Επιβλητικό και αγέρωχο το αντιτορπιλικό πλοίο-μουσείο «Βέλος» παραμένει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης για επισκέψεις.

3715 Views
Επιβλητικό και αγέρωχο το αντιτορπιλικό πλοίο-μουσείο «Βέλος» παραμένει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης για επισκέψεις. Επιβλητικό και αγέρωχο το αντιτορπιλικό πλοίο-μουσείο «Βέλος» παραμένει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης για επισκέψεις.

 

 
Το Α/Τ ΒΕΛΟΣ, συνεχίζει την παραμονή του στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης (Πλησίον του Μεγάρου Μουσικής) και είναι ανοιχτό για ατομικές ή ομαδικές επισκέψεις.
 
 
Η Ιστορία του Πλοίου
Έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις του Αμερικάνικου Ναυτικού κατά των Ιαπώνων στον Ειρηνικό Ωκεανό, κυρίως ως πλοίο υποστηρίξεως αεροπλανοφόρων, καθώς δε και ανθυποβρυχιακής και αντιαεροπορικής προστασίας νηοπομπών. Στο πλοίο απενεμήθησαν δεκατρείς (13) σταυροί μάχης και άλλα παράσημα, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1958 αφού εκσυγχρονίστηκε στα ναυπηγεία LONG BEACH της Καλιφόρνιας παραχωρήθηκε στο τότε Ελληνικό Βασιλικό Ναυτικό μαζί με τρία ομοίου τύπου (Αντιτορπιλικά τύπου FLETCHER) το Α/Τ ΑΣΠΙΣ, Α/Τ ΣΦΕΝΔΟΝΗ και Α/Τ ΛΟΓΧΗ, στα πλαίσια αμοιβαίας βοήθειας ΗΠΑ – ΕΛΛΑΔΟΣ.
.
Στις 16 Ιουνίου 1959 υψώθηκε στο Α/Τ ΒΕΛΟΣ η Ελληνική Σημαία και με πρώτο Κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Γ. Μόραλη ΠΝ. Κατέπλευσε στην Ελλάδα και αφού εντάχθηκε στο Αρχηγείο Στόλου, πήρε μέρος στις Εθνικές και διασυμμαχικές ασκήσεις, σε επίδειξη Σημαίας στο εσωτερικό και εξωτερικό, καθώς και στις επιχειρήσεις στη διάρκεια της Ελληνοτουρκικής κρίσης του 1964, 1967, 1974 και 1987.
 
.
Στις 23 Μαΐου 1973 το Α/Τ ΒΕΛΟΣ, με Κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Ν. Παππά ΠΝ, αποχώρησε της διασυμμαχικής ασκήσεως που συμμετείχε, λόγω συλλήψεων Αξιωματικών, μετά την προδοσία του σχεδιαζόμενου αντιδικτατορικού Κινήματος του Ναυτικού. Το πλοίο κατέπλευσε στο FIUMICINO της Ιταλίας, όπου ο Κυβερνήτης, έξι (6) Αξιωματικοί και εικοσιπέντε (25) Υπαξιωματικοί ζήτησαν πολιτικό άσυλο και παρέμειναν εκεί ως πολίτικοι εξόριστοι.
 
Στις 26 Φεβρουαρίου 1991 το πλοίο παροπλίσθηκε αφού είχε διανύσει συνολικά 362,662 Ναυτικά μίλια Το 1994 με απόφαση του ΥΕΘΑ/ΓΕΒ χαρακτηρίστηκε ως “Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα “Α/Τ ΒΕΛΟΣ” και ελλιμενίσθη στο Κ.Ε.ΠΟΡΟΣ.
.
Από τις 6 Ιουνίου 2002 βρίσκεται εδώ στο χώρο του “Άλσους Ναυτικής Παράδοσης” στον Φλοίσβο του Π. ΦΑΛΗΡΟΥ ως επισκέψιμο μουσείο (πηγή)
 
.
Ημερήσιο πρόγραμμα επισκέψεων :
Κάθε Δευτέρα το ΜΑΑ Α/Τ ΒΕΛΟΣ θα παραμένει κλειστό για το κοινό.
Τρίτη  έως και Κυριακή
09:00 – 13:00: ΑΝΟΙΚΤΟ για ομάδες μαθητών σχολείων ή κοινού
13:00 – 17:00: ΚΛΕΙΣΤΟ
17:00 – 1900:  ΑΝΟΙΚΤΟ για το κοινό
 
Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχει ορίσει ως συμβολικό εισιτήριο για τους ενήλικες το αντίτιμο του 1 ευρώ, ενώ η είσοδος στα παιδιά, ΑμεΑ, άνεργους και λοιπές ειδικές κατηγορίες είναι δωρεάν.
 
Για πληροφορίες και κρατήσεις επισκέψεων μπορείτε να απευθυνθείτε στo τηλέφωνο 694 7159 468
 
.
Το πλοίο θα παραμείνει στη Θεσσαλονίκη μέχρι 21 Νοεμβρίου.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
• Όλοι οι επισκέπτες (μαθητές, συνοδοί και κοινό) οφείλουν να συμμορφώνονται στις οδηγίες του προσωπικού του πλοίου για λόγους ασφάλειας των ιδίων αλλά και για την προστασία των εκθεμάτων. Επίσης, η γενικότερη συμπεριφορά των επισκεπτών πρέπει να είναι η αρμόζουσα σε αυτό το ιστορικό πλοίο-σύμβολο.
• Το αντίτιμο εισιτηρίου καθορίζεται στο ποσό του ενός (01) ευρώ. Εξαιρούνται του αντιτίμου επισκέπτες ηλικίας κάτω των 18 ετών και ειδικές κατηγορίες.  
• Η ξενάγηση σχολείων/κοινού γίνεται σε ομάδες των 20 ατόμων.

• Κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων στο πλοίο, δε θα υφίσταται δυνατότητα επίσκεψης σε αυτό για ομάδες μαθητών σχολείων και για το κοινό.
.
 
Ακολουθήστε μας στα social media
       


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή