Πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά: Το χρονικό μιας ιστορικής χρονιάς 2017

973 Views
Πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά: Το χρονικό μιας ιστορικής χρονιάς 2017 Πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά: Το χρονικό μιας ιστορικής χρονιάς 2017

 
Υπογραφές παραχώρησης, επίσκεψη πρωθυπουργού, διαβουλεύσεις, εκδηλώσεις
 
Το 2017 ήταν μια χρονιά που θα μείνει στην ιστορία για το Δήμο Παύλου Μελά, τις Δυτικές Συνοικίες Θεσσαλονίκης και το ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης. Το πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά παραχωρείται στο Δήμο και με αυτόν τον τρόπο δικαιώνονται η κοινωνία των πολιτών και τα κινήματα που διεκδικούσαν εδώ και χρόνια την παραχώρηση του στρατοπέδου και την ενσωμάτωσή του στην ουσιαστική πραγματικότητα και καθημερινότητα των πολιτών.
 
Από τις εκδηλώσεις στο χώρο του πρώην στρατοπέδου και την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και Υπουργών της κυβέρνησης μέχρι την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης από το Δημοτικό Συμβούλιο και την παρουσίαση του Σχεδίου Ανάπλασης του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, με την επικοινωνία αυτή παρατίθενται τα σημαντικότερα από αυτά τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που πέρασε και θα μείνουν ως πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, ένα χαρτοφυλάκιοαρχείο με σημαντικές αναρτήσεις στο www.pavlosmelas.gr και επιλεγμένο οπτικοακουστικό υλικό 600 φωτογραφιών, 17 video.
 
• ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017
Μέσα στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 8 Μαρτίου, η τελετή παράδοσής του στο Δήμο Παύλου Μελά και στους πολίτες του, παρουσία του οικοδεσπότη Δημάρχου Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, της Υφυπουργού Μακεδονίας Θράκης Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά, του Υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, των βουλευτών Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη, Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, Μάρκου Μπόλαρη, της Γενικής Γραμματέως πρωθυπουργού Ιωάννας Πεπέ, του Διοικητή του Γ΄ΣΣ Αντιστράτηγου Δημήτρη Μπίκου, του Υποστράτηγου Αντώνη Κονδύλη Διευθυντή του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, μελών της Διοίκησης και της Αντιπολίτευσης του Δήμου Παύλου Μελά, Τοπικών Συμβούλων, αγωνιστών των κινημάτων και πολιτών που προσήρθαν για να παρακολουθήσουν τη σημαντική εκδήλωση της πόλης.
 
Μετά από αυτή  τη συνάντηση, η σύμβαση για την παραχώρηση του ανενεργού στρατοπέδου προωθείται στο Δημοτικό Συμβούλιο Παύλου Μελά, εκεί όπου θα λάβει γνώση το Σώμα και θα προχωρήσει στην έγκριση της συμφωνίας, ανοίγοντας έτσι οριστικά το πεδίο για  την εξέλιξή του σε Μητροπολιτικό Πάρκο, χώρο πρασίνου για όλη τη Δυτική Θεσσαλονίκη, για όλη την πόλη.
 
 
• ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017
Ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Παύλου Μελά, η σύμβαση παραχώρησης κατά χρήση συνολικής έκτασης 332.103,98 τ.μ. του πρώην Στρατοπέδου Παύλου Μελά στο Δήμο Παύλου Μελά για ενενήντα εννέα (99) έτη.
 
Ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν ώστε να αποδοθεί το σύνολο του χώρου, να αποφευχθεί η τσιμεντοποίηση και να ξεκινήσει στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, η δημιουργία ενός πνεύμονα αναψυχής, πρασίνου και ψυχαγωγίας για τους πολίτες.
 
 
• ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017
Στο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Παύλου Μελά παρουσιάστηκε την Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017, το Σχέδιο Ανάπλασης του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά από τους
-Σαράντη Καρβουνίδη, πολιτικά υπεύθυνο, επικεφαλή της επιτελικής ομάδας έργου, Δημοτικό Σύμβουλο, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ΄΄Ξεκάθαρη βούληση της σημερινής Διοίκησης και του Δημάρχου Δημήτρη Δεμουρτζίδη, είναι να λειτουργήσει το πρώην στρατόπεδο ως υπερτοπικός πόλος πρασίνου, ελεύθερων χώρων, αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων, με επαναχρησιμοποίηση των σημαντικότερων παλιών στρατιωτικών κτηρίων΄΄ και υπενθύμισε τη σημαντική συμβολή των πρώην δημάρχων Διαμαντή Παπαδόπουλου, Σάββα Σερασίδη και τις ενέργειες του σημερινού Δημάρχου Δημήτρη Δεμουρτζίδη, για την παραχώρηση και αξιοποίηση του στρατοπέδου.
-Παρασκευή Κούρτη, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Διεύθυνσης Αστικής Ανάπτυξης & Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων, η οποία αναφέρθηκε στην πορεία της διαδικασίας παραχώρησης αλλά και των εργασιών ολοκλήρωσης της μελετητικής ωριμότητας και εκπλήρωσης των προϋποθέσεων χρηματοδότησης του έργου για ένταξη στο πλαίσιο της ΟΧΕ - ΒΑΑ (Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση – Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη).
-Πρόδρομο Νικηφορίδη, Επιστημονικό συνεργάτη του Δημάρχου, ο οποίος συνέδεσε τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά με τη νεότερη γενιά τονίζοντας ότι ΄΄Οι νέοι θα αναζητήσουν με την ορμή που διαθέτουν, λύσεις και διεξόδους στην καθημερινότητά τους, θα διερευνήσουν τα δικά τους μονοπάτια. Το ΜΠΠΜ ένα καταφύγιο για όλους, μια στέγη δημιουργίας και έκφρασης, χώρος εκμάθησης και κοινωνικοποίησης΄΄
 
• ΔΕΥΤΕΡΑ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017
Ψηφίστηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Παύλου Μελά
A) Ανάκληση των υπ΄ αριθμ. 354 και 355/2017 αποφάσεων Δ.Σ. και
Β) Έγκριση της σύμβασης παραχώρησης κατά χρήση συνολικής έκτασης 332.103,98τ.μ. του πρώην Στρατοπέδου “Παύλου Μελά” στο Δήμο Παύλου Μελά για ενενήντα εννέα (99) έτη με αντάλλαγμα την παραχώρηση στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας της κυριότητας ογδόντα τριών (83) διαμερισμάτων κυριότητας του Δήμου Παύλου Μελά, σύμφωνα με το άρθρο 118 του Ν. 4488/τ.Α΄/13.09.2017.
 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017
Υπεγράφη την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 18.00, η Σύμβαση παραχώρησης του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, συνολικής έκτασης 332 στρεμμάτων στο Δήμο Παύλου Μελά.
Στο κτίριο Κ που βρίσκεται στη βορειοδυτική είσοδο του πρώην στρατοπέδου, απέναντι από το Δημαρχείο, ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης παρουσία της Διοίκησής του και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και ο Διευθυντής του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (Τ.ΕΘ.Α.) Αντιστράτηγος Αντώνιος Κονδύλης συνυπέγραψαν την παραχώρηση κατά χρήση και άνοιξε οριστικά ο δρόμος για την εξέλιξη του πρώην στρατοπέδου σε ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ.
Απευθυνόμενους στους πολίτες και στους επίσημους, ο Δήμαρχος έδωσε το στίγμα της επόμενης ημέρας
΄΄Σας καλώ να συμμετέχουμε όλοι στη ΝΕΑ ΑΦΗΓΗΣΗ της πόλης που ακούει στο όνομα … ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ΄΄.
 
Ακολούθησε Έναρξη της Διαβούλευσης που περιελάμβανε
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ, ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ ΑΞΟΝΩΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Και ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΦΟΡΕΩΝ (Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος -  Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου - Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας,  Δασαρχείου Θεσσαλονίκης,  Τμήμα Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ.,  Τμήμα Δασολογίας Α.Π.Θ.).
 
Συγκεντρώθηκαν ερωτήσεις και προτάσεις πολιτών.
Ανάμεσα στα βήματα αυτής της διαβούλευσης που ξεκίνησε και συνεχίζεται,  περιλαμβάνονται ειδικές συνεδριάσεις των δημοτικών συλλογικών οργάνων, καταγραφή των απόψεων όλων των δημοτικών παρατάξεων, ημερίδες - στρογγυλά τραπέζια και συναντήσεις με συλλογικούς φορείς, κινήματα αλλά και απλούς πολίτες.
Με επεξεργασμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις, παρουσιάζονται οι κατευθυντήριες επιλογές του στρατηγικού σχεδιασμού, τα βασικά χαρακτηριστικά των μελετών της πρώτης φάσης ανάπλασης του χώρου καθώς και άλλες δράσεις - ενέργειες που έχει αναλάβει ο Δήμος και που υπηρετούν την καλύτερη δυνατή ετοιμότητα απέναντι στη μεγάλη αυτή πρόκληση.
 
ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017, στο Κέντρο Πολιτισμού ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ, με τη 2η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ,  ενεργοί πολίτες, τοπικοί σύλλογοι και συλλογικότητες, τοποθετήθηκαν δημόσια, αποκαλύπτοντας τη δική τους οπτική για όσα προτάθηκαν από τη Διοίκηση και τις αρμόδιες Υπηρεσίες, σε σχέση με το μέλλον του κορυφαίου ίσως αιτήματος των πολιτών τα τελευταία 20 χρόνια στη Δυτική Θεσσαλονίκη.
 
Είχαν προηγηθεί η 1η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ με την οποία, άνοιξε η ατζέντα της πληροφόρησης των πολιτών για τους κύριους άξονες ανάπλασης του ιστορικού χώρου, μέσω της Συλλογής και παρουσίασης των αρχικών σχεδίων, με απολύτως κατανοητό στο ευρύ κοινό τρόπο και η διαδικτυακή κατάθεση παρατηρήσεων και προτάσεων στην επίσημη σελίδα του Δήμου.
 
Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι στο Δήμο Παύλου Μελά ανακάλυψαν πρώτοι τις αρετές του συμμετοχικού σχεδιασμού και της διαβούλευσης. Όμως η περίπτωση της απόδοσης του συγκεκριμένου χώρου στο Δήμο και οι μεγάλες προκλήσεις που γεννά η μετατροπή ενός πρώην στρατοπέδου συνολικής έκτασης 332 στρεμμάτων, στην καρδιά του αστικού ιστού, σε … ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ (σύμφωνα με τον Πρόδρομο Νικηφορίδη), καθιστά επιτακτική την ανάγκη των καιρών, για συστηματική καταγραφή όλων των απόψεων και προτάσεων και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του διαβουλευτικού θεσμού.
 
Τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017, η Διαβούλευση λειτούργησε ως μια καλή πρακτική με αφορμή τις ουσιαστικές – δημιουργικές παρεμβάσεις ενεργών πολιτών, αλλά και εκπροσώπων τοπικών συλλόγων και συλλογικοτήτων.
 
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΔΡΑΣΕΙΣ
΄΄Ένα τοπίο δεν απαρτίζεται μόνο από αυτό που βλέπουμε μπροστά στα μάτια μας, αλλά και από αυτό που βρίσκεται μέσα στο μυαλό μας΄΄ (Meinig 1979).
 
Στο Δήμο Παύλου Μελά υποστηρίζουμε τις δράσεις που προωθούν την εικόνα του Δήμου Παύλου Μελά, ενισχύουν την εξωστρέφεια και βελτιώνουν τη φήμη μας, συνεργαζόμενοι με τις τοπικές κοινωνικές δυνάμεις, συλλόγους και μεμονωμένους πολίτες. Αγκαλιάζουμε κάθε πρωτοβουλία που τονώνει την εμπιστοσύνη και την αγάπη στον τόπο μας, καλλιεργεί τη συλλογικότητα και ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ των κατοίκων.
 
Κατά τη 2017, χρονιά ορόσημο με την υπογραφή της Σύμβασης παραχώρησης του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά στο Δήμο μας, πραγματοποιήθηκαν σημαντικές εκδηλώσεις μέσα στην έκταση που προσδοκούμε να εξελιχθεί σε Μητροπολιτικό Πάρκο.
 
Μαγεμένο στρατόπεδο (χριστουγεννιάτικο χωριό από την Κοινωνική Υπηρεσία, Παιδικούς Σταθμούς, Κ.Α.Π.Η.), καλλιτεχνικές και άλλες εκδηλώσεις για το καταξιωμένο θεσμό ΄΄Σεπτέμβριος όπως … πολιτισμός΄΄ (συναυλίες Λουδοβίκου των Ανωγείων, Ανδρέα Καρακότα και εκδηλώσεις ΄΄Σσσς … αρχίζει΄΄ του Τμήματος Πολιτισμού), Αγώνας Δρόμου για τα πρώην στρατόπεδα (Τμήμα Αθλητισμού – Πολιτισμού), ημερίδες για την ιστορία του π. στρατοπέδου στο πλαίσιο του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου και εκδηλώσεις της μαθητικής κοινότητας για το Φεστιβάλ Παιδείας (Τμήμα Παιδείας και Δια βίου Μάθησης), εκδήλωση Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και πολλές άλλες αξιόλογες πρωτοβουλίες.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Με δύναμη και ποιητική έμπνευση οι «Πυρκαγιές» στο Βασιλικό Θέατρο. Είδαμε και Σχολιάζουμε.
Με δύναμη και ποιητική έμπνευση οι «Πυρκαγιές» στο Βασιλικό Θέατρο. Είδαμε και Σχολιάζουμε.
με 0 Σχόλια 925 Views

 Μια δυνατή τραγωδία, δοσμένη εμπνευσμένα με ευφυέστατη, ποιητική σκηνοθεσία και αξιοθαύμαστες ερμηνείες, σε μια παράσταση που τυπώνεται βαθιά στη μνήμη… Με δύναμη και ποιητική έμπνευση οι «Πυρκαγιές» στο Βασιλικό Θέατρο.

Είδε και σχολιάζει η Πίτσα Στασινοπούλου.
Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
...
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο
 • Σούπερ (άτακτη) γιαγιά γιόρτασε τα 100στα της γενέθλια με γυμνούς «μπάτλερ»
  Σούπερ (άτακτη) γιαγιά γιόρτασε τα 100στα της γενέθλια με γυμνούς «μπάτλερ»

   Με δύο «μπάτλερ» (βλέπε στρίπερ) δώρο γιόρτασε την επέτειο των 100στων της γενεθλίων την Παρασκευή μια (σούπερ άτακτη) προπρογιαγιά που σίγουρα το λέει η… περδικούλα της.


  Περισσότερα ...
 • Τι θεωρείται σήμερα φυσιολογικό στο σεξ;
  Τι θεωρείται σήμερα φυσιολογικό στο σεξ;

   Ψάχνουμε στο ίντερνετ, κοιτάμε πορνό, διαβάζουμε βιβλία αυτοβοήθειας, παρακολουθούμε εκπομπές και αν είμαστε λίγο τολμηροί, το συζητάμε με τους φίλους  μας. Τα ερωτήματα πάνω – κάτω τα ίδια. Πόσο συχνά, πόσα λεπτά, πόσοι οργασμοί, πόσα εκατοστά, πού, πόσο, πότε και πώς;


  Περισσότερα ...
 • Στ’ άη Βαλεντίνου το πανηγύρι.
  Στ’ άη Βαλεντίνου το πανηγύρι.

  Επτά από τα πιο ερωτικά τραγούδια των εποχών για επτά διαφορετικές ιστορίες. Βρες τη δικιά σου και γιόρτασε τον Άγιο Βαλεντίνο με Πάριο ή Placebo και άμα δε σε έψησα ακόμη, παράγγειλε σουβλάκια και άκου το ερωτικό playlist της Κ. Happy Valentine’s Day, καλέ! Στ’ άη Βαλεντίνου το πανηγύρι Από την Ντόρα Παπάζη. 


  Περισσότερα ...

Περισσότερη Παράξενη ζωή