Γιολακοτουρίν, η τρομακτική γάτα των Ισλανδικών Χριστουγέννων που τρώει… παιδάκια

702 Views
Γιολακοτουρίν, η τρομακτική γάτα των Ισλανδικών Χριστουγέννων που τρώει… παιδάκια Γιολακοτουρίν, η τρομακτική γάτα των Ισλανδικών Χριστουγέννων που τρώει… παιδάκια

 

Στην παγωμένη Ισλανδία, υπάρχει ένας περίεργος χριστουγεννιάτικος θρύλος. Αντί για τον καλοκάγαθο Άγιο Βασίλη που μπαίνει από την καμινάδα και δίνει δώρα στα καλά παιδιά, μια πελώρια γάτα καραδοκεί στους χιονισμένους δρόμους, με μια ακόρεστη πείνα για μικρούς τεμπέληδες!

Η Γιολακοτουρίν, ή αλλιώς γάτα Γιούλ, είναι μια τεράστια μοχθηρή γάτα, που κρυφοκοιτάζει από τα παράθυρα για να δει τι δώρο πήρε ο καθένας. Αν ανακαλύψει καινούρια ρούχα, φεύγει. Διαφορετικά, τρώει το δείπνο για ορεκτικό πριν προχωρήσει στο κυρίως γεύμα: ένα ολόκληρο παιδί.

Στη Ισλανδία, σύμφωνα με την παράδοση, αν κάποιος αν ήταν πολύ εργατικός μέχρι το τέλος της χρονιάς, δεχόταν για δώρο νέα ρούχα και παπούτσια. Ειδικότερα, τέτοια δώρα ήταν η ανταμοιβή για τους εργάτες που δουλέψανε πολύ σκληρά στην επεξεργασία του μαλλιού. Όσοι δε συμμετείχαν, ή δεν ήταν αρκετά αποδοτικοί, μένανε με άδεια χέρια και με το φόβο ότι σύντομα θα γίνονταν το γεύμα της φοβερής γάτας των Χριστουγέννων.

Όταν, με τον καιρό, οι δεισιδαιμονίες σταμάτησαν να τρομάζουν τους ενήλικες, η Γιολακοτουρίν παρέμεινε ως απειλή για τα μικρά παιδιά, ώστε να μην τεμπελιάζουν και να κάνουν τις δουλειές που τους αναθέτουν οι μεγάλοι. Είχε όμως και έναν ακόμα σκοπό: να εμπνεύσει την γενναιοδωρία προς αυτούς που δεν έχουν αρκετά χρήματα για να αγοράσουν καινούριο ρουχισμό. Έτσι, τα παιδιά χάρίζαν ρούχα στους φίλους τους, για να τους προτατεύσουν από την γιγάντια ανθρωποφάγο γάτα.

Ο μύθος της γάτας Γιούλ καταγράφηκε πρώτη φορά σε ποιήματα και τραγούδια του 17ο αιώνα και έχει τις ρίζες του στα σκοτεινά παραμύθια της Ισλανδίας. Η Γιολακοτουρίν είναι η γάτα της Γκρίλα και του Λεπαλούντι, δύο κακών γιγάντων, που τρώνε τα άτακτα παιδιά αφού τα μαγειρέψουν σε μια τεράστια χύτρα.

Τα 13 εξίσου διαβολικά παιδιά τους φοβίζουν και κλέβουν τους ανθρώπους τις 13 νύχτες πριν τα Χριστούγεννα.

Τα παραμύθια αυτά δεν ήταν πάντα συνδεδεμένα με τα Χριστούγεννα και είναι άγνωστο πότε ακριβώς συνέβη αυτό. Παλαιότερα ποιήματα παρουσιάζουν την Γκρίλα ως μια ενοχλητική ζητιάνα που ζητάει από τους ανθρώπους να της δώσουν τα κακά παιδιά τους, ενώ ικανοποιείται και με φαγητό.

Σήμερα, οι αντίστοιχες χριστουγεννιάτικες ιστορίες της Ισλανδίας είναι λιγότερο γκροτέσκες, οι Ισλανδοί όμως εξακολουθούν να φορούν καινούρια ρούχα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Τα αχαχούχα

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή