Σεμινάριο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Ρομά στο ξενοδοχείο Βεργίνα

253 Views
Σεμινάριο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Ρομά στο ξενοδοχείο Βεργίνα Σεμινάριο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Ρομά στο ξενοδοχείο Βεργίνα

Σεμινάριο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Ρομά στο ξενοδοχείο Βεργίνα

Οι Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων διοργανώνουν το πρόγραμμα «Υπερασπιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (Human Rights Defenders) που αφορά στην κατάρτιση των νέων Ρομά πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ανάπτυξη ηγετικών ικανοτήτων. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 4- 8 Ιουλίου, στη Θεσσαλονίκη (ξενοδοχείο Βεργίνα), με τη συμμετοχή 20 νέων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
 
Στόχος του προγράμματος είναι να εκπαιδευτούν οι νέοι συμμετέχοντες πάνω σε θέματα σχετικά με τον εθελοντισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα και, παράλληλα, να εφοδιαστούν με τις απαραίτητες γνώσεις και πρακτικές, ώστε να μετατραπούν σε δυναμικούς ηγέτες των κοινοτήτων τους. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι Υπερασπιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων φιλοδοξούν πως θα δημιουργηθεί δίκτυο νέων Ρομά που θα παρεμβαίνουν σε ανισότητες, θα προσφέρουν λύσεις σε χρόνια προβλήματα και θα συμβάλλουν στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και ποιότητας ζωής.
 
Το “Human Rights Defenders” θα υλοποιηθεί με τη συμμετοχή 20 νέων από Αθήνα, Κόρινθο, Βόλο, Λάρισα, Καρδίτσα, Κοζάνη, Βέροια, Σέρρες, Ξάνθη, Κομοτηνή και Θεσσαλονίκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανταπόκριση των νέων και ο αριθμός των αιτήσεων που παρέλαβε ο φορέας ξεπέρασε τις αρχικές προσδοκίες. Ωστόσο, θεωρήθηκε σημαντικό να δοθεί προτεραιότητα σε νέους που προέρχονται από κοινότητες Ρομά, σε εκείνους που είναι εκπρόσωποι φορέων που ασχολούνται με κοινότητες Ρομά ή σε μέλη ομάδων/οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε θέματα σχετικά με κοινωνικά ευάλωτες ομάδες.
 
Το σεμινάριο διαρκεί πέντε ημέρες και στηρίζεται στη μη τυπική μάθηση, σε ευχάριστες εκπαιδευτικές πρακτικές, σε διαδραστικά παιχνίδια και σε βιωματικά εργαστήρια. Την υλοποίηση έχουν αναλάβει καταρτισμένοι εκπαιδευτές, εκπρόσωποι Ρομά και αρμόδιοι ομιλητές. Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεωρητική προσέγγιση της έννοιας του εθελοντισμού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιστορικές αναφορές και ανάλυση περιπτώσεων στις οποίες εντοπίζονται ρατσιστικές συμπεριφορές κατά των Ρομά, προβολή ντοκιμαντέρ, συζητήσεις με διαμεσολαβητές, ηγέτες και ειδικούς, εργαστήρια σχετικά με την εφαρμογή ιδεών και δράσεων κ.α.
 
Το πενθήμερο σεμινάριο δεν είναι ανοιχτό προς το ευρύ κοινό. Ωστόσο δίνεται η δυνατότητα γνωριμίας με τους συμμετέχοντες και το αντικείμενο σε παράλληλες δράσεις ή συναντήσεις.
 
Για περισσότερες πληροφορίες και για να παρακολουθείτε την εξέλιξη του σεμιναρίου στο www.usbngo.gr ή στο facebook/ UnitedSocietiesofBalkans.
 
Το πρόγραμμα υλοποιείται από τις Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων, το Σύλλογος Ελληνίδων Γυναικών Ρομ, το φορέα X-Roma & Chroma.
 
Χρηματοδότηση από το πλάνο «Roma Youth Action Plan» (http://enter.coe.int/roma)  του Συμβουλίου της Ευρώπης (http://hub.coe.int/).

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Την εξαίρετη παράσταση «Ο Στέλιος Μάινας συναντά τον Α. Παπαδιαμάντη» προσφέρει το Κέντρο Πολιτισμού.
Την εξαίρετη παράσταση «Ο Στέλιος Μάινας συναντά τον Α. Παπαδιαμάντη» προσφέρει το Κέντρο Πολιτισμού.
με 0 Σχόλια 884 Views

Το κοινό θα μπορέσει να παρακολουθήσει σε live stream ένα ξεχωριστό θεατρικό αναλόγιο υπό τον τίτλο «Ο Στέλιος Μάινας συναντά τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη».


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή