Όποιος κι αν είναι θαμμένος στην Αμφίπολη δεν θα λύσει τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα της χώρας. Άρθρο της Μ. Αναγνωστοπούλου.

431 Views
Όποιος κι αν είναι θαμμένος στην Αμφίπολη δεν θα λύσει τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα της χώρας. Άρθρο της Μ. Αναγνωστοπούλου. Όποιος κι αν είναι θαμμένος στην Αμφίπολη δεν θα λύσει τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα της χώρας. Άρθρο της Μ. Αναγνωστοπούλου.

Όποιος κι αν είναι θαμμένος στην Αμφίπολη δεν θα λύσει τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα της χώρας.

Άρθρο της Ματίνας Αναγνωστοπούλου. 

Ανταποκρίσεις επί ανταποκρίσεων από το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, συνεντεύξεις επί συνεντεύξεων πάσης φύσεως ειδημόνων, αρχαιολόγων, φιλολόγων, συγγραφέων, καθηγητών και λοιπών, φωτογραφίες, δελτία και συνεντεύξεις τύπου και ευφάνταστα σενάρια περί του «ενοίκου» που αγγίζουν τα όρια του σίκουελ των περιπετειών του κινηματογραφικού αρχαιολόγου - σούπερ ήρωα Indiana Jones. Αυτά κατακλύζουν τις τελευταίες εβδομάδες τα δελτία ειδήσεων στις τηλεοράσεις και μεγάλο μέρος του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου. Παρακολουθώντας τα κανείς αναρωτιέται, σε ποια σοβαρή χώρα του κόσμου μια ομολογουμένως σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη μονοπωλεί την επικαιρότητα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και τόσο θορυβωδώς. Όταν, μάλιστα, συζητάμε για μια ανασκαφή η οποία βρίσκεται σε αρκετά πρώιμο στάδιο, η παρατηρούμενη έλλειψη ψυχραιμίας και επιστημονικής νηφαλιότητας μόνο προβληματική μπορεί να θεωρηθεί.
Σε μια χώρα, που βιώνει δυσθεώρητα βάθη πνευματικής ανεπάρκειας και σέρνεται δεμένη με μια μακριά και ολοένα επεκτεινόμενη αλυσίδα από αποτυχίες και ήττες ένθεν κακείθεν, ανακύπτει εύλογα το ερώτημα τι θα μπορούσε, πέρα από την ιστορική της σημασία, να προσφέρει η σπουδαία αυτή ανακάλυψη.
Τίποτε.
Τίποτε πέρα από το φούσκωμα του στήθους μας με τον κοπανιστό αέρα του συμπλέγματος ανωτερότητας – πιο σωστά κατωτερότητας – και το μπούκωμά μας με το άχυρο που προσφέρουν αφειδώς οι αναγκαίοι για τη διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας μύθοι, μπας και χορτάσουμε λιγάκι την πείνα μας. Γιατί, όποιος κι αν είναι θαμμένος στον τύμβο στην Αμφίπολη, ούτε τα γιγαντωμένα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα της χώρας θα λύσει, ούτε τη σαρωτική επέλευση φτώχειας και ανεργίας θα ανακόψει, ούτε τις ρημαγμένες δομές υγείας και παιδείας θα βελτιώσει, ούτε τη συνεχιζόμενη ηθική και πνευματική μας κατάπτωση θα φρενάρει.
Η τερατώδης υποκρισία της επίσημης πολιτείας στα θέματα πολιτισμού ομολογείται  από την ύπαρξη ελάχιστων αρχαιολόγων και συντηρητών που στελεχώνουν την αρχαιολογική υπηρεσία και με πενιχρά μέσα παλεύουν να προστατεύσουν και να αναδείξουν τα ταλαιπωρημένα απομεινάρια της ιστορίας μας. Αυτή η υποκρισία δεν χωρά να κρυφτεί πίσω τη χυδαία πολιτική εκμετάλλευση του συγκεκριμένου μνημείου, τους αλαλάζοντες σούπερ-Έλληνες ειδήμονες, τους διαφόρους εθνικόφρονες δημοσιογράφους και όλους τους επώνυμους και ανώνυμους υπερπατριώτες που βρήκαν μια ακόμα ευκαιρία να ζήσουν την ονείρωξη της υποτιθέμενης απολύτρωσης που αναβλύζει από τους στιλβωμένους εθνικούς μύθους.
Σε περιόδους μεγάλης κρίσης οι άνθρωποι τείνουμε να αναζητούμε στο μεταφυσικό και στο παρελθόν μια ουρανοκατέβατη σωτηρία αντί για την ειλικρινή αυτοκριτική και την ανάληψη ευθυνών και δράσεων.
Μετά από όλα αυτά μένουν μια υπενθύμιση και μια ερώτηση:
Πριν μερικά χρόνια που ο σημερινός πρωθυπουργός και τότε υπουργός εξωτερικών χειριζόταν το Μακεδονικό, υπήρχαν οι τάφοι στη Βεργίνα οι οποίοι, φυσικά, ούτε επηρέασαν το πολιτικό διπλωματικό κλίμα ούτε απέτρεψαν την παταγώδη αποτυχία της ελληνικής πλευράς.
Και, τελικά, σε ποια χώρα τα λείψανα του παρελθόντος μπόρεσαν να διασώσουν τα κοινωνικά της ερείπια;

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή