα σε όσους επιδιώκουν, υπό το μανδύα της ελευθερίας της έκφρασης ή της κοινωνίας της πληροφορίας,  το όφελος σε βάρος του δημιουργού. 

Η χωρίς δικαίωμα μετάφραση και ο υποτιτλισμός πάσης φύσεως πνευματικού έργου, συμπεριλαμβανομένων και των οπτικοακουστικών, συνιστά παραβίαση της πνευματκής ιδιοκτησίας και των νομίμων δικαιωμάτων εκμετάλλευσης των δικαιούχων.
Ειδικότερα, η μετάφραση των κειμένων/ διαλόγων κινηματογραφικών ταινιών ή τηλεοπτικών σειρών σε οποιαδήποτε γλώσσα, καθώς και ο υποτιτλισμός και η ενσωμάτωση των υποτίτλων κινηματογραφικών ταινιών ή τηλεοπτικών σειρών, χωρίς την προηγούμενη ειδική έγγραφη άδεια από την εκάστοτε δικαιούχο εταιρία και την καταβολή της νόμιμης αμοιβής, απαγορεύεται απόλυτα και εμπίπτει στις απαγορευτικές διατάξεις του Ν.2121/1993, συνιστά δε αστικό και ποινικό αδίκημα και τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή δύο χιλιάδων εννιακοσίων έως πενήντα οκτώ χιλιάδων εξακοσίων ενενήντα τεσσάρων ευρώ.


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή