Θεσσαλονίκη: Η πόλη σε 10+1 χάρτες μέσω της χαρτογραφικής κληρονομιάς

564 Views
Θεσσαλονίκη: Η πόλη σε 10+1 χάρτες μέσω της χαρτογραφικής κληρονομιάς Θεσσαλονίκη: Η πόλη σε 10+1 χάρτες μέσω της χαρτογραφικής κληρονομιάς

 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ενήλικες, με τίτλο:
«Η Θεσσαλονίκη σε 10+1 χάρτες. Μια περιήγηση στην πόλη μας μέσα από τη χαρτογραφική κληρονομιά» θα πραγματοποιηθεί στην Βιβλιοθήκη του Κ.Ι.Θ., σε συνεργασία με τα ΓΑΚ-ΙΑΜ-Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς (Αχα Κ), την Πέμπτη, 9/1/2020, στις 6:00 μ.μ.

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιήσουν η κα Μαρία Παζαρλή, Αρχαιολόγος, Msc, PhD Ιστορία της Χαρτογραφίας και η κα Νόπη Πλούτουγλου, Τοπογράφος Μηχανικός, Μτπχ Χαρτογραφίας, από το ΑχαΚ.

-Ποια είναι η παλαιότερη αναφορά της Θεσσαλονίκης στους χάρτες;
-Κατά πού πέφτει η Ανατολική Θεσσαλονίκη και πού η Δυτική;
-Πού ακριβώς ήταν το Μπαξέ Τσιφλίκι, το Μπεχτσινάρι, η Βάρνα, το Καλαμάκι και όλα τα άλλα μέρη που ακούμε στα τραγούδια και τις παλιές διηγήσεις;

«Η Θεσσαλονίκη …πόλη με χίλια πρόσωπα…Ιστορική και σύγχρονη..η Θεσσαλονίκη των πολιτισμών αστραφτερή μέσα στους χρόνους». Ένα σημαντικό αστικό κέντρο, λιμάνι και οδικός κόμβος από την εποχή της δημιουργίας της και χωρίς ουσιαστική διακοπή μέχρι σήμερα. Στη διάρκεια όμως των πολλών αιώνων ζωής της, δεν ήταν πάντα η ίδια πόλη. Οι συνεχείς αλλαγές της απεικονίζονται, μεταξύ άλλων, και στους χάρτες!

Πρόκειται για μια περιήγηση στην ιστορία και τη διαμόρφωση της σύγχρονης πόλης, μέσα από τη χαρτογραφική της κληρονομιά, αλλά και στους ανθρώπους, τα παράδοξα, τους μύθους και τις ιστορίες που συνοδεύουν την εξέλιξή της και σημαντικούς σταθμούς της ιστορίας της.

Στόχος του εκπαιδευτικού αυτού προγράμματος στους ενήλικες είναι η αξιοποίηση, ανάδειξη και διάχυση της χαρτογραφικής κληρονομιάς της πόλης τους και η διάδοση της γνώσης σχετικά με την τοπική ιστορία.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, ενώ θα υπάρξει λίστα αναμονής σε περίπτωση υπεράριθμων εγγραφών.

Δηλώσεις συμμετοχής:
Ειδική Βιβλιοθήκη Κ.Ι.Θ.
Τηλ: 2313 318709 , 8701, κα. Δώρα Κουρκούτα, 8.00 π.μ.- 2.00 μ.μ.

Η Ειδική Βιβλιοθήκη του Κ.Ι.Θ. είναι μέλος του Δικτύου Βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή