Προς κουρασμένη «ΑΡΒΥΛΟΠΑΡΕΑ»: Να μη σας κρατάμε! Από την Π. Στασινοπούλου.

521 Views
Προς κουρασμένη «ΑΡΒΥΛΟΠΑΡΕΑ»: Να μη σας κρατάμε! Από την Π. Στασινοπούλου. Προς κουρασμένη «ΑΡΒΥΛΟΠΑΡΕΑ»: Να μη σας κρατάμε! Από την Π. Στασινοπούλου.

 Προς κουρασμένη «ΑΡΒΥΛΟΠΑΡΕΑ»: Να μη σας κρατάμε! Από την Π. Στασινοπούλου.

       Παίρνω πρώτη το θάρρος ως τηλεθεάτρια, προκειμένου να σας βγάλω από τη δύσκολη θέση. Καταλαβαίνω ότι μετά από επιτυχία κοντά δέκα χρόνων και δεδομένης της οικονομικής δυσπραγίας, είναι δύσκολο να πάρεις την πρωτοβουλία και να πεις ξεκάθαρα στον τηλεθεατή «σαφώς έχουμε ανάγκη το χρήμα, αλλά ξέρετε, μετά από τόσα χρόνια έχουμε κουραστεί, έχουμε στερέψει, έχουμε μπουχτίσει και είναι πια ώρα να σας αποχαιρετήσουμε. Ευχαριστούμε για τη στήριξη μέχρι τώρα, αλλά μας σώθηκαν η έμπνευση και η χαρά της δημιουργίας και θεωρούμε έντιμο να σταματήσουμε μέχρι τουλάχιστον να επανέλθουν». Ναι, καταλαβαίνω ότι τόσο ειλικρινής δήλωση, δεν ξεστομίζεται εύκολα η άτιμη!
      
       Ομολογουμένως η παρέα της «Αρβύλας» κράτησε σταθερά το κοινό της αρκετά χρόνια, στο οποίο ανήκα κι εγώ μέχρι ένα- δυο χρόνια πριν, απολαμβάνοντας μια σατιρική εκπομπή με χιούμορ και σχόλια που στην πλειοψηφία τους έβρισκα εύστοχα και έχω γελάσει αβίαστα. Μπορεί να είχα ενστάσεις για αρκετά τραβηγμένα αστεία με κακή αισθητική τύπου «γυμνασιακής πλάκας», μπορεί να με ενοχλούσαν ενίοτε τα ηθικοπλαστικά και το καπέλωμα του Α. Κανάκη στην παρέα και η «υποταγή» της παρέας με τη μορφή  απόλυτης ευθυγράμμισης με τον αρχηγό… ωστόσο δεν αρνούμαι ότι συχνά διασκέδασα, ότι εκτίμησα την αμεροληψία στην πολιτική σάτιρα και ένα είδος αυθεντικού αυθορμητισμού που έβγαζε η εκπομπή. Η οποία, από το ξεκίνημα με το «νεφελώδες» περιεχόμενο και στίγμα, κατάφερε στην πορεία να βρει σαφή σατιρική ταυτότητα, εμπλουτίζοντας κάθε χρόνο το κόνσεπτ με ευρηματικά στοιχεία, περισσότερο ή λιγότερο επιτυχημένα και κερδίζοντας διαρκώς πόντους τηλεθέασης και πιστό κοινό.
 
       Αυτά μέχρι 1-2 χρόνια πριν, όπου σταδιακά η παραίτηση από οποιαδήποτε μορφή ανανέωσης και η έλλειψη έμπνευσης  έγιναν εμφανείς. Τίποτα καινούργιο ή διαφορετικό στο περιεχόμενο, μια πανομοιότυπη επανάληψη της φθαρμένης συνταγής, η παραμικρή αλλαγή στο σκηνικό, τη δομή, τα βίντεο, τα πειράγματα, οπουδήποτε… ενώ η παροιμιώδης «λούφα» της εκπομπής- ούτε δημόσια υπηρεσία να ήταν- , έγινε πλέον αντικείμενο αστεϊσμού.             Αρχίζει αργότερα και λήγει νωρίτερα από όλες τις εκπομπές, ενώ Χριστούγεννα, Πάσχα, εορτές και αργίες, το μαγαζί κλείνει επ’ αόριστον… από το Μάρτη δε, αρχίζουν καλυμμένες γκρίνιες και τάχα μου αστειάκια του τύπου «κάτι παθαίνουμε την άνοιξη στο στούντιο» ή «μύρισε καλοκαίρι και τρελαινόμαστε» ή «τρεις και μία μείνανε μέχρι να την κάνουμε» ή «μη δίνετε σημασία, φταίει ο καιρός και δεν κρατιόμαστε» και λοιπά χαριτωμένα, ωστόσο με σαφή σημειολογία.
 
       Τόσο, που μετά το Πάσχα σε πιάνει άγχος, για να μη πω λύπηση για το δράμα τους. Πόσο πιο ξεκάθαρα να σου πουν ότι «εγώ τώρα έπρεπε να βρίσκομαι έξω να βολτάρω και για χάρη σου τηλεθεατή αναγκάζομαι να δουλεύω  κλεισμένος σαν ποντίκι στο στούντιο!» με προφανή υπότιτλο «να ξέρεις αγγαρεία κάνω, το μυαλό μου βρίσκεται αλλού και περιμένω πώς και πώς να βγω από τη φάκα!» Διότι χιούμορ- ξεχιούμορ το μήνυμα είναι σαφές και σφίγγεται η καρδιά σου με τον ακούσιο εγκλεισμό. Βέβαια θα περίμενες από ντόμπρους καρντάσηδες- και καλά, μια πιο καθαρή εξήγηση και όχι «κορδελάκια» και «γύρω- γύρω», αλλά ας όψονται οι τηλεοπτικές συμβάσεις και τα συναφή. Οπότε δια της πλαγίας (χιουμοριστικής) οδού στέλνουν το σήμα και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε..
 
       Που μεταξύ μας δεν χρειάζεται και υψηλός δείκτης νοημοσύνης, το σήμα γράφει ολοκάθαρα «βαρεθήκαμε».  Τη φετινή δε χρονιά, είναι πιο ευανάγνωστο από ποτέ. Έναρξη σεζόν κοντά στα Χριστούγεννα, στο καπάκι διακοπή ένας μήνας και χθες Δευτέρα στις 23 Γενάρη η πρώτη εκπομπή του 2017 με ό,τι ληγμένη κονσέρβα διέθετε το ψυγείο! Από κάλαντα και πρωτοχρονιάτικες ευχές μέχρι πιάσιμο σταυρού τα Θεοφάνεια και αλατιέρες του χιονιά! ΠΙΟ «επικαιρότητα» πεθαίνεις! Καλά ρε παιδιά, είστε σοβαροί;;; Επειδή δηλαδή τα είχατε ετοιμάσει, θα μας σερβίρατε το ξινισμένο φαγητό ακόμα κι αν βγάζατε την εκπομπή κατά τον Απρίλη; Σκεφτήκατε αν το αντέχουν τα στομάχια μας; Κι όσο για την έμπνευση σε «χιουμοριστικά» βιντεάκια/ σκετσάκια/ τραγουδάκια, εδώ και καιρό έχει παραχωρήσει τη θέση της στην απόλυτη σαχλαμάρα που ούτε γυμνασιόπαιδα, ενίοτε γελοιότητα ή απίστευτη κλισαδούρα του συρμού, προκαλώντας χάχανα αποκλειστικά στους δημιουργούς, ενώ ό τηλεθεατής  κοιτά απηυδισμένος για την υποτίμηση της νοημοσύνης του και αναρωτιέται: ΠΟΥ πήγε η εκπομπή που ήξερα; Τι βρίσκουν και χαχανίζουν ενώ εγώ πλήττω κι εκνευρίζομαι; Γιατί δεν περιορίζονται πλέον στην ιδιωτική παρέα και τα ιδιωτικά αστεία που τους «φτιάχνουν» και να αφήσουν κατά μέρος τη δημόσια έκθεση;   
 
Διότι τα τελευταία χρόνια το βάλτωμα «φώναζε» ότι η ανάγκη ανανέωσης ήταν επιτακτική προκειμένου να διατηρηθεί το ενδιαφέρον της εκπομπής. Και υποθέταμε ότι εφόσον ο Α. Κανάκης και η παρέα του επιλέγουν να παραμείνουν στους δέκτες, φέτος θα νοιάζονταν επιτέλους για την αναβάθμιση του προϊόντος τους με νέες ιδέες,  κάποια φαντασία, κάποια φρεσκάδα, ώστε να ξεκολλήσει από τη «δημοσιουπαλληλική» ρουτίνα, όπου πλέον τα πάντα είναι προβλέψιμα- από το «κρύο ανέκδοτο» και το «τοπ επικαιρότητας», μέχρι τις αυθεντικές κρυάδες του Σεβρετά, τις εξυπνάδες του Κιούση, τα πειράγματα στον «πασοκτσή» ή τον Κωστάκη, σαν να μη πέρασε μια μέρα εδώ και κάποια χρόνια… Να ξεκολλήσει επίσης από τη κάθετη πτώση ποιότητας στα εντελώς ανέμπνευστα βίντεο που επαναλαμβάνονται ανιαρά χωρίς να προκαλούν ούτε καν μειδίαμα, άσχετα αν οι δυο κουμπάροι για δικούς τους λόγους λύνονται στα γέλια (να το κοιτάξουν…)
 
Αντ’ αυτού διαπιστώσαμε ακόμα ένα σκαλί πιο κάτω και επιπλέον στη χθεσινή εκπομπή ενημέρωσαν για την 15νθήμερη πλέον συχνότητα, ενώ με το που σκάσει ο Μάρτης, θα αρχίσει πάλι το γνωστό τροπάρι του «κάτι παθαίνουμε κι αποσυντονιζόμαστε ανοιξιάτικα» και πού μυαλό για εκπομπή όταν η φύση μας καλεί! Ε λοιπόν παιδιά… να μη σας κρατάμε με το στανιό, ούτε θέλουμε χάρες! Και συγγνώμη κιόλας αν σας πιέσαμε χωρίς να  καταλάβουμε το ζόρι σας! Μπορεί να μη μας το λέτε κατάμουτρα, αλλά οι ενδείξεις κραυγάζουν από παντού και μόνο βλάκας δεν θα έπιανε το υπονοούμενο ή μόνο αναίσθητος θα του πήγαινε η καρδιά να σας… ταλαιπωρεί. Είναι προφανές ότι κουραστήκατε να ψάχνετε ιδέες, βολευτήκατε στην παλιωμένη συνταγή- τυφλοσούρτη, βάλατε την εκπομπή στον αυτόματο πιλότο κι από δω παν κι άλλοι… Ναι, είναι γεγονός ότι  όλα σ’ αυτή τη ζωή κάποτε ολοκληρώνουν τον κύκλο τους, πρέπει όμως έντιμα, την κατάλληλη στιγμή να μπορείς να βάζεις ένα τέλος. Και όχι να αφήνεις να σέρνεται και να ξεφτίζει κάτι επιτυχημένο που δημιούργησες, γιατί με την κατάντια που του επιφυλάσσεις ως επίλογο, δείχνεις σαν να μην  το αγάπησες.
 
        Δεν ξέρω τί λένε τα νούμερα τηλεθέασης κι ούτε φυσικά αφορούν αυτό που προσωπικά εισπράττω. Οπότε, από μένα τουλάχιστον καρντάσια της «Αρβυλοπαρέας», είστε ελεύθεροι να αποσυρθείτε, να απολαύσετε όσα σας στερεί η αγγαρεία της εκπομπής, να ξεκουραστείτε- και μια και δυο και όσες σεζόν χρειαστεί, προκειμένου να φορτίσετε τις άδειες μπαταρίες και τη στερευμένη φαντασία. Κι όταν με το καλό, έχετε κάτι καινούργιο και ενδιαφέρον να πείτε, πρώτη εγώ θα στηθώ μπροστά στο δέκτη και θα περιμένω… Διαφορετικά, όσο μένει ανοιχτό το μαγαζί- έστω μια στις τόσες, τζάμπα καίει η λάμπα και δεν είναι εποχή για σπατάλες…
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
#Κουλτουρόσουπα  #kulturosupa  #Γκρίνιες  #ΠίτσαΣτασινοπούλου #ΤηλεοπτικάΠρόσωπα  #Αντέννα  #ΡάδιοΑρβύλα  #ΑντώνηςΚανάκης

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Πίτσα Στασινοπούλου
Πίτσα Στασινοπούλου

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερη Παράξενη ζωή