Εσείς οι πολιτικοί, γιατί δεν αφήνετε ήσυχη τη ΔΕΘ επιτέλους; Άρθρο της Πίτσας Στασινοπούλου.

387 Views
Εσείς οι πολιτικοί, γιατί δεν αφήνετε ήσυχη τη ΔΕΘ επιτέλους;  Άρθρο της Πίτσας Στασινοπούλου. Εσείς οι πολιτικοί, γιατί δεν αφήνετε ήσυχη τη ΔΕΘ επιτέλους; Άρθρο της Πίτσας Στασινοπούλου.

Εσείς οι πολιτικοί, γιατί δεν αφήνετε ήσυχη τη ΔΕΘ επιτέλους;

Άρθρο της Πίτσας Στασινοπούλου.

      Αναρωτιέμαι με ειλικρινή απορία, ειδικά τα τελευταία χρόνια, μέχρι ΠΟΥ θα πάει επιτέλους αυτό το ανούσιο «πρωτόκολλο» που έχει πλέον μεταλλαχθεί σε γελοία παρωδία, ενίοτε και επικίνδυνη. Στα μεν εγκαίνια της ΔΕΘ να παρίσταται ο πρωθυπουργός και η αφρόκρεμα της κουστωδίας του, το δε δεύτερο Σαββατοκύριακο, η αξιωματική αντιπολίτευση και λοιποί παρατρεχάμενοι. Το θέμα βέβαια δεν είναι η απλή, τιμητική «παράσταση», αλλά η εκμετάλλευση της ευκαιρίας για εκφώνηση «φιλιππικών» λόγων μείζονος… εθνικής σημασίας και ακόμη πιο μείζονος τοπικής! Που σε απλή μετάφραση το τελευταίο θα πει:  τώρα που γιορτάζει η πόλη σας, δεν ήρθαμε με άδεια χέρια, σας φέραμε «δωράκια». Άσχετα αν, όταν ανοίγεις το κουτί με το ιλουστρασιόν χαρτί και την κορδελίτσα, από μέσα υπάρχει το… απόλυτο τίποτα!
      Και ΑΝΤΕ… ας θεωρήσουμε με μεγάαααλη υπέρβαση και μεγάαααλη κατανόηση, ότι τα «δωράκια» - τα άδεια γυαλιστερά κουτάκια έτσι; - για την εορτάζουσα πόλη είναι μια ευγενική χειρονομία, τρόπον τινά εξηγήσιμη. Γιατί όμως θα πρέπει η παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ να συνοδεύεται από στομφώδεις εθνικές εξαγγελίες με το βάρος του πιο σημαντικού διαγγέλματος της χρονιάς; Και στο ίδιο πνεύμα να κινείται και η αξιωματική αντιπολίτευση αντίστοιχα με τις συνεντεύξεις τύπου να παίρνουν φωτιά; Και η ίδια η ΔΕΘ ως θεσμός, από πρωταγωνιστής να παίζει υπάκουα ρόλο… κομπάρσου στη γωνία; Χρησιμοποιούμενη απροκάλυπτα ως πρόσχημα και μόνο για να κάνει ο καθένας το κομμάτι του!

      Και να ήταν ΜΟΝΟ η απαξίωση, ποιος θα το ‘λεγε… Γιατί τα τελευταία «μνημονιακά» χρόνια, και μόνο το άκουσμα «πολιτικός στην πόλη», λειτουργεί για την πλειοψηφία σαν το φυτίλι σε έτοιμη βόμβα! Με την έκρηξη, απλά θέμα χρόνου. Και με εμπροσθοφυλακή τα εργατικά, συνδικαλιστικά σωματεία, που ανεξάρτητα από τις δικές τους παθογένειες (είναι άλλο θέμα), οι τάξεις τους έχουν πληγεί βάναυσα. Και το πλήγμα είναι μια αντικειμενική πραγματικότητα για την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, των εργαζομένων και της πληθώρας των… ανέργων! Δεν είναι λοιπόν, απόλυτα φυσικό κι αναμενόμενο να αντιδράσουν; Με ποια λογική σε μια δημοκρατία, έχουν ΜΟΝΟ οι πολιτικοί το δικαίωμα να εκμεταλλευτούν την περίσταση για να προπαγανδίσουν και όχι οι πληττόμενοι για να αντιδράσουν; Άραγε αγνοούν τον φυσικό νόμο της δράσης – αντίδρασης; Και ότι σύμφωνα με την ποιότητα και ένταση της δράσης, ανάλογη θα είναι και η αντίδραση; Διότι μπορεί να ήρθαν από άλλο πλανήτη ή από άλλη χώρα ως απλοί τουρίστες, αλλά «άγνοια (φυσικού) νόμου, δεν δικαιολογείται», ούτε καν στο δικαστήριο!
      Και εφόσον κ.κ. πολιτικοί, είναι φυσικό, δικαιολογημένο και απόλυτα βέβαιο στους σημερινούς ταραγμένους καιρούς, τί ακριβώς θα επακολουθήσει με την επίσκεψή σας στη ΔΕΘ και τις υποκριτικές κενολογίες σας, γιατί δεν αφήνετε επιτέλους στην ησυχία του τον θεσμό και την πόλη με τους επισκέπτες της να τον χαρούν με την αυθεντική του σημασία; Ή πιστεύετε ότι η παρουσία σας του προσδίδει κύρος και «περιποιεί τιμήν»; Τη στιγμή που έχετε το θεσμό γραμμένο εκεί που ξέρετε και μόνη σας έννοια είναι ποιος θα κερδίσει τις εντυπώσεις για πάρτη του, λειτουργώντας παράλληλα ως ηθικοί αυτουργοί θερμών επεισοδίων και ως απόλυτο αντικίνητρο για τους επισκέπτες. Κάποιος πρέπει να σας ξυπνήσει από τον λήθαργο! Και να σας ενημερώσει ότι η εποχή του αείμνηστου Καραμανλή και των λαμπρών εγκαινίων το πάλαι ποτέ, η εποχή της ευμάρειας, της νάρκωσης και του εφησυχασμού, η εποχή που η παρουσία πολιτικών σήμαινε γκλαμουριά και κύρος, πέρασε ανεπιστρεπτί! Το μόνο που σημαίνει τώρα, είναι… καμπανάκι για ξεσηκωμό! Και μάλιστα άγριο και με παρατράγουδα!

      Πώς το βλέπετε δηλαδή; Σε κάθε εγκαίνια, η ΔΕΘ να μετατρέπεται σε αστυνομοκρατούμενη ζώνη, απέξω τα συνδικάτα να ωρύονται με τα ΜΑΤ επί ποδός, το κέντρο να αδειάζει από το φόβο των επεισοδίων, πολίτες και επισκέπτες να τη χαζεύουν από την τηλεόραση, μαγαζάτορες της περιοχής να καρδιοχτυπούν για τα μαγαζιά τους, κι εσείς φρουρούμενοι, γελώντας χαζά στις κάμερες, να αλωνίζετε στον άδειο χώρο, αραδιάζοντας τις γνωστές σας, χιλιοειπωμένες παρλαπίπες; Και να έχεις τον κακομοίρη δημοσιογράφο να εκφωνεί «με την παρουσία τους τίμησαν τα λαμπρά εγκαίνια ο πρωθυπουργός ακολουθούμενος από…»: Όλο αυτό εσείς το βλέπετε σαν τελετή εγκαινίων ή ως προσομοίωση της εμπόλεμης Γάζας;
      Δεν αφήνετε λέω εγώ στην άκρη τα πρωτόκολλα και τα «έτσι το βρήκαμε, έτσι το συνεχίζουμε», γιατί – ελπίζω να μη σας σοκάρω με το νέο - οι καιροί ήρθαν τα πάνω –κάτω, η κοινωνία είναι χύτρα που βράζει και η βαλβίδα ασφαλείας ανεξέλεγκτη! Και επιτέλους, αν καίγεστε να «τιμήσετε» σώνει και καλά τη ΔΕΘ και τη Θεσσαλονίκη, στείλτε ένα συγχαρητήριο τηλεγράφημα, μια κάρτα, ένα DVD με τις ευχές σας τελοσπάντων, δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να σας παρεξηγήσουμε. Αλλά ΜΟΝΟ ευχές, προς Θεού, χωρίς λόγους, υποσχέσεις, «μέτρα για τον πολίτη», «έργα για την πόλη»… Το «πιο σύγχρονο μετρό της Ευρώπης» που αξιωθήκαμε,  μας φθάνει και μας περισσεύει, δεν είμαστε ούτε πλεονέκτες, ούτε αγνώμονες! Και αν έχετε την καλοσύνη, προτιμήστε πριν από τα ρήματα το πρόθεμα «να» αντί του «θα»… θα μας υποχρεώνατε! Και περιττό να πούμε ότι η καλύτερη υπηρεσία που μπορείτε να προσφέρετε για την περίσταση είναι να… λάμψετε δια της απουσίας σας! Μπας και τολμήσει και κανένας «απλός πολίτης» να πλησιάσει από κοντά στα εγκαίνια. Έτσι, από περιέργεια, βρε αδελφέ!


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Πίτσα Στασινοπούλου
Πίτσα Στασινοπούλου

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Κοίτα μην αρρωστήσεις: 12 καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις της πανδημίας στο Μπενσουσάν Χαν
Κοίτα μην αρρωστήσεις: 12 καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις της πανδημίας στο Μπενσουσάν Χαν
με 0 Σχόλια 410 Views

Οι σημερινές καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις του εγκλεισμού και της εμπειρίας της διαρκούς απειλής, με τη μορφή ενός πλήθους «ημερολογίων πανδημίας» στέκονται διστακτικά στο σταυροδρόμι της τέχνης, της πολιτικής και της ιατρικής.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή