Δράση στους Βυζαντινούς Νερόμυλους της Πολίχνης: Εξερευνώντας τις αρχαίες εφευρέσεις & τα βυζαντινά μονοπάτια”

576 Views
Δράση στους Βυζαντινούς Νερόμυλους της Πολίχνης: Εξερευνώντας τις αρχαίες εφευρέσεις & τα βυζαντινά μονοπάτια” Δράση στους Βυζαντινούς Νερόμυλους της Πολίχνης: Εξερευνώντας τις αρχαίες εφευρέσεις & τα βυζαντινά μονοπάτια”


Το απόγευμα της Τρίτης 18 Μαΐου 2021 (18:15 και 19:15), στους Βυζαντινούς Νερόμυλους της Πολίχνης, θα πραγματοποιηθεί η δράση “Εξερευνώντας τις αρχαίες εφευρέσεις και τη λαϊκή παράδοση μέσα από βυζαντινά μονοπάτια”, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.

Οι ξεναγήσεις από την Αθανασία Πρωτοψάλτη, Μουσειολόγο του Τμήματος Πολιτισμού Δήμου Παύλου Μελά.Βυζαντινοί Νερόμυλοι Πολίχνης

 «…Μήτε κι η σιωπή είναι πια δική σου εδώ που σταματήσαν οι μυλόπετρες».

 Γ. Σεφέρης (Μυκήνες)


Εδώ και μισό αιώνα έχουν σταματήσει να λειτουργούν οι νερόμυλοι που λησμονήθηκαν σχεδόν τελείως από τις τοπικές κοινωνίες. Σαν να μην υπήρξαν. Ωστόσο, οι “ταπεινές” αυτές κατασκευές αποτελούν  αναμφίβολα το πιο σημαντικό βήμα στην εξέλιξη των μέσων που ο άνθρωπος χρησιμοποίησε για το άλεσμα και ταυτόχρονα ένα μεγάλο τεχνολογικό άλμα. Κι αυτό, διότι με την εφεύρεση του νερόμυλου, ήταν η πρώτη φορά που  ο άνθρωπος σκέφτηκε να αξιοποιήσει την υδραυλική ενέργεια, μια φυσική δύναμη για κίνηση μηχανισμού, αυξάνοντας παράλληλα σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή του.

Εκτός από το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν οι νερόμυλοι από τεχνολογικής άποψης, έχουν συνδεθεί άρρηκτα με την κοινωνική ζωή της κάθε περιοχής. Η συγκέντρωση πελατών στον νερόμυλο υπήρξε πολλαπλά ενδιαφέρουσα μορφή επικοινωνίας. Οι νερόμυλοι ως χώροι οικονομικής δραστηριότητας αποτελούσαν χώρους συνάθροισης μεγάλου αριθμού ανθρώπων που έφταναν για άλεσμα. Θέματα οικονομικά, κοινωνικά, ειδικότερα θέματα για τις κτηνοτροφικές και αγροτικές εργασίες αλλά και… “κουτσουμπολιά” βρίσκονταν στο επίκεντρο των συζητήσεων. Στην πολύβουη κοινωνία του νερόμυλου που έμοιαζε με παζάρι ή πανηγύρι κυκλοφορούσαν τα νέα ολόκληρης της γύρω περιοχής. Αντάλλασαν νέα και σχολίαζαν ειδήσεις και λειτουργώντας ως ανταποκριτές της εποχής.

Με αφορμή αυτή τη σημαντική και διαχρονική εφεύρεση του ανθρώπου, που τον συντρόφεψε για αιώνες, θα μιλήσουμε για την τοπική ιστορία της περιοχής, για τις διατροφικές συνήθειες, για το μυλοτόπι αλλά και  για τη λαϊκή παράδοση, καθώς θα περιδιαβαίνουμε μερικά κατάλοιπα των βυζαντινών νερόμυλων της Πολίχνης, στον περίπατο που διοργανώνει το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά, την ημέρα εορτασμού των Μουσείων.

Προσοχή: Στη φόρμα υπάρχουν δύο επιλογές ώρας ξενάγησης  (18:15 ή 19:15), και μπορείτε να επιλέξετε μόνο μία.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, καθώς αφορά σε περιορισμένο αριθμό επισκεπτών που θα καθοριστεί από το τρέχον υγειονομικό πρωτόκολλο. Η σχετική ενημέρωση θα γίνει μέσω e–mail τη Δευτέρα 17 Mαΐου 2021

Δηλώστε συμμετοχή μέσα από τη σελίδα του δήμου Παύλου Μελά ΕΔΩ


Επικοινωνία – Πληροφορίες:
Τμήμα Πολιτισμού
Τηλ: 2313302913, 938

Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή