Αντιδράσεις για τη ρετουσαρισμένη φωτογραφία της Καρντινάλε στο Φεστιβάλ Καννών

655 Views
Αντιδράσεις για τη ρετουσαρισμένη φωτογραφία της Καρντινάλε στο Φεστιβάλ Καννών Αντιδράσεις για τη ρετουσαρισμένη φωτογραφία της Καρντινάλε στο Φεστιβάλ Καννών

 Αντιδράσεις για τη ρετουσαρισμένη φωτογραφία της Καρντινάλε στο Φεστιβάλ Καννών

Η επίσημη αφίσα του 70ού κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, η οποία παρουσιάζει την Κλαούντια Καρντινάλε σε μια στέγη, στη Ρώμη του 1959, επιδοκιμάστηκε για την αισθητική της. Ωστόσο, μέσα ενημέρωσης, φεμινιστικές οργανώσεις και χρήστες του διαδικτύου κατήγγειλαν την ψηφιακή επεξεργασία που υπέστη η φωτογραφία για να φαίνεται η ηθοποιός πιο αδύνατη.

Το Φεστιβάλ των Καννών δεν προέβη σε κανένα σχόλιο, ούτε ο ατζέντης της Ιταλίδας ηθοποιού, ούτε η εταιρεία παραγωγής Bronx που εμπνεύστηκε την αφίσα από μια γνήσια φωτογραφία (Archivio Cameraphoto Epoche/Getty Images) της Κλαούντια Καρντινάλε, όταν ήταν 21 ετών.

«Η επεξεργασία που έγινε στη σιλουέτα της μάς προκαλεί ιδιαίτερη δυσαρέσκεια. Στο πρόσωπό της έγινε λίφτινγκ, ο κορμός ρετουσαρίστηκε, τα οπίσθια, η αριστερή γάμπα της, όπως και τα μπράτσα της έγιναν πιο μακριά και πιο κομψά», κατήγγειλε το γαλλικό περιοδικό ELLE.

«Παρότι η αφίσα είναι υπέροχη, μπορούμε να διαπιστώσουμε με λύπη ότι η φωτογραφία υπέστη μεγάλη επεξεργασία... Κρίμα...», έγραψε το πολιτιστικό περιοδικό Télérama στην ιστοσελίδα του.

«Μεταξύ του πρωτότυπου και του αντιγράφου, η Κλαούντια Καρντινάλε έχασε σε περιφέρεια μέσης», υπογράμμισε η Liberation με μήνυμα στο Twitter, το οποίο συνοδεύει με σχετικό βίντεο που παρουσιάζει στιγμιότυπα από το ξεκίνημα της καριέρας της Καρντινάλε έως σήμερα και συγκρίνει τη γνήσια φωτογραφία με το τελικό αποτέλεσμα που παρατηρείται στην αφίσα του Φεστιβάλ.

Ανάμεσα στα δέκα θέματα που προκάλεσαν τα περισσότερα σχόλια στο Twitter, τις τελευταίες ώρες, ήταν η ρετουσαρισμένη επίσημη αφίσα με εκατοντάδες οργισμένα μηνύματα ανωνύμων.

Η Κλερ Σερ-Κομπ, εκπρόσωπος της οργάνωσης «Τολμείστε τον φεμινισμό!», δήλωσε στο AFP: «Η Κλαούντια Καρντινάλε, ίνδαλμα ομορφιάς, είναι λεπτή και υπέροχη στη γνήσια φωτογραφία. Το ότι θέλησαν να της αφαιρέσουν κιλά, είναι σκανδαλώδες. Η αφίσα παραπέμπει τις γυναίκες στη δικτατορία της μεζούρας, προκειμένου να είναι αποδεκτές. Ακόμη μια φορά είμαστε στην καρδιά του προβλήματος της χρησιμοποίησης της εικόνας των γυναικών στη διαφήμιση και το μάρκετινγκ».

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως από την 1η Ιανουαρίου, νομοσχέδιο επιβάλλει στη Γαλλία την αναφορά «ρετουσαρισμένη φωτογραφία» για τις φωτογραφίες που προορίζονται για εμπορική χρήση με μοντέλα των οποίων η εμφάνιση τροποποιείται από λογισμικό επεξεργασίας της εικόνας για να φαίνονται πιο αδύνατα ή με περισσότερα κιλά.  


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Οι Έλληνες: Μια παγκόσμια ιστορία»: Ο Ρόντρικ Μπίτον συζητά για το βιβλίο του στο Μ2
«Οι Έλληνες: Μια παγκόσμια ιστορία»: Ο Ρόντρικ Μπίτον συζητά για το βιβλίο του στο Μ2
με 0 Σχόλια 1424 Views
Το Ο.Μ.Μ.Θ. εγκαινιάζει μια νέα θεματική ενότητα με τίτλο «Συγγραφείς του κόσμου ταξιδεύουν στο Μέγαρο» και υποδέχεται στο κτήριο Μ2 τον Ρόντρικ Μπίτον.
Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη