«5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ - Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού»: Ζήτω οι… επαγγελματίες! Γράφει η Πίτσα Στασινοπούλου.

246 Views
«5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ - Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού»: Ζήτω οι… επαγγελματίες! Γράφει η Πίτσα Στασινοπούλου. «5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ - Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού»: Ζήτω οι… επαγγελματίες! Γράφει η Πίτσα Στασινοπούλου.

 «5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ - Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού»: Ζήτω οι… επαγγελματίες!  Γράφει η Πίτσα Στασινοπούλου.

       Αν νομίζεις φίλε μου ότι πρόκειται για σύγχυση  μυαλού ή πληκτρολογίου, πλανάσαι. Ο εγκέφαλος που δίνει εντολή στα πλήκτρα, στην προκειμένη περίπτωση έχει πλήρη επίγνωση της επιχειρούμενης υπέρβασης. Αντίθετα, για άλλες περιπτώσεις του εν λόγω εγκεφάλου, ΔΕΝ θα στοιχημάτιζα. Όμως αναγνώστη μου δεν σε αδικώ. Κινούμενη κι εγώ, όπως ίσως κι εσύ, στον ευρύτερο χώρο του παραδοσιακού εθελοντισμού, μέχρι τώρα τιμούμε την 5η Δεκεμβρίου, την «Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού» με τον τρόπο που της αξίξει. Με εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης για το σπουδαίο ιδανικό, με ανοιχτές δράσεις γνωριμίας, με γιορτές τιμής των απανταχού εθελοντών. Και έρχομαι αίφνης ως… τρκυμισμένη προβοκάτωρ και μάλιστα μετά ενθουσιασμού, να αναφωνήσω εν μέσω της γιορτής των εθελοντών, «Ζήτω οι επαγγελματίες!»
 
       Πριν με κατατάξεις σε κατηγορία ουδόλως κολακευτική για το άτομό μου, επίτρεψέ μου να βάλω τα πράγματα στη σειρά. Αναλώσαμε κι εσύ κι εγώ,  άπειρες ώρες για να αναλύσουμε σε όλο το βάθος και το πλάτος, μια έννοια ορισμένη ως  «Πρόθυμη δέσμευση ενός ατόμου να εργαστεί χωρίς αμοιβή για ένα καθορισμένο ή αόριστο χρονικό διάστημα για το καλό της κοινωνίας», σύμφωνα με την Ελληνική Ομοσπονδία των ΜΗΚΥΟ. Μάθαμε ότι πρώτος ανιδιοτελής εθελοντής υπήρξε ο Προμηθέας, ο τιτάνας που έκλεψε τη φωτιά από τους θεούς και την πρόσφερε στους ανθρώπους χαρίζοντάς τους τη γνώση… Μάθαμε ότι ο εθελοντισμός είναι μια μορφή κοινωνικής συμπεριφοράς, βασισμένη σε θεμελιακές αξίες σαν την ανιδιοτέλεια, την αλληλεγγύη, τον αλτρουισμό…  Μάθαμε να τον διακρίνουμε από την «αφ’ υψηλού» φιλανθρωπία και τον απλώσαμε σε πεδία πολιτισμού, περιβάλλοντος, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περνώντας σταδιακά σε έναν πολυδιάστατο, οικουμενικό, ανθρωπιστικό, οικολογικό εθελοντισμό με αυτονομία δράσης, πέρα και μακριά από κάθε μορφής εξουσία. Μάθαμε, βιωματικά πια, τί σημαίνει ηθική- συναισθηματική ικανοποίηση μέσω της προσφοράς, της δημιουργίας, της επικοινωνίας, της συνεργασίας, της προσωπικής ανάπτυξης, της συμμετοχής στα κοινά… Μάθαμε τέλος κάτι πολύ σπουδαίο: ότι μέσα από τον εθελοντισμό ολοκληρώνεσαι ως ενεργός πολίτης συμβάλλοντας στη μετεξέλιξη μιας άκρως ατομιστικής κοινωνίας σε κοινωνία αλληλεγγύης και ότι αυτό το αγαθό αποτελεί  δείκτη πολιτισμού και την πλέον χειροπιαστή έκφραση της συμμετοχικής δημοκρατίας.
       Αυτά και άλλα τόσα υπέροχα λέγαμε και λέμε στις γιορτές της 5ης Δεκεμβρίου, αλλά κυρίως ΒΙΩΝΟΥΜΕ ως εθελοντές. Μέχρι που η «σαρκοφάγα» κρίση ενέσκυψε στα πάτρια εδάφη και έφερε κάποιες…. ανακατατάξεις. Όχι μόνο πολιτικές, εισοδηματικές, οικονομικές και ένα τσούρμο –ικές, αλλά κυρίως ΑΞΙΑΚΕΣ και –ποιος το περίμενε!- λεκτικές! Καθότι τελευταίως, ευφυείς γλωσσοπλάστες αναλώνουν μπόλικες εργατοώρες προκειμένου να εφεύρουν κομψούς νεολογισμούς εν είδει αμφιλεγόμενου χρησμού με στόχο την παραπλάνηση - εκμετάλλευση του «ποιμνίου». Θολά  ευφυολογήματα για να ντυθούν τα πλέον σκληρά μέτρα και η πλέον στυγνή εκμετάλλευση. Υψηλής ραπτικής πανωφόρια πάνω από σχισμένα κουρέλια. Και βέβαια μακράν το βαρύτερο πλήγμα δέχτηκε πισώπλατα ο εργασιακός τομέας σε όλες τις εκφάνσεις του, με πλήρη κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Αυτών για τα οποία έρευσε άφθονο αίμα γενεών, προκειμένου να κατοχυρωθούν ως θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα πρωτίστως. Στη βάση μιας κοινωνικής δικαιοσύνης ως πολύτιμο ανθρωπιστικό αγαθό…
 
       «Πώς είπατε μαντάμ; Καλό το εργάκι σας, αλλά πολύ μελό… ΔΕΝ θα το ανεβάσουμε στις προσεχείς σεζόν του παρόντος αιώνος. Για τον επόμενο, βλέπουμε…» Ναι, το «μελό εργάκι» κατέβηκε εν μία νυκτί, ως εντελώς ασύμφορο για τον θιασάρχη- εργοδότη, αφήνοντας τους πολυπληθείς, κατάπληκτους εργαζόμενους… στεγνό παξιμάδι και όχι μόνο μεταφορικά, καθώς το συγκεκριμένο μη έδεσμα τους συντροφεύει έκτοτε. Μια κατασκευασμένη… ντεμέκ «οικονομική κρίση» σάρωσε τα πάντα στο κεφάλαιο «εργασία», από συμβάσεις, αμοιβές, ωράρια, ασφαλίσεις, φέρνοντας έναν εργασιακό μεσαίωνα και οδηγώντας στο σημείο 0, το μέγα ζητούμενο άλλωστε. Μηδενίζουμε το κοντέρ στα χιλιόμετρα αιματηρών διεκδικήσεων και ξεκινάμε παραδοσιακά από τη… δουλεία. Και όταν σταδιακά, από δούλος φτάσεις στην αμοιβή ξεροκόματου, είναι λογικό να πανηγυρίσεις τρελά για την περιφανή νίκη που κατέκτησες! Σιγά σιγά και εφ΄ όσον επιβιώσεις τρεφόμενος αποκλειστικά με ξεροκόματο, ίσως – λέμε ίσως… - θα φτάσεις κάποτε να φας τυχερέ και κανονικό ψωμί. Τα αρρωστημένα όνειρα για παντεσπάνι, μη διανοηθείς να τα πεις σε κανέναν γιατί μπορεί να σε μαζέψουν… Το παντεσπάνι, φτωχέ πληβείε, αφορούσε πάντα τους λίγους και εκλεκτούς κι αν κάποτε σε χρόνια μάταια τόλμησες να το μαγαρίσεις, όπως είδες τιμωρήθηκες σκληρά για την ύβρη ….
 
       Όμως μέσα στο περιγραφέν, εξαιρετικό σκηνικό της δουλείας, υπάρχουν πολύτιμες στιγμές αναλαμπής. Όταν ας πούμε, εσένα, εμένα, τον δουλικά «εργαζόμενο» ή εξαθλιωμένο άνεργο, μας προσφέρουν… εθελοντική εργασία! Ενίοτε δε, οι γλωσσοπλάστες που λέγαμε, τύπου Λομβέρδου, επιλέγουν να την πλασάρουν κομψά ως «αδάπανη εργασία»… «αμισθί υπηρεσία»… «ανταποδοτική παροχή»… Αυτός ο άτιμος ο πλούτος της ελληνικής γλώσσας, πόσες διεξόδους μπορεί να προσφέρει σε κυνικούς χρήστες – υποτιμητές της κοινής νοημοσύνης! Προφανώς το «εκμεταλλεύομαι την ανέχεια που ΕΓΩ σου δημιούργησα  και θέλω να μου δουλέψεις τζάμπα γιατί αλλιώς, αν δεν πεθάνεις από ασιτία, θα πεθάνεις από κατάθλιψη»… ε, ακούγεται… κάπως, δεν νομίζεις; Οπότε το βαφτίζεις ωραιότατα «εθελοντισμό» που ακούγεται εύηχο και για να μη χαρακτηριστείς χυδαίος εκμεταλλευτής, δίνεις και αντάλλαγμα - πουρμπουάρ! Ας πούμε κάποια «μόρια», έτσι να σου βρίσκονται… Ξέρεις πόσο νόστιμα και θρεπτικά είναι τα μόρια; Τί εξαιρετική σουπίτσα κάνουν χειμωνιάτικα;
 
       Δεν είναι όμως ο ανεκδιήγητος υπουργός Παιδείας ο μόνος οπαδός του σπορ… Δήμοι, κοινότητες, δημόσιοι φορείς και λοιποί τριγύρω, επιχειρούν να καλύψουν  ανάγκες προσφέροντας γενναιόδωρα θέσεις… εθελοντών. Μάτσο οι αγγελίες για αναζήτηση εθελοντών. Περιζήτητοι οι «πάροχοι αδάπανης εργασίας», ανταγωνιζόμενοι τους «χορηγούς αμισθί υπηρεσίας», σε οποιονδήποτε τομέα, εξειδικευμένο ή ανειδίκευτο. Ποικίλες ανάγκες του κοινωνικού συνόλου που όφειλαν να καλυφθούν από εκπαιδευμένους, άνεργους επαγγελματίες, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη μέσα επιβίωσης, καλούνται να καλυφθούν από άμισθους εργαζόμενους, βαφτισμένους «εθελοντές»! Απαξιώνοντας πλήρως  το μέγα κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα στην αμειβόμενη εργασία και ταυτόχρονα ευτελίζοντας χυδαία ένα σπουδαίο ιδανικό. Πέρα από τη διαστρέβλωση της ετυμολογίας. Από πότε ω αχρείοι, ο εθελοντισμός καλύπτει δημόσιες ανάγκες, υποδομές και υπηρεσίες, αυτές που ένα κράτος οφείλει να παρέχει ανταποδοτικά έναντι των φόρων, στους πολίτες του; Από πότε υποκαθιστά και ανταγωνίζεται τον εργαζόμενο επαγγελματία; Από πότε μετατράπηκε από ελεύθερη επιλογή σε εκβιαστικό καταναγκασμό και από ηθική αξία σε φτηνό ανταλλακτικό παζάρι; Αν ποτέ εσείς οι αχρείοι, συναντήσετε στο δρόμο σας αυθεντικό εθελοντή, κάντε τον κόπο να ρωτήσετε «πόσο κοστολογεί» υλικά την προσφορά του. Και κρατήστε την απάντηση στο άρρωστο μυαλό σας.
 
       Γι αυτό σου λέω φίλε μου… γίναμε μαλλιά κουβάρια… αυθεντικοί εθελοντές και εξαναγκασμένοι σε ρόλο «επαγγελματία»… Κι επειδή όταν ρωτάω «τελικά ρε παιδιά… ΠΟΙΟΣ πληρώνεται για δουλειά σ’ αυτή τη χώρα;», απάντηση δεν παίρνω παρά μόνο φλύαρες σιωπές, βλέπω οσονούπω το επίπεδο «εθελοντισμού» εν Ελλάδι να χτυπάει άνετα πρωτιά παγκόσμια! Με τον… «δείκτη πολιτισμού» στα ύψη, έτσι; Οπότε η 5η ΔΕΜΕΜΒΡΙΟΥ ανήκει δικαιωματικά σε ΟΛΟΥΣ και καθόλου μη σου (μας) κακοφαίνεται….


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Π. Στασινοπούλου
Π. Στασινοπούλου
Δεν ξέρω ποιος είπε το ευφυές «αν δεν μπορείς να αποφύγεις ένα βιασμό, κάτσε κι απόλαυσέ τον»! Είναι αλήθεια ότι οι βιασμοί τριγύρω σε όλα τα επίπεδα, δεν μετριούνται καν… είναι επίσης αλήθεια ότι όσο κι αν προσπαθείς να τους αποφύγεις, μάταιος κόπος… ε, ΟΧΙ όμως φίλε μου και να τους «απολαύσω»! Θα κραυγάζω την ώρα που «βιάζομαι» κι ας ενοχλώ τα ευαίσθητα ή βουλωμένα αυτιά. Κι αν θέλεις να μοιραστούμε τον πόνο μας… kal.stassinopoulou@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Η δίκη των 7 του Σικάγο»: Μια υπόθεση που επανέρχεται για να προβληματίσει. Είδαμε & Σχολιάζουμε.
«Η δίκη των 7 του Σικάγο»: Μια υπόθεση που επανέρχεται για να προβληματίσει. Είδαμε & Σχολιάζουμε.
με 0 Σχόλια 437 Views

Μια ταινία η οποία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν τα τέλη της δεκαετίας του 1960 στο Σικάγο των Η.Π.Α.  Είδε και σχολιάζει η Ελένη Μαντίκου για την Κουλτουρόσουπα.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή