Αναβιώνει η Λαμπαδηφορία του 1821 στον Δήμο Βόλβης

252 Views
Αναβιώνει η Λαμπαδηφορία του 1821 στον Δήμο Βόλβης Αναβιώνει η Λαμπαδηφορία του 1821 στον Δήμο Βόλβης

 Αναβιώνει η Λαμπαδηφορία του 1821 στον Δήμο Βόλβης 

Παραδοσιακό έθιμο με δάδες που συνδέεται με την Ελληνική Επανάσταση αναβιώνει σε Νέα Βρασνά, Ασπροβάλτα, Σταυρό την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Με δάδες στα χέρια οι κάτοικοι του δήμου Βόλβης αναβιώνουν το έθιμο της λαμπαδηφορίας, παραμονές της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, ως ανάμνηση του αντίστοιχου γεγονότος που συνόδεψε την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης το 1821.
 
Την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016, στις 18.30 το απόγευμα, ταυτόχρονα σε Νέα Βρασνά, Ασπροβάλτα και Σταυρό, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του δήμου Βόλβης, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, πραγματοποιούν την παραδοσιακή λαμπαδηφορία.
 
Στα Νέα Βρασνά, η εκδήλωση αρχίζει από την κεντρική πλατεία, σε μια εκδήλωση που οργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Βρασνών και εξελίσσεται στις γειτονιές και τους δρόμους του οικισμού, με τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων. Αντίστοιχα στην Ασπροβάλτα, ο Σύλλογος Γονέων - Κηδεμόνων Δημοτικού και Νηπιαγωγείου και ο Μικρασιατικός Πολιτιστικός Σύλλογος, με αφετηρία το προαύλιο του Νηπιαγωγείου καταλήγουν στην παραλία με το άναμμα μιας μεγάλης φωτιάς. Στον Σταυρό, η Δημοτική Κοινότητα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος, και οι Σύλλογοι Γονέων - Κηδεμόνων των δυο Δημοτικών Σχολείων και του Γυμνασίου, αναβιώνουν το παραδοσιακό έθιμο στους κεντρικούς δρόμους, με εκκίνηση τον χώρο κοντά στο παλιό Δημαρχείο.
 
Σημειώνεται ότι το έθιμο έχει τις ρίζες του στην Ελληνική Επανάσταση, και αποδίδεται στην «Πρώτη Ανάσταση του Έθνους», όπως ονομάστηκε η έναρξη της Επανάστασης του ’21 από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό, την οποία γιόρτασαν με αναμμένες λαμπάδες οι κάτοικοι της Δημητσάνας, τόπο καταγωγής του ιεράρχη, ενώ κατ’ άλλους δάδες χρησιμοποιήθηκαν για να διαδώσουν το μήνυμα της εξέγερσης σε όλα τα χωριά. 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Εντυπωσιακή (και με πολύ γέλιο) η «Νυχτερίδα» της Εθνικής Λυρικής στο Μέγαρο. Είδαμε και σχολιάζουμε.
Εντυπωσιακή (και με πολύ γέλιο) η «Νυχτερίδα» της Εθνικής Λυρικής στο Μέγαρο. Είδαμε και σχολιάζουμε.
με 0 Σχόλια 876 Views
Τι συμβαίνει όταν ένας φίλος θέλει να πάρει το αίμα του πίσω από ένα φίλο του; Τι αποτελέσματα έχουν οι χοροί και η άκρατη οινοποσία; Τι σχέση έχουν γεγονότα του 20ου αιώνα σε ένα έργο του Γιόχαν Στράους του νεότερου; Πήγε, είδε και σχολιάζει η Μαρία Γρηγοριάδου.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή