Αναβιώνει η Λαμπαδηφορία του 1821 στον Δήμο Βόλβης

656 Views
Αναβιώνει η Λαμπαδηφορία του 1821 στον Δήμο Βόλβης Αναβιώνει η Λαμπαδηφορία του 1821 στον Δήμο Βόλβης

 Αναβιώνει η Λαμπαδηφορία του 1821 στον Δήμο Βόλβης 

Παραδοσιακό έθιμο με δάδες που συνδέεται με την Ελληνική Επανάσταση αναβιώνει σε Νέα Βρασνά, Ασπροβάλτα, Σταυρό την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Με δάδες στα χέρια οι κάτοικοι του δήμου Βόλβης αναβιώνουν το έθιμο της λαμπαδηφορίας, παραμονές της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, ως ανάμνηση του αντίστοιχου γεγονότος που συνόδεψε την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης το 1821.
 
Την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016, στις 18.30 το απόγευμα, ταυτόχρονα σε Νέα Βρασνά, Ασπροβάλτα και Σταυρό, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του δήμου Βόλβης, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, πραγματοποιούν την παραδοσιακή λαμπαδηφορία.
 
Στα Νέα Βρασνά, η εκδήλωση αρχίζει από την κεντρική πλατεία, σε μια εκδήλωση που οργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Βρασνών και εξελίσσεται στις γειτονιές και τους δρόμους του οικισμού, με τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων. Αντίστοιχα στην Ασπροβάλτα, ο Σύλλογος Γονέων - Κηδεμόνων Δημοτικού και Νηπιαγωγείου και ο Μικρασιατικός Πολιτιστικός Σύλλογος, με αφετηρία το προαύλιο του Νηπιαγωγείου καταλήγουν στην παραλία με το άναμμα μιας μεγάλης φωτιάς. Στον Σταυρό, η Δημοτική Κοινότητα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος, και οι Σύλλογοι Γονέων - Κηδεμόνων των δυο Δημοτικών Σχολείων και του Γυμνασίου, αναβιώνουν το παραδοσιακό έθιμο στους κεντρικούς δρόμους, με εκκίνηση τον χώρο κοντά στο παλιό Δημαρχείο.
 
Σημειώνεται ότι το έθιμο έχει τις ρίζες του στην Ελληνική Επανάσταση, και αποδίδεται στην «Πρώτη Ανάσταση του Έθνους», όπως ονομάστηκε η έναρξη της Επανάστασης του ’21 από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό, την οποία γιόρτασαν με αναμμένες λαμπάδες οι κάτοικοι της Δημητσάνας, τόπο καταγωγής του ιεράρχη, ενώ κατ’ άλλους δάδες χρησιμοποιήθηκαν για να διαδώσουν το μήνυμα της εξέγερσης σε όλα τα χωριά. 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
'Σασμός - Ψυχογραφώντας την Άννα',
'Σασμός - Ψυχογραφώντας την Άννα', "Πέρα από αυτό που βλέπεις" | Νέλη Βυζαντιάδου.
με 0 Σχόλια 3404 Views

Η Άννα, όπως και πολλές άλλες γυναίκες, δεν ξέρουν να είναι τίποτα άλλο πέρα από νοικοκυρές, σύζυγοι και μητέρες. Αν βγουν από τη ζώνη ασφαλείας που είναι το σπίτι τους, θα τα χάσουν. Θα τα χάσουν και θα χαθούν. Γράφει η Νέλη Βυζαντιάδου για την Κουλτουρόσουπα.


Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη