Του Κουτρούλη ο Γάμος, Μέρος Α: το ζευγάρι. Από τον Γ. Παπαδόπουλο.

278 Views
Του Κουτρούλη ο Γάμος, Μέρος Α: το ζευγάρι. Από τον Γ. Παπαδόπουλο. Του Κουτρούλη ο Γάμος, Μέρος Α: το ζευγάρι. Από τον Γ. Παπαδόπουλο.

Του Κουτρούλη ο Γάμος, Μέρος Α: το ζευγάρι. Από τον Γ. Παπαδόπουλο.

Το λεξικό αναφέρει: Γάμος, ο [γámos] : 1. ένα από τα επτά μυστήρια της εκκλησίας. 2. νόμιμη ένωση ενός άντρα και μιας γυναίκας, που καθαγιάζεται με εκκλησιαστική τελετή, δηλαδή από το μυστήριο του γάμου, ή επικυρώνεται απλά από τις πολιτικές αρχές. Το λεξικό παραλείπει: Γάμος, ο [γámos]: 3. Μια από τις πιο επικερδείς μπίζνες της σύγχρονης εποχής με σταθερό πελατολόγιο και παροχή άσκοπων υπηρεσιών σε εξωφρενικές τιμές που ο κόσμος είναι πάντα πρόθυμος να πληρώσει. Με αυτόν τον τελευταίο ορισμό θα ασχοληθούμε εμείς λιγάκι παραπάνω.
 
Εκείνος κι εκείνη, έπειτα από κάποια χρόνια κοινής πορείας, ίσως και συμβίωσης, μπορεί και κατόπιν ελεύσεως ενός απογόνου, αποφασίζουν να ενωθούν με τα «ιερά δεσμά» (προσωνυμία διόλου κολακευτική αν μου επιτρέπει η παράδοση). Δεν μας απασχολεί η ηλικία τους, τα ονόματά τους, η καταγωγή τους κλπ. Είναι δυο απλοί καθημερινοί άνθρωποι που είτε επειδή το θέλουν, είτε επειδή ο οικογενειακός τους περίγυρος το επιβάλλει (και συνεκδοχικά, βάζει και το κεφάλαιο) αποφασίζουν να παντρευτούν με θρησκευτικό γάμο, με δόξα και τιμή, με παπά και με κουμπάρο, με όλες (ή έστω κάποιες μη αποφευκτές) παραδόσεις, κοντολογίς να κάνουν έναν γάμο με τα όλα του.
 
Πριν καλά καλά το καταλάβουν, έρχονται αντιμέτωποι με έναν κυκεώνα αποφάσεων που συνεπάγονται της αρχικής απόφασης να παντρευτούν. Πρώτα από όλα, πότε. Η απάντηση ενενήντα φορές στις εκατό είναι Μάιο με Σεπτέμβριο, είναι η επονομαζόμενη Wedding Season (σαν της εποχές κυνηγιού ένα πράγμα, όπως θα λέγαμε, άνοιξε η περίοδος κυνηγιού μπεκάτσας, κάπως έτσι λέμε για τους γάμους από το Πάσχα και μετά). Απόφαση ανεξάρτητη όλων πλην των άμεσα ενδιαφερόμενων και κυρίως, απόφαση ανεξάρτητη από το πάχος του πορτοφολιού τους. Που είναι και η μόνη. Σε όλα τα άλλα, πρώτο και τελευταίο λόγο έχει ο μπεζαχτάς, τι διαθέτεις, πόσο μέσα θα μπεις, τόσα δίνω, πόσα θες, στα δημαρχεία το πουλάν αυτό που θες (και το δίνουν και τζάμπα).
 
Μέσα στα αρκετά σε αριθμό και αρκούντως κοστοβόρα έθιμα της παράδοσής μας (το στρώσιμο του κρεβατιού, το άνοιγμα της προίκας – ναι, γίνονται ακόμη τέτοια, ο ανάλογος ρουχισμός κλπ) ήρθαν να προστεθούν και όλα τα μοδάτα ξενόφερτα (το bachelor party, το τρίπτυχο νύχια – μαλλιά - μακιγιάζ, η έλευση του ζεύγους σε πολυτελές όχημα κλπ) με αποτέλεσμα το ιερό μυστήριο να καταλήγει ένας τρύπιος κουβάς που συνεχώς ρίχνεις παρά χωρίς ποτέ να γεμίζει. Εξάλλου πρόκειται για χαρά, τι καλύτερο από το να ξοδεύεις για τη χαρά σου, δηλαδή τι, στους γιατρούς να τα τρώγαμε; Αυτήν την ανθρώπινη ιδιότητα κατάλαβαν οι απανταχού επιχειρηματίες που ασχολούνται με οτιδήποτε σχετικό με το μυστήριο κι ομού αποφάσισαν πως «αν δεν τους γδύσουμε τώρα, τότε πότε;».    
 
Είναι η τελετή. Νυφικό, κοστούμι, στέφανα, καράφα (έλα τώρα, σοβαρά; Ειδική καράφα;) με ποτήρια και δίσκο, ανθοστήλες με λαμπάδες, το κόστος της ίδιας της εκκλησίας - προ διετίας σε ξωκκλήσι στη Χαλκιδική, πλάι στο κύμα, ο πάτερ ζήτησε πέντε κατοστάρικα για το μυστήριο. Μάλλον θα κατέβαινε εξ΄ ουρανών ο ίδιος ο προφήτης Ησαΐας αυτοπροσώπως να ευλογήσει και να χορέψει το χορό του με το ζεύγος, δεν εξηγείται αλλιώς - και φυσικά ο στολισμός με άνθη. Τόσο τα γαρύφαλλα (φτηνά καθότι κατεξοχήν κηδειολούλουδο) τόσο τα ρόδα, άλλο τόσο και κάτι παραπάνω τα ξενόφερτα εξωτικά. Βάλε και μπομπονιέρες, βάλε και προσκλητήρια, το σύνολον, ένας κατά το σύνηθες τετραψήφιος αριθμός (σπανιότερα και πενταψήφιος) χωρίς πολλά πολλά δεκαδικά – χάριν της στρογγυλοποίησης.  
 
Είναι κι η δεξίωση. Αφήνοντας στην άκρη τον αριθμό των καλεσμένων (σημ. δεν το αφήνουμε στην άκρη όταν η πεθερά επιμένει να καλέσει και την εξαδέρφη της εξαδέρφης της με το σύζυγο και τα τρία της παιδιά, κι ας μην τους έχει δει ΠΟΤΕ), ο οποίος είναι απλά ένας συντελεστής πολλαπλασιασμού στην μαθηματική εξίσωση υπολογισμού του κόστους, προκύπτουν πλήθος τα ερωτήματα που έπονται. Και κάθε απάντηση μεταφράζεται σε έναν μοναδικό ακέραιο αριθμό (με τη συνοδεία του σήματος € από πίσω). Τι θα τους ταΐσουμε; Μπουφέ ή a la carte; Τι κρασί θα σερβίρουμε; Θα έχουμε ανοιχτό μπαρ; Ορχήστρα ή Dj; Η τούρτα πόσους ορόφους να είναι; Αναμνηστικά για τους καλεσμένους θα έχουμε στο τραπέζι; Κάθε απόφαση λίγο πιο κοντά σε κάτι καλύτερο, πιο ποιοτικό, ή απλά και μόνο πιο πομπώδες κι εντυπωσιακό, σημαίνει εκατοντάδες ή και χιλιάδες ευρώ πιο πάνω στο budget. Το σύνολον πενταψήφιο ασυζητητί, με ή χωρίς το ΦΠΑ δεν παίζει ρόλο.
 
Είναι και τα παρελκόμενα. Χτένισμα 20 ευρώ, νυφικό χτένισμα 200 ευρώ. Μανικιούρ 10 ευρώ, νυφικό μανικιούρ 100 ευρώ. Μακιγιάζ τα ίδια, παπούτσια τα ίδια. Φαίνεται μάλλον πως η ετικέτα «νυφικό» προσδίδει μια αίγλη, μια χάρη, μια αρχοντιά, και απαραιτήτως ένα μηδενικό στο τέλος του κοστολογίου. Φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση σε τιμές που σε κάνουν να πιστέψεις πως η νύφη θα ποζάρει στον Helmut Newton τουλάχιστον, ή ότι το μυστήριο θα σκηνοθετήσει ο Martin Scorsese. Εργένικα πάρτι, ποτά, κεράσματα και λοιπά έξοδα, το άθροισμα, ή γινόμενο, ή όπως και να το πούμε, καταλήγει σε νούμερο αστρονομικό, σε φανταστικό ή έστω μιγαδικό αριθμό, τον οποίο και αποδεχόμαστε σαν σταθερά, κάτι σαν το «π», δεν αμφισβητούμε την προέλευσή του, απλά το πληρώνουμε σε ευρώ.
 
Όμως το ζεύγος το αποφάσισε, θα βάλει την κουλούρα. Τα εκατέρωθεν συμπεθέρια θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη (στο σεντούκι, στην τσέπη δεν χωράνε τόσα λεφτά) και θα καμαρώσουν τα βλαστάρια τους στου Κουτρούλη τον γάμο. Εμείς; Α, εμείς είμαστε απλά καλεσμένοι, κοντινοί ή μακρινοί δεν έχει σημασία. Ως τέτοιοι θα ασχοληθούμε με τα δικά μας θέματα σε σχέση με το επικείμενο μυστήριο, προσεχώς, στο επόμενο κείμενο.
 
Συνεχίζεται
(Ακολουθεί σε λίγες μέρες «Του Κουτρούλη ο γάμος, Μέρος Β: Ο καλεσμένος»)

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Κλείνουν εστίαση, ψυχαγωγία, άθληση σε Αττική και Βόρεια Ελλάδα - Όλα τα νέα μέτρα
Κλείνουν εστίαση, ψυχαγωγία, άθληση σε Αττική και Βόρεια Ελλάδα - Όλα τα νέα μέτρα
με 0 Σχόλια 2139 Views

 Το κλείσιμο θα ισχύσει στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές που θα αποτελούν πλέον μία ζώνη  - Μάσκες παντού και απαγόρευση κυκλοφορίας  12- 5 σε όλη τη χώρα - Επέκταση της τηλεργασίας, πλήρης τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή