Συμβουλές και ευχές από τον 3ο Πυροσβεστικό Σταθμό Θεσσαλονίκης για τα φετινά Χριστούγεννα! Ρεπορτάζ Π. Τζιοβανάκη.

2069 Views
Συμβουλές και ευχές από τον 3ο Πυροσβεστικό Σταθμό Θεσσαλονίκης για τα φετινά Χριστούγεννα! Ρεπορτάζ Π. Τζιοβανάκη. Συμβουλές και ευχές από τον 3ο Πυροσβεστικό Σταθμό Θεσσαλονίκης για τα φετινά Χριστούγεννα! Ρεπορτάζ Π. Τζιοβανάκη.

Ρεπορτάζ Παναγιώτα Τζιοβανάκη

 
 
Ο Δεκέμβρης μπήκε για τα καλά και οι ημέρες των Χριστουγέννων θα μας γεμίσουν χαρά, ξεκούραση, και ηρεμία. Όμως, ακόμη και αυτές τις ημέρες καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί για να παραμείνουμε εμείς και οι οικογένειες μας χαρούμενοι και ασφαλείς.
 
Για αυτό τον λόγο επισκεφθήκαμε τον 3ο Πυροσβεστικό Σταθμό Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα συζητήσαμε με τον πυρονόμο Ευάγγελο Τζαβάρα και τον πυροσβέστη Αστέριο Ζώττη για τα ατυχήματα που προκαλούνται στις κατοικίες αυτές της ημέρες. Μας πληροφόρησαν πως αυτή την περίοδο σημειώνονται περιστατικά κυρίως εξαιτίας της απροσεξίας μας με τις μαγειρικές εστίες και τους φούρνους - καθότι πολλές φορές αφήνουμε τις εστίες της κουζίνας ανοιχτές ενώ λείπουμε από το σπίτι-, τον κακό καθαρισμό και την χρήση ακατάλληλων υλικών καύσης στα τζάκια με την επακόλουθη βλαβερή συγκέντρωση και καύση της αιθάλης στο εσωτερικό της καμινάδας - που κατά 99% των περιπτώσεων η φλόγα καίει την αιθάλη εντός της καμινάδας και (συνήθως) σβήνει μόνη της, ενώ κίνδυνος ελλοχεύει μόνο σε περίπτωση κακής μόνωσης της καμινάδας-, και τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια, τα οποία είτε δεν αποθηκεύονται σωστά είτε είναι κακής ποιότητας -η συγκεκριμένη παρτίδα όχι ολόκληρη η παραγωγή μιας εταιρείας- και κατά συνέπεια παρουσιάζουν κάποια βραχυκυκλώματα. Αυτά είναι τα κύρια περιστατικά που σημειώνονται την περίοδο των Χριστουγέννων αλλά και κατά την διάρκεια όλου του έτους, τα οποία όμως δεν επιφέρουν ιδιαίτερες συνέπειες, όταν γίνονται γρήγορα αντιληπτά και ο κίνδυνος περιορίζεται.
 
Σύμφωνα με τον πυρονόμο Ε. Τζαβάρα, εάν βρισκόμαστε στο σπίτι και αντιληφθούμε πως έχει προκληθεί πυρκαγιά σε πρώτη φάση:
-Kατεβάζουμε με ψυχραιμία τον γενικό διακόπτη του ηλεκτρικού πίνακα, διότι κατά πάσα πιθανότητα η φωτιά εκδηλώθηκε από ηλεκτρική συσκευή, αλλά και ίσως χρειαστεί να ρίξουμε νερό και σε αυτή τη περίπτωση δεν θέλουμε να μας χτυπήσει το ρεύμα.
.
-Σε περίπτωση που βρισκόμαστε στον χώρο της κουζίνας και η κατσαρόλα έχει μόνο καπνό, κλείνουμε το μάτι και με ασφάλεια βγάζουμε τη κατσαρόλα σε εξωτερικό χώρο.
.
-Εάν αντιληφθούμε πως στην κατσαρόλα υπάρχει και φλόγα, τότε προσπαθούμε να τοποθετήσουμε το καπάκι της κατσαρόλας.
.
-Αν για διάφορους λόγους δεν έχουμε κοντά μας το καπάκι, είτε σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μία αντιπυρική κουβέρτα, ή με μία νωπή -καλά στραγγισμένη- πετσέτα μεγαλύτερη της διαμέτρου της κατσαρόλας.
.
-Όταν η φωτιά πιάνει στην καμινάδα, απομακρύνουμε τα ξύλα από το τζάκι και κλείνουμε το κλαπέ, με σκοπό να αποκόψουμε, όσο γίνεται το οξυγόνο από τη φωτιά. Σημαντικός κρίνεται μετά από ένα τέτοιο συμβάν ο έλεγχος του τζακιού από κάποιον ειδικό για τυχόν ζημίες.
Καλό θεωρείται πρώτα να ειδοποιούμε πως αντιμετωπίζουμε κίνδυνο φωτιάς, εφόσον κάποιος μπορεί να υπερεκτιμήσει τις δυνάμεις του και να λιποθυμήσει από τον καπνό, έπειτα είτε προσπαθούμε να ελέγξουμε την κατάσταση με τους παραπάνω τρόπους και τέλος να σβήσουμε την φωτιά. Αν οι ενέργειες μας δεν αποφέρουν αποτέλεσμα ή δεν βρισκόμαστε σε ψύχραιμη κατάσταση τότε βγαίνουμε όλοι από τον χώρο, κλείνουμε την πόρτα για να μην εισέλθει επιπλέον οξυγόνο, μεταφερόμαστε σε ασφαλές σημείο και ειδοποιούμε την πυροσβεστική.
/
Την στιγμή της επικοινωνίας μιλάμε όσο το δυνατόν πιο δυνατά και καθαρά, δίνουμε τα στοιχεία που μας ζητούνται από το Κέντρο Άμεσης Επέμβασης και παραμένουμε στο ακουστικό μας όσο χρειαστεί. Κατά την άφιξη των πυροσβεστών παραδίδουμε τα κλειδιά μας και εξηγούμε τους χώρους του σπιτιού και φυσικά τονίζουμε αν τυχόν έχει εγκλωβιστεί κάποιος μέσα στο σπίτι.
 
Υπογραμμίζουμε όπως τόνισε και ο πυροσβέστης Α. Ζώττης πως ο τηλεφωνικός αριθμός του Κέντρου Άμεσης Επέμβασης είναι το 199, γιατί πολλοί πολίτες μπερδεύονται και καλούν στο κέντρο πληροφοριών του πυροσβεστικού σταθμού. Υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης με το Κέντρο Άμεσης Επέμβασης και μέσω του ευρωπαϊκού κέντρου έκτακτης ανάγκης καλώντας τον αριθμό 112, ο οποίος ακόμα κι αν δεν έχετε σήμα δικτύου ενεργοποιεί όλες τις κυψέλες του δικτύου της τηλεφωνίας και αυτόματα σας συνδέει σε ένα  τηλεφωνικό κέντρο, όπου δηλώνετε οποιοδήποτε περιστατικό.
 
Το πυροσβεστικό σώμα υλοποιεί ενημερώσεις σε εταιρείες, εθελοντικές ομάδες και σχολεία έπειτα από αίτημα. Όποιος πολίτης έχει απορίες ή θέλει κάποια συμβουλή μη διστάσει να επισκεφθεί τον πλησιέστερο πυροσβεστικό σταθμό.
 
Με προσοχή, ενημέρωση και ψυχραιμία σας ευχόμαστε Καλές Γιορτές!

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Γάμους με 1.500 άτομα ετοιμάζουν στο Ηράκλειο γιατί «εμάς δεν μας πιάνει ο κορονοϊός»
Γάμους με 1.500 άτομα ετοιμάζουν στο Ηράκλειο γιατί «εμάς δεν μας πιάνει ο κορονοϊός»
με 0 Σχόλια 817 Views

 Πριν από λίγες ημέρες δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από μια κυρία η οποία μου ζήτησε υπηρεσίες σε χωριό της ενδοχώρας του Ηρακλείου για γάμο παρουσία 1.500 ατόμων.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή