«Φροντίζουμε να έχουμε καθημερινά 30 ανοιχτούς ταφώνες» ...στην Θέρμη

1791 Views
«Φροντίζουμε να έχουμε καθημερινά 30 ανοιχτούς ταφώνες» ...στην Θέρμη «Φροντίζουμε να έχουμε καθημερινά 30 ανοιχτούς ταφώνες» ...στην Θέρμη

 

Σχέδιο επέκτασης των κοιμητηρίων προκειμένου να εξασφαλιστεί επιπλέον χώρος για θύματα κορωνοϊού αλλά και για να μην μπλοκάρουν οι κοινές ταφές έχει στα χέρια του ο δήμος Θεσσαλονίκης μετά και την έκρηξη των θυμάτων από την Covid19 τον Νοέμβριο στην πόλη. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο τον Νοέμβριο μέχρι και την περασμένη Παρασκευή ενταφιάστηκαν 100 άνθρωποι από κορωνοϊό, πέντε φορές περισσότεροι από αυτούς που θάφτηκαν σε όλο τον πρώτο κύμα της πανδημίας (από την 1η Απριλίου μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου ενταφιάστηκαν λόγω του κορονοϊού 19 άνθρωποι) στη Θεσσαλονίκη.

Ενδεικτικό της πρωτόγνωρης κατάστασης που βιώνει η Θεσσαλονίκη είναι ότι για πρώτη φορά την περασμένη Παρασκευή καταγράφηκε διψήφιος αριθμός ενταφιασμών από κορονοϊό (10) ενώ τους επτά έφτασαν το περασμένο Σάββατο. Καθημερινές είναι οι εργασίες ανοίγματος νέων ταφώνων στα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου στην περιοχή της Θέρμης από συνεργεία του δήμου, τα οποία έχουν προμηθευτεί για το σκοπό αυτό ειδικά σκαπτικά μηχανήματα. Στο μεταξύ, τουλάχιστον 70 ταφές έχουν γίνει μέχρι στιγμής στα κοιμητήρια του Ευόσμου τα οποία βρίσκονται στην άλλη πλευρά της πόλης ενώ ακόμη 130 ταφώνες είναι διαθέσιμοι για θύματα COVID.

«Φροντίζουμε να έχουμε καθημερινά 30 ανοιχτούς ταφώνες»
.
.
«Από τον Μάρτιο με εντολή του δημάρχου μας Κωνσταντίνου Ζέρβα δημιουργήσαμε ξεχωριστό απομακρυσμένο χώρο στα Κοιμητήρια, όπως προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και αποφύγαμε τα δυσάρεστα. Φροντίζουμε να έχουμε καθημερινά 30 ανοιχτούς ταφώνες για να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε προκύψει. Αν δεν είχαμε προβλέψει από τον Μάρτιο ξεχωριστό χώρο και δεν αρχίζαμε να σκάβουμε σήμερα θα αντιμετωπίζαμε σοβαρό πρόβλημα», δήλωσε στο ethnos.gr ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και υπεύθυνος των Κοιμητηρίων ως πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, Γιώργος Αβαρλής.
«Εκ των πραγμάτων θα δημιουργούνταν μπλοκάρισμα γιατί όταν τον νεκρό από κορονοϊό θα τον έχεις δέκα χρόνια ενταφιασμένο βάσει πρωτοκόλλου ενώ το σύνηθες είναι 3 συν 1 τέσσερα, καταλαβαίνεις ότι κάποια στιγμή θα υπήρχε πρόβλημα λόγω χώρου. Σε κάθε περίπτωση είναι μακριά από τη σκέψη της διοίκησης οι ομαδικοί τάφοι. Δεν το σκεφτόμαστε καν» συμπλήρωσε ο κ. Αβαρλής.

Πρόταση για fast track διαδικασίες επέκτασης των κοιμητηρίων

Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και εν αναμονή πιθανού τρίτου κύματος ο δήμος Θεσσαλονίκης κατέθεσε πρόταση την Παρασκευή στην Πολιτεία, προκειμένου όλοι οι δήμοι της χώρας να έχουν το δικαίωμα να επεκτείνουν με fast track διαδικασίες την επέκταση των κοιμητηρίων σε διπλανούς χώρους αν υπάρχουν και αν όχι την δημιουργία καινούριων.

«Ως δήμος έχουμε τη δυνατότητα να ανοίξουμε άλλους 250 ταφώνες που να είναι χωριστά από τους κοινούς ταφώνες. Υπάρχουν, όμως, περιθώρια και αναζητείται χώρος εντός των κοιμητηρίων για άλλους 300 ταφώνες σε περίπτωση που γίνει η δραματική η κατάσταση. Ελπίζουμε, όμως, να μην χρειαστούν. Σε κάθε περίπτωση θα προχωρήσουμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να μην γίνει η Θεσσαλονίκη Μπέργκαμο» συμπλήρωσε ο κ. Αβαρλής.

Με εντολή Ζέρβα στα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου ενταφιάζονται πολίτες που πεθαίνουν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ανεξάρτητα από το αν είναι δημότες ή όχι. Μεταξύ άλλων στα Κοιμητήρια οι θανόντες είναι από την Καστοριά, την Φλώρινα, την Πτολεμαΐδα και άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας οι οποίοι κατέληξαν στα νοσοκομεία της πόλης.

Πηγή ethnos.gr

Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Χρώματα στον ορίζοντα» μια ιστορία του Σ. Παρχαρίδη για την φωτογραφία της αναγνώστριας Χ. Μαλιαχόβα.
«Χρώματα στον ορίζοντα» μια ιστορία του Σ. Παρχαρίδη για την φωτογραφία της αναγνώστριας Χ. Μαλιαχόβα.
με 0 Σχόλια 3125 Views
«Για πες μας Χρωματά, τι χρώματα είδες σήμερα στην λίμνη;» «Τι θα μου δώκετε να φάγω για να σας πω;» «Τι θες;» ρωτούσαν τα παιδιά όλα μαζί…. Μια πρωτότυπη #ιστορία γραμμένη από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Σταύρο Παρχαρίδη εμπνευσμένη από την #φωτογραφία της αναγνώστριας Χριστίνας Μαλιαχόβας για τις «ΕικόνεςΛέξεις» και την #Κουλτουρόσουπα.
Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή