THE DOME PROJECT: εργαστήριο συμμετοχικού video με θέμα το προσφυγικό ζήτημα στη Θεσσαλονίκη.

215 Views
THE DOME PROJECT: εργαστήριο συμμετοχικού video με θέμα το προσφυγικό ζήτημα στη Θεσσαλονίκη. THE DOME PROJECT: εργαστήριο συμμετοχικού video με θέμα το προσφυγικό ζήτημα στη Θεσσαλονίκη.

THE DOME PROJECT: εργαστήριο συμμετοχικού video με θέμα το προσφυγικό ζήτημα στη Θεσσαλονίκη

Η εταιρία playsplace productions, σε συνεργασία με τον οργανισμό Cultural Innovators Network και το Ινστιτούτο Goethe Θεσσαλονίκης, πραγματοποιούν ένα 6ήμερο Εργαστήριο Συμμετοχικού Video με θέμα το προσφυγικό ζήτημα, στις 4 με 9 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.  Το εργαστήριο τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και διεξάγεται με την υποστήριξη του ΚΤΕΛ Κιλκίς.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
Η έξαρση του προσφυγικού ζητήματος κατά τη διάρκεια του 2015 υπήρξε ραγδαία κατά μήκος των ευρωπαϊκών συνόρων, δημιουργώντας καταστάσεις πρωτόγνωρες τόσο για τις κρατικές όσο και για τις κοινωνικές δομές κάθε χώρας.

Παρά την κρατική μέριμνα, εντυπωσιακή είναι η άμεση ανταπόκριση της κοινωνίας των πολιτών, ανθρώπων που δημιουργώντας άτυπα, αυτο-οργανωμένα δίκτυα έσπευσαν εθελοντικά σε βοήθεια, προκειμένου να καλύψουν βασικές, πρώτες ανάγκες, να παράσχουν νομική ή ψυχολογική υποστήριξη, να ενημερώσουν και να ασκήσουν πίεση όπου χρειάζεται.

Οι άνθρωποι αυτοί είναι η έμπνευση και η αφορμή για το Εργαστήριο Συμμετοχικού Video της plays2place productions.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Το Εργαστήριο Συμμετοχικού Video αποτελεί μία δράση του The Dome Project της εταιρίας plays2place productions.

To The Dome Project αποτελεί ένα διεθνές cross-media project που εντοπίζει, διασυνδέει και υποστηρίζει δράσεις και πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική.

Το Εργαστήριο θα διεξαχθεί από τον Ιταλό κινηματογραφιστή Andrea Segre, ιδρυτικό μέλος του κινηματογραφικού οργανισμού Zalab (zalab.org) και ανεξάρτητου, βραβευμένου δημιουργού ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ (Like a Man on Earth, Green Blood, I am There, Closed Sea, The First Snow, The Dreams of the Salt Lake κ.α), και θα υποστηριχθεί ερευνητικά από την Μάρθα Μπουζιούρη, κοινωνική ανθρωπολόγο και σκηνοθέτη/επιμελητή cross-media projects (The Dome Project, MINDEPENDENCE, Solidarity Networks, Travelogue beyΟΝd Borders κ.α).
Και οι δύο ασχολούνται ενεργά, σε ερευνητικό και καλλιτεχνικό επίπεδο, με ζητήματα μετανάστευσης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Το Εργαστήριο επιχειρεί να φέρει σε δημιουργικό διάλογο μια ομάδα Ελλήνων και ξένων συμμετεχόντων οι οποίοι εμπλέκονται με το προσφυγικό ζήτημα από διαφορετικές αφετηρίες: κινηματογραφιστές, δημοσιογράφοι, φωτογράφοι, φωτορεπόρτερ, κοινωνικοί ερευνητές, ακτιβιστές και εθελοντές που δραστηριοποιούνται στους χώρους της υγείας, της κοινωνικής πρόνοιας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ
Το Εργαστήριο θα εισάγει τους συμμετέχοντες στη δεοντολογία, τους κώδικες και τα εργαλεία της συμμετοχικής μεθόδου και κάνοντας χρήση του video, θα τους ενθαρρύνει να γίνουν συνδημιουργοί ενός συλλογικού project που θα εμπεριέχει στοιχεία της δικής τους εμπειρίας μετουσιωμένης σε προσωπική αφήγηση. Στόχος του εργαστηρίου είναι να ενδυναμώσει τη διαπολιτισμική συνεργασία και την ανταλλαγή γνώσης, να ανιχνεύσει τις δημιουργικές κλίσεις των συμμετεχόντων και να τους κινητοποιήσει να πειραματιστούν με μια μέθοδο που αποσκοπεί τόσο στην καλλιτεχνική έκφραση όσο και στην κοινωνική παρέμβαση.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ
Το Εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί 4-9 Νοεμβρίου 2015 στο Ινστιτούτο Goethe Θεσσαλονίκης (Βασ. 'Ολγας 66), σε εξωτερικούς χώρους στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, αλλά και στη συνοριακή ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ, στην Ειδομένη.

4-8 Νοεμβρίου

Θεωρητικές εισηγήσεις
Έρευνα και κινηματογράφηση στο πεδίο

9 Νοεμβρίου

16.00
Ανοιχτή παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Εργαστηρίου με χαιρετισμούς από το Ινστιτούτο Goethe Θεσσαλονίκης, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και λοιπούς υποστηρικτές του Εργαστηρίου.

18.30
Ρετροσπεκτίβα του έργου του Andrea Segre επάνω στο προσφυγικό ζήτημα

22.00-22.30 Συζήτηση με το κοινό

ΡΕΤΡΟΣΠΕΚΤΙΒΑ ANDREA SEGRE
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ
9 Νοεμβρίου, Θεσσαλονίκη

Στις 9 Νοεμβρίου 2015 θα πραγματοποιηθεί θεματικό αφιέρωμα σε πρόσφατες ταινίες τεκμηρίωσης του Andrea Segre σε συμπαραγωγή με τον κινηματογραφικό οργανισμό Zalab (zalab.org), οι οποίες καταπιάνονται με το προσφυγικό και ευρύτερο μεταναστευτικό ζήτημα παρουσία του σκηνοθέτη.
Οι ταινίες θα προβληθούν με αγγλικούς υπότιτλους. Μετά την ολοκλήρωση των προβολών, θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Η είσοδος στις προβολές είναι δωρεάν.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ


18.30
Like a Man on Earth (Come un uomo sulla terra), 2008 60'

Το ντοκιμαντέρ, εστιάζοντας στους Αιθίοπες πρόσφυγες της Ρώμης, αποτελεί μια καταγραφή των βίαιων μεθόδων με τις οποίες η κυβέρνηση του Καντάφι στη Λιβύη, με τη βοήθεια ιταλικών και ευρωπαϊκών κονδυλίων, επιχειρούσε να ελέγξει τις μεταναστευτικές ροές από την Αφρική στην Ευρώπη.

19.40
Green Blood (Il Sangue Verde), 2010, 57'

Το ντοκιμαντέρ με αφορμή την οργή και τις διαμαρτυρίες εργατών μεταναστών τον Ιανουάριο του 2010 στο Ροζάρνο της Καλαβρίας, αποκαλύπτει τις επιδεινούμενες συνθήκες διαβίωσης και την εκμετάλλευση που βιώνουν καθημερινά  εκατοντάδες Αφρικανοί εργάτες στην Ιταλία.
20.50
Closed Sea (Mare Chiuso), 2012, 60'

Το ντοκιμαντέρ αφηγείται άγνωστες πτυχές της ιστορίας χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι υπήρξαν θύματα των επιχειρήσεων επαναπροώθησης των ιταλικών αρχών στα πλαίσια της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων Μπερλουσκόνι και Καντάφι, η οποία υπογράφτηκε το 2009.


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή