Αεροπορικά εισιτήρια για τη Χώρα του Ποτέ – μια ιστορία με πολλά αεροπλάνα και ακόμα περισσότερους παραλογισμούς. Από τον Γ. Παπαδόπουλο.

427 Views
Αεροπορικά εισιτήρια για τη Χώρα του Ποτέ – μια ιστορία με πολλά αεροπλάνα και ακόμα περισσότερους παραλογισμούς. Από τον Γ. Παπαδόπουλο. Αεροπορικά εισιτήρια για τη Χώρα του Ποτέ – μια ιστορία με πολλά αεροπλάνα και ακόμα περισσότερους παραλογισμούς. Από τον Γ. Παπαδόπουλο.

Αεροπορικά εισιτήρια για τη…Χώρα του Ποτέ – μια ιστορία με πολλά αεροπλάνα και ακόμα περισσότερους παραλογισμούς. Από τον Γ. Παπαδόπουλο.

Η εποχή που το αεροπλάνο ήταν ένα απρόσιτο μέσο μεταφοράς πολυτελείας για τους λίγους και προνομιούχους, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Οι αεροσυνοδοί δεν ντύνονται πια με ευφάνταστα και πολύχρωμα μοντελάκια από του Ντιόρ. Το εισιτήριο δεν είναι πλέον εκείνη η γυαλιστερή σκληρή κάρτα σε δική της θήκη. Στις αποσκευές δεν μπορείς να πάρεις πέντε κοστούμια και άλλα παπούτσια για κάθε περίσταση, ούτε δέκα καπελιέρες για να ταιριάξεις τα ταγιέρ σου με ασορτί φτερωτά καπελίνα.
Η εναέρια μετακίνηση είναι σήμερα αυτονόητη και πολλές φορές η μοναδική (και άλλες ακόμα κι η οικονομικότερη) επιλογή σου όταν πρόκειται να ταξιδέψεις. Η αερομεταφορά έχει αναχθεί σε μπίζνα ολκής και αυτό συνεπάγεται ένα πράγμα: πως το ΚΕΡΔΟΣ είναι ο ένας, μοναδικός, απόλυτος κι αδιαμφισβήτητος στόχος κάθε εταιρείας.
Τα μεγάλα κεφάλια έκαναν τους υπολογισμούς τους και κατέληξαν στο προφανές: Από πού θα βγάλουμε το πολυπόθητο κέρδος;; Μα φυσικά από τον πολύ κοσμάκη που μας προτιμάει!
 
Και ξεκινάμε με τον αριθμό των επιβατών. Οι άνθρωποι που χρειάζεται να ταξιδεύουν καθημερινά με το αεροπλάνο μπορεί να είναι ναι μεν πολλοί, δεν είναι όμως αρκετοί! Οπότε πρέπει να προσελκύσουμε κι άλλους που μπορεί να μην έχουν την ανάγκη να ταξιδέψουν, είναι όμως ευάλωτοι στο να πειστούν να το κάνουν, αν τους παρέχεις την ανάλογη προσφορά.
Το αποτέλεσμα: Προσφορές με το τσουβάλι, διαφημίσεις κατά ριπάς, πετάμε παντού, σας φέρνουμε κοντά, απίστευτες προσφορές και εισιτήρια με ναύλο από 9,999 ευρώ, μπες, κλείσε, ταξίδεψε! Ε τι να κάνεις και συ, το αγνοείς μία, το αγνοείς δύο, την τρίτη μπαίνεις. Βάζεις τον προορισμό σου, βάζεις τις ημερομηνίες σου, αλλά το αποτέλεσμα απέχει πολύ από την προσφορά που είχες ακούσει. Συνειδητοποιείς ότι η προσφορά που άκουσες ήταν για εισιτήρια που θα κρατηθούν μόνο το τρίτο Σάββατο του μήνα, μεταξύ τρεις και πέντε τα ξημερώματα, αν έχει προηγηθεί πανσέληνος. Και αφορούν πτήσεις που θα πραγματοποιηθούν στην επόμενη σύνοδο Κρόνου και Ουρανού, εφόσον ο Δίας δεν κάνει τετράγωνο με τον Άρη και φυσικά αν ο Ερμής δεν είναι ανάδρομος. Με προορισμό το μαγευτικό Τσιμπουτί ή τα φαντασμαγορικά Άνω Ψαροχώρια της βόρειας Γερμανίας.
Απογοητευμένος ή όχι, το μικρόβιο το έχεις πια κολλήσει. Μπορεί να μην κλείσεις να πας εκεί που θα ήθελες, αργά ή γρήγορα όμως θα κλείσεις να πας κάπου, οπουδήποτε η όποια αεροπορική εταιρεία έχει επιλέξει να δώσει οικονομικό ναύλο (που ΠΟΤΕ δεν είναι 9,999 ευρώ). Ασχέτως αν δεν το είχες ουδέποτε στο νου σου να επισκεφθείς την πόλη για την οποία περιχαρής έκανες κράτηση.
 Για καλό και για κακό, εγγράφεσαι και στο newsletter της εταιρείας, να παίρνεις ενημερώσεις για τις προσφορές, πιστεύοντας ότι θα είναι πραγματικές προσφορές κι όχι οι ψεύτικες υποσχέσεις των τηλεοπτικών σποτ (αλλά κάνεις λάθος, το συνειδητοποιείς αργότερα…)
 
Και συνεχίζουμε με τον όγκο και το βάρος των αποσκευών. Την μεγαλύτερη και προφανέστερη απάτη στον κλάδο της αερομεταφοράς. Γιατί σου λεν οι υπεύθυνοι, που ακούστηκε να ταξιδέψεις και να θέλεις να κουβαλήσεις και όλα τα προικιά σου κυρά μου; Πέντε κιλότες, τρία σώβρακα και πολλά σας είναι.
Αρχικά η μια αποσκευή ήταν δεδομένη με το εισιτήριο. Είχε περιορισμό τα είκοσι κιλά. Ας είμαστε ειλικρινείς, τα είκοσι κιλά δεν είναι ΠΟΤΕ αρκετά, όταν ταξιδεύεις, μόνο το πορτατίφ δεν θεωρείς απαραίτητο (κι αυτό ποτέ δεν ξέρεις, αν χωρούσε θα το έπαιρνες). Το αποτέλεσμα ήταν οι σκηνές απείρου κάλλους σε αεροδρόμια και γκισέ, με ανοιχτές βαλίτσες και τους καψερούς επιβάτες να προσπαθούν να φορέσουν ότι φοριέται για να ελαττώσουν το βάρος. Δεν έφτανε όμως αυτό, τώρα η αποσκευή δεν θεωρείται δεδομένη, ΚΑΙ πληρώνεις ξεχωριστό ναύλο για αυτήν, ΚΑΙ συνεχίζεις να έχεις περιορισμό στα κιλά της! Τι κι αν το βάρος μια βαλίτσας, ή και δύο, ή και όλων των επιβατών, ακόμα και πέτρες να είχαν μέσα, κάνουν όση διαφορά θα έκαναν είκοσι παραπάνω μύγες στην πλάτη ενός ελέφαντα;
Η λογική είναι: ότι μπορεί να χρεωθεί, θα χρεωθεί και με το παραπάνω! Κατά συνέπεια, όλοι οι επιβάτες στράφηκαν στη χειραποσκευή καμπίνας για να μην χρεώνονται έξτρα και το αποτέλεσμα είναι η καμπίνα επιβατών να θυμίζει ΚΤΕΛ της δεκαετίας του πενήντα με λογιών λογιών συμπράγκαλα στοιβαγμένα πάνω από τα κεφάλια μας.
Τι έκαναν λοιπόν οι δαιμόνιες εταιρείες; Ανακάλυψαν τον περιορισμό όγκου! Η χειραποσκευή σου πρέπει να είναι τόσο επί τόσο επί τόσο, ούτε χιλιοστό παραπάνω, και πρέπει να χωράει στο ειδικά διαμορφωμένο κυτίον χειραποσκευής (όπου προσπαθείς να τη βάλεις, δεν χωράει, κάθεσαι πάνω της, τη ζουλάς, παίρνεις και μια τυχαία συνεπιβάτη σου, την πετάς από πάνω, και πάει λέγοντας). Αν όχι, τι κρίμα, πληρώνεις έξτρα χρέωση. Για κάτι που σε όλα τα υπόλοιπα μέσα (τρένα, λεωφορεία, πλοία) είναι δωρεάν και απεριόριστο.
 
Θα μπορούσα να αναλύσω πολλά ακόμη, ή λίστα έχει τον ατέλειωτο. Χρεώσεις για αλλαγή στην ημερομηνία ή την ώρα της κράτησης, ακόμα κι αν την ζητήσεις τρεις μήνες πριν την πτήση, ακόμη κι αν όλα τα κάνουν υπολογιστές, αν ήθελες ευελιξία, ας επέλεγες ευέλικτο εισιτήριο (αλίμονο, το πορτοφόλι σου ήταν μάλλον πολύ δύσκαμπτο για τόση ευελιξία).
Φόροι αεροδρομίων πολύ υψηλότεροι από το ίδιο το ναύλο.
Εξωφρενικές τιμές για το άλλοτε δωρεάν φαγητό (αυτό στις οικονομικές εταιρείες νέας γενιάς), ακόμα κι αν η πτήση είναι πολύωρη, δωρεάν φαγητό δεν έχει, να πληρώσεις κύριος να απολαύσεις το έδεσμα από βενζόλιο και μεθυλεστέρα που σου προσφέρουμε.
Εξονυχιστικοί έλεγχοι προ πτήσης (το επόμενο στάδιο θα είναι το κωλοδάχτυλο) με σκοπό να πεταχτούν όσο το δυνατόν περισσότερα προϊόντα, για να αγοραστούν εκ νέου από τα dutyfree (όπου ειρήσθω εν παρόδω, ο  duty δεν είναι ποτέ free)…
 
Στη σημερινή εποχή, οι επιλογές σου είναι απεριόριστες. Οικονομικά όμως δεν θα τη βγάλεις, είναι η μόνη επιλογή που δεν σου παρέχεται. Αλλά αν μπορείς, κάνε κι αλλιώς.
Μπες, σύγκρινε, κλείσε και καλό σου ταξίδι!

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή