Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών: «Παραιτηθείτε κ. Μπαλτά!»

472 Views
Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών: «Παραιτηθείτε κ. Μπαλτά!» Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών: «Παραιτηθείτε κ. Μπαλτά!»

Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών: «Παραιτηθείτε κ. Μπαλτά!»

Ο Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Εργων (ΣΑΠΟΕ), ζητά με ανοιχτή επιστολή την παραίτηση του Υπουργού Πολιτισμού, αναφέροντας πως η πολιτική του Υπουργείου καταδικάζει την παραγωγικότητα και συνθλίβει την ανάπτυξη και εξωστρέφεια του σύγχρονου πολιτισμού.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Μετά την κατάργηση του ειδικού φόρου επί των κινηματογραφικών εισιτηρίων, αλλά και την ανακοίνωση της πλήρους σχεδόν ανασυγκρότησης του Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, το Υπουργείο Πολιτισμού βρίσκεται στο στόχαστρο της ελληνικής, καλλιτεχνικής κοινότητας.

Ο Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Εργων, απευθύνεται με σκληρή γλώσσα στον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά, κατηγορώντας τον πως η πολιτική του δεν συνοδεύεται από λύσεις, αλλά δημιουργεί προβλήματα σε ένα πλαίσιο οικονομικής κρίσης που ούτως ή άλλως δεν ευνοεί την παραγωγικότητα.

Ο ειδικός φόρος επί των εισητηρίων ήταν ανταποδοτικός και βοηθούσε στην ανάπτυξη ελληνικών ταινιών. Αυτή όμως η ελάχιστη οικονομική στήριξη έπαψε να υπάρχει και να ενισχύει τους Έλληνες δημιουργούς (κινηματογραφιστές και παραγωγούς), οι οποίοι προσπαθούν με ελάχιστα μέσα και προσωπικό κόστος να κάνουν τις ταινίες τους, και πλέον έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο.

Στην παρακάτω επιστολή του ΣΑΠΟΕ, το Δ.Σ. του Συνδέσμου κάνει λόγο για την αυτοτροφοδότηση της ανθρωπιστικής κρίσης και αναφέροντας πως "χορτάσαμε από το «θέαμά» σας. Δεν ζητάμε τον «άρτο» σας", ζητά την παραίτηση του Υπουργού.

Διαβάστε την επιστολή του ΣΑΠΟΕ

Προς τον κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού.

κ. Υπουργέ,

Προσφάτως στη Βουλή κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού, δηλώσατε ότι «υπάρχει πολύ περισσότερος άρτος και λιγότερο θέαμα, γιατί προηγούνται η ανθρωπιστική καταστροφή, η φτώχεια, η υγεία, η παιδεία και άρα ο πολιτισμός οφείλει να μην διεκδικεί από τον προϋπολογισμό τα μέσα για να προχωρήσει».

Επειδή, προφανώς, δεν έχετε σχέση με το αντικείμενο του Υπουργείου που αναλάβατε, οφείλουμε να σας θυμίσουμε ότι επί των ημερών σας, ως Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, καταργήθηκε ο βασικός πόρος για τη δημιουργία και «αυτοανάπτυξη» του Ελληνικού κινηματογράφου (ειδικός φόρος στα εισιτήρια) που δεν διεκδικούσε χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Εάν πραγματικά όμως σας ενδιέφερε ο πολιτισμός ως «πυλώνας για την παραγωγικότητα» θα εστιάζατε στα πραγματικά προβλήματα που βρήκατε αλλά και σε όσα «άθελά» σας δημιουργήσατε, θα είχατε παρουσιάσει κάποιο σχέδιο και δεν θα προσφέρατε εσείς και το επιτελείο σας «θέαμα», ασχολούμενος με τόσο πάθος με τις διοικήσεις εποπτευόμενων του Υπουργείου σας φορέων δίνοντας τροφή σε συνεχή δημοσιεύματα, σε ρόλο φυσικού δικαστή.

Φαίνεται όμως ότι το μόνο που σας απασχολεί είναι η «συστημική σταθερότητα» της εξουσίας σας σε κέντρα πολιτισμού και όχι η ουσία που είναι η ανάπτυξη και εξωστρέφεια του σύγχρονου πολιτισμού.

Να σας πούμε όμως και για τον «άρτο» που στερείτε από τους πολιτιστικούς δημιουργούς. Το 50% του προϋπολογισμού μιας ταινίας πηγαίνει σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Με την πολιτική σας λοιπόν καταδικάζεται η παραγωγικότητα και ενοχοποιείται η επαγγελματική δραστηριότητα. Είναι πολύ τολμηρός όποιος σκεφτεί να παράξει ταινία αφού είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί ν' ανταπεξέλθει οικονομικά. Ως άλλοθι της πολιτικής σας, στο πρόσωπό του θα στοχοποιήσετε την επαγγελματική του κατηγορία, την οποία θα ρίξετε στιγματισμένη με απόλυτη μεθοδικότητα ως βορά στην κοινωνία που δοκιμάζεται στην οικονομική κρίση.

Δεν σας απασχόλησε να εφαρμόσετε το νόμο για την απόδοση του 1,5% από τους τηλεοπτικούς σταθμούς και την επένδυσή του σε κινηματογραφικές ταινίες, ούτε πως θ' αντικαταστήσετε τα 8.000.000 Ευρώ περίπου, αυτό το πενιχρό ποσό που αντιστοιχούσε στον ειδικό φόρο επί των κινηματογραφικών εισιτηρίων και πήγαινε κάθε χρόνο στην “αυτοανάπτυξη” της κινηματογραφίας, με αντίστοιχο, απόλυτα αντικειμενικό σύστημα όπως αυτό που καταργήσατε, χωρίς να παρεμβαίνουν πρόσωπα διοίκησης και συμβούλια. «Οραματίζεστε» ξένες παραγωγές που θα έρθουν στην Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να ξέρετε ότι γι' αυτές χρειάζεται Ελληνικό ενεργό ανθρώπινο δυναμικό επαγγελματιών και φυσικά ανταγωνιστικό θεσμικό πλαίσιο για το οποίο δεν έχετε κάνει τίποτα έως τώρα.

Δεν σας απασχόλησε πώς θα βρεθούν πόροι για την ανάπτυξη του σύγχρονου πολιτισμού, τον κινηματογράφο, το θέατρο, το χορό, εφαρμόζοντας στην πράξη κάποιο δικό σας πρωτότυπο δημιουργικό και παραγωγικό σχέδιο ή ευκολότερα, αντιγράφοντας κάποιο μοντέλο ευρωπαϊκής χώρας.

Με την πολιτική σας αυτοτροφοδοτείτε την ανθρωπιστική κρίση, η οποία για εσάς μάλλον έχει φιλοσοφική διάσταση, ενώ για εμάς είναι η πραγματικότητα.

Χορτάσαμε από το «θέαμά» σας. Δεν ζητάμε τον «άρτο» σας.

Το μόνο που ζητάμε είναι εσείς και το επιτελείο σας να παραιτηθείτε, γιατί ο «πολιτισμός» σας βλάπτει τον πολιτισμό και η άσκηση της πολιτικής σας παράγει πνευματική και οικονομική φτώχεια.

Το Δ.Σ. του ΣΑΠΟΕ


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Περσεφόνη Παπαδάκη
Περσεφόνη Παπαδάκη
Τι ακούν τα αυτάκια μου και βγάζουν φλόγες και τι βλέπουν τα ματάκια μου και αλληθωρίζουν… Ελλάς το μεγαλείο σου!

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Στην  Άχρηστη Πληροφορία… Τι φόρεσαν οι κυρίες στην Επίδαυρο: Από την Φ. Κομνηνού με κιμονό στο ροζ φόρεμα της Κ. Ευαγγελάτου (φωτό)
Στην Άχρηστη Πληροφορία… Τι φόρεσαν οι κυρίες στην Επίδαυρο: Από την Φ. Κομνηνού με κιμονό στο ροζ φόρεμα της Κ. Ευαγγελάτου (φωτό)
με 0 Σχόλια 2479 Views

Στην Άχρηστη Πληροφορία... Πολλά ήταν τα διάσημα πρόσωπα που παρακολούθησαν την παράσταση «Αντιγόνη», στην Επίδαυρο.

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή