Χρέος μας….. η ΖΩΗ. Βρεθήκαμε στην τελετή αποφοίτησης του ΚΕΘΕΑ στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ.

673 Views
Χρέος μας….. η ΖΩΗ. Βρεθήκαμε στην τελετή αποφοίτησης του ΚΕΘΕΑ στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ. Χρέος μας….. η ΖΩΗ. Βρεθήκαμε στην τελετή αποφοίτησης του ΚΕΘΕΑ στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ.

Χρέος μας….. η ΖΩΗ. Βρεθήκαμε στην τελετή αποφοίτησης του ΚΕΘΕΑ στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι φταίει για την έξαρση του φαινομένου των ναρκωτικών στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως; Έχετε ποτέ σκεφτεί σοβαρά τι προκαλεί την ίδια την ύπαρξη της χρήσης των ναρκωτικών;
Νομίζω αποτελεί από τα πιο δύσκολα ζητήματα που κάθε σύγχρονη κοινωνία οφείλει να πάρει στα σοβαρά, όμως δυστυχώς ακόμα κανείς δεν φαίνεται να ακούει τις φωνές αυτών των ατόμων που καθημερινά παλεύουν για την επιβίωση.
Αυτά τα άτομα είχα την τιμή να παρακολουθήσω να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή τους στην τελετή αποφοίτησης του ΚΕΘΕΑ στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, το Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου.
Να πω την αλήθεια, έχω υπάρξει εθελοντής στην Ιθάκη για 4 μήνες, οπότε και παρακολούθησα από κοντά την καθημερινή προσπάθεια των μελών της θεραπευτικής κοινότητας για απεξάρτηση, αλλά και τη συστηματική δουλειά που κάνουν οι άνθρωποι του ΚΕΘΕΑ, όμως αυτό που βίωσα το Σάββατο, σου αλλάζει κάθε προκατάληψη γύρω από τη μάστιγα των ναρκωτικών και για τον ίδιο τον χρήστη.
72 άνθρωποι αποφοίτησαν, 72 άνθρωποι κάνουν ένα νέο ξεκίνημα χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς ντροπή, χωρίς αγωνία. Σε μια αίθουσα τελετών κατάμεστη από γονείς, φίλους και θεραπευτές του ΚΕΘΕΑ, όλοι εκεί για να χειροκροτήσουμε τον αγώνα που έδωσαν αυτά τα παιδιά κατά της χρήσης και βγήκαν νικητές. Όλοι όσοι ήμασταν εκεί νομίζω καταλάβαμε ότι η τοξικοεξάρτηση θεραπεύεται και οι άνθρωποι αυτοί, όπως έλεγαν οι ίδιοι, είναι το ζωντανό παράδειγμα.
Την εκδήλωση παρουσίασαν μέλη της θεραπευτικής κοινότητας Ιθάκη, που είχε την ευθύνη διοργάνωσης της φετινής αποφοίτησης, καθώς κάθε φορά διοργανώνεται κάπου ανά την Ελλάδα, όπου υπάρχει θεραπευτική κοινότητα και είναι αρκετές, πρέπει να σας πω.
Από την αρχή κατάλαβα πως η συγκίνηση θα πάρει και θα δώσει καθόλη την διάρκεια της βραδιάς, μια και η θεατρική ομάδα της Ιθάκης, μας παρουσίασε ένα μικρό θεατρικό με βάση την καθημερινότητα ενός χρήστη, αλλά και την προσπάθειά του μέσα στην κοινότητα. Το κείμενό τους ήταν διάφορα μότο και συμβουλές των θεραπευτών τους, που αποτελούν και τη φιλοσοφία του ΚΕΘΕΑ. Τρομερά συγκινητικό, καθώς η ερμηνεία τους σε συνδυασμό με τη μουσική υπόκρουση, καθιστούσαν το θέαμα καθηλωτικό. Χωρίς να υπερβάλλω, όλοι σκούπιζαν τα μάτια τους από τα δάκρυα.
Έπειτα σειρά είχαν οι βραβεύσεις και κάθε παιδί που αποφοιτούσε έβγαζε και ένα μικρό λόγο. Όλοι είχαν κάποιον να ευχαριστήσουν. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, παρότι μίλησαν 72 άνθρωποι, δεν κουραστήκαμε ούτε μια στιγμή, καθώς η προσωπική ιστορία του καθενός, όταν είναι αληθινή σε μαγνητίζει και αποτελεί μάθημα ζωής και επιβίωσης για όσους από εμάς τώρα με την κρίση κλειστήκαμε στο καβούκι μας.
Νομίζω θα έχω για πάντα χαραγμένο στο μυαλό μου την στιγμή που ένας απόφοιτος από τη Λάρισα, μοιράστηκε μαζί μας την απορία του πεντάχρονου γιού του, Βασίλη, ο οποίος γεμάτος αθωότητα τον ρώτησε καθώς μπήκανε στην αίθουσα, αν θα πάρει κύπελλο και τότε γύρισε προς το μέρος του από το βήμα και του είπε δυνατά ‘’Βασίλη το πήραμε’’. Όλοι χειροκρότησαν τόσο δυνατά, που τόσο δεν ξαναχειροκρότησαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Μεγάλο κεφάλαιο, οι γονείς. Πόση στεναχώρια, πόσο άγχος, πόση αγωνία για το αν θα ζει την επόμενη μέρα το παιδί τους. Όλα τα παιδιά αναγνώρισαν τις ανησυχίες τους αυτές και τους ευχαρίστησαν, υποσχόμενοι πως η περιπέτεια με τα ναρκωτικά έληξε σαν ένα κακό όνειρο.
Στην αρχή του κειμένου μίλησα για προκαταλήψεις. Ποιος από εμάς δεν έχει μια συγκεκριμένη εικόνα για τον ναρκομανή στη χώρα μας; Πιστέψτε με, όμως, αν ήσασταν μαζί μου θα αλλάζατε άρδην την όποια εικόνα είχατε καθώς τα περισσότερα άτομα έχουν αποβάλει κάθετι που μπορεί να θύμιζε το τοξικοεξαρτημένο παρελθόν τους. Κοπέλες με παιδιά και άλλες εγκυμονούσες. Παιδιά χαμογελαστά με αισιοδοξία, που είναι έτοιμοι να μην χάσουν το δώρο να ξαναγεννηθούν και να ξεκινήσουν ξανά από την αρχή, χωρίς όμως να ξεχνούν.
Παρένθεση: η αναφορά ενός μέλους στην ενδεχόμενη συνένωση του ΚΕΘΕΑ με τον ΟΚΑΝΑ. Η ενδεχόμενη ένωση αυτών των δύο οργανισμών δείχνει την αδιαφορία και παντελή άγνοια της Πολιτείας γύρω από το θέμα των ναρκωτικών και ο σοφός λαός μας το έχει πει πολύ εύστοχα… κοντά στα ξερά, καίγονται και τα χλωρά!
Κακή νότα στην όλη βραδιά, οι 3 πολιτικές παρουσίες, Κιλτίδη, Μπουτάρη και Ψωμιάδη, οι οποίοι νομίζω πως όπως η πλειοψηφία των πολιτικών μας, στις χαρές είναι κοντά, αλλά στα δύσκολα σφυρίζουν κλέφτικα.
Τέλος, αν σας παραξένεψε ο όρος αποφοίτηση και απόφοιτοι, τότε μένει να σας πω πως το πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ δεν είναι τίποτα άλλο από ένα σχολείο, που κάθε μέλος μαθαίνει τον εαυτό του και το ρόλο του στη ζωή, γιατί όπως λέει και το σλόγκαν του ΚΕΘΕΑ, Χρέος μας….. η ΖΩΗ.  

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Περιπέτειες σχεδιασμού σε συνθήκες κρίσης», μια διαδικτυακή εκδήλωση του Μουσείου Μπενάκη
«Περιπέτειες σχεδιασμού σε συνθήκες κρίσης», μια διαδικτυακή εκδήλωση του Μουσείου Μπενάκη
με 0 Σχόλια 270 Views

 Με τα μουσεία κλειστά, το Μουσείο Μπενάκη προσαρμόζει τον μουσειολογικό σχεδιασμό του και προτείνει την ομαδική έκθεση 36 καλλιτεχνών με τίτλο «O κύριος Ροβινσώνας Κρούσος έμεινε σπίτι. Περιπέτειες σχεδιασμού σε συνθήκες κρίσης». 

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή