Θεσσαλονίκη, μια πόλη διαμάντι πολιτισμού. Άρθρο του Βασίλη Ρόκου, Υπ. Βουλ. Θεσ/νίκης (ΜέΡΑ25)

1984 Views
Θεσσαλονίκη, μια πόλη διαμάντι πολιτισμού. Άρθρο του Βασίλη Ρόκου, Υπ. Βουλ. Θεσ/νίκης (ΜέΡΑ25) Θεσσαλονίκη, μια πόλη διαμάντι πολιτισμού. Άρθρο του Βασίλη Ρόκου, Υπ. Βουλ. Θεσ/νίκης (ΜέΡΑ25)

 

Η Θεσσαλονίκη μας θα μπορούσε να είναι το διαμάντι των Βαλκανίων και το πρότυπο καινοτομίας της Ευρώπης. 


Γεωστρατηγικά είμαστε σε μια απο τις πιο ευνομούμενες περιοχές καθώς έχουμε το πιο κοντινό μεγάλο λιμάνι στα Βαλκάνια όπου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως το εμπορικό σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης και Ανατολής. 

Η πόλη μας είναι μια ζωντανή ιστορία με οικουμενικό χαρακτήρα και με τεράστια πολιτισμική ιστορία. Ο πολιτισμός είναι ένα αγαθό σπουδαίο και τέλειο κατά τον Πλάτωνα, και η στήριξη της ενασχόλησης και της συμμετοχής πρέπει να προάγεται απο το κράτος. 

Με κινήσεις χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ αλλά και με άντληση κονδυλίων απο το υπουργείο πολιτισμού και το υπουργείο τουρισμού θα μπορούσαμε να προάγουμε τα πολιτιστικά δρώμενα και αυτό είναι υποχρέωση όλων εμάς που υπηρετούμε με διαφόρους τρόπους τον Πολιτισμό ασχέτως χρώματος και κόμματος.

Θα έπρεπε να έχει γίνει ενίσχυση με υλικοτεχνική υποδομή στο σύνολο των Συλλόγων μια ενίσχυση η οποία θα βοηθήσει ώστε να ενισχυθεί η ανάδειξη των Συλλόγων και η μεταξύ τους συνεργασία. Μια οργανωμένη κίνηση μεταξύ όλων τον φορέων Περιφέρεια, Δήμοι Θεσσαλονίκης και Κράτος θα πρέπει να συνεργαστούν αρμονικά με τους φορείς του τουρισμού ώστε να αναδειχθεί η πολιτισμική κουλτούρα της Θεσσαλονίκης μας και να αναδειχθεί σε εναν πολιτισμικά τουριστικό προορισμό. 

Σε τεχνολογικό επίπεδο τα τεχνικά ιδρύματα όπως και πολυτεχνική σχολή δημιουργούν άριστους επιστήμονες οι οποίοι λόγω της κρίσης αναγκάζονται να μεταναστεύσουν. Πάνω απο 500.000 συμπολίτες μας έφυγαν απο την χώρα τα τελευταία 10 χρόνια. 
.
Σήμερα εν έτη 2019 αντί να λαμβάνουμε τα οφέλη αυτά, η δυτική Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζει υγειονομικά προβλήματα κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο. Δεν είναι ευθύνη ούτε κάποιου Δήμου ούτε τις Περιφέρειας, για να μπορέσουμε να έχουμε λύσεις ουσιαστικές πρέπει να υπάρξει συνεργασία των φορέων με το κράτος και εγω διατείθεμαι να συνεργαστώ και με όλους τους Δήμους και με την περιφέρεια ασχέτως κομμάτων και χρωμάτων για τον κοινό σκοπό. Μέχρι στιγμής απο έρευνες που έκανε το ΑΠΘ στην δυτική Θεσσαλονίκη υπάρχουν 6 χημικές ενώσεις οι οποίες προκαλούν μια έντονη δυσοσμία με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην μπορούν όχι μόνο να κοιμηθούν αλλα να έχουν μια καλή ποιότητα ζωής, μια καλή ποιότητα ζωής που τους αξίζει και παρόλο καθώς ο καθένας ξεχωριστά υπερφορολογείται απο το κράτος μας δεν δίνεται λύση σε αυτό το ζήτημα. 

Η Δυτική Θεσσαλονίκη θα μπορούσε με μια αξιοποίηση του στρατοπέδου του Παύλου Μελά να μετατραπεί στο μεγαλύτερο μητροπολιτικό πάρκο- χώρου πρασίνου, ψυχαγωγίας και πολιτισμού στη Βόρεια Ελλάδα. 

Το στρατόπεδο Γκόνου έκτασης 62 στρεμμάτων θα μπορούσε να γίνει ενας χώρος πρασίνου αλλά και κέντρων logistic ώστε σε συνδιασμό με το λιμάνι να δωθεί μια ώθηση για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής αλλά και την ανάπτυξη της γεωστρατιγικης υπεροχής της πόλης μας στα Βαλκάνια. Στο πρόγραμμα μας ως ΜέΡΑ25 στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα καθώς ζητούμε άμεση μείωση των φόρων και ενίσχυση στις start up με αφορολόγητο για τα πρώτα 5 χρόνια και μηδενικές ασφαλιστικές εισφορές. Το κράτος σήμερα σκοτώνει την επιχειρηματικότητα και αυτό συντελεί να έχουν κλείσει και να έχουν φύγει πάνω απο 200.000 επιχειρήσεις οι οποίες είχαν εργαζόμενους και τροφοδοτούσαν το κράτος μας με έσοδα. 

Το κέντρο της Θεσσαλονίκης έχει τα φόντα να γίνει ένα απο τα κοσμήματα της Ευρώπης. Με γνώση μπορώ να αναφέρω πως κάθε φορά που έρχεται στην πόλη μας κάποιος συνεργάτης μου απο το εξωτερικό καθώς ως επιχειρηματίας έχω συνεργάτες απο πολλές χώρες, εκκλπλησεται απο την ομορφιά της πόλης μας. Η Ιστορία που έχει αυτή η πόλη και τα μνημεία είναι ευφάνταστα παρόλο όμως που η Θεσσαλονίκη έχει ικανή δημοτική αρχή αμα δεν γίνει συνεργασία με την κεντρική πολιτική κάθε ιδέα θα κωλυσιεργει και στο τέλος θα εγκαταλείπεται στην γραφειοκρατία. Χρειάζεται σθένος και πολιτική βούληση, να παίρνει κανείς ριζικές αποφάσεις και να βλέπει την πόλη του σαν το σπίτι του ώστε να μπορεί να ζει ευχάριστα σε αυτό. Η δυσοσμία και η μόλυνση του Θερμαϊκού είναι μια κατάσταση που δεν μπορεί εξίσου να λυθεί μόνο απο τον Δήμο ούτε μόνο απο την περιφέρεια. Η περιοχή των Δελφών εδω και χρόνια λόγω των έργων του μετρό έχει καταστραφεί εμπορικά και πολλά καταστήματα έχουν κλείσει ενω οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων έχουν κατρακυλήσει. Κανένας πολιτικός δεν αξιώθηκε να ρωτήσει αυτούς τους ανθρώπους πως μπορούν και επιβιώνουν, πόσο μεγάλες δυσκολίες βιώνουν. 

Η ΔΕΘ ακόμα και σήμερα έπειτα απο άπειρες συζητήσεις μεταξύ των Δήμων και της περιφέρειας διαχρονικά βρίσκεται στο κέντρο της πόλης με αποτέλεσμα κάθε φορά που έχουμε έκθεση να μπλοκάρει κυριολεκτικά η πόλη από την κίνηση θα μπορούσε με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ να μεταφερθεί και με νέες υποδομές να γίνει μοχλός εμπορικής ανάπτυξης στηρίζοντας τις τοπικές βιοτεχνίες προς την εξωστρέφεια. Η σημερινή τοποθεσία της ΔΕΘ θα μπορούσε να γίνει ενα απέραντο πάρκο κάτι το οποίο χρειάζεται καθώς η πόλη μας ΔΕΝ αναπνέει. Το Μέρα25 είναι αμιγώς ενα κόμμα που στηρίζει την οικολογία και την πράσινη ανάπτυξη. Το Σέιχ σου σήμερα κυριολεκτικά καίγεται ζωντανό και οι συνέπειες θα γίνουν άμεσα αισθητές καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας σε συνδιασμό με την κίνηση των οχημάτων καταντάνε το περιβάλλον αποπνικτικό. 

Η περιοχή της Τούμπας της Χαρίλαου και της Τριανδρίας έχει έξαρση εγκληματικότητας και δεν ακούω κανέναν να μιλάει για αυτό. Δεν νοείται να είναι οι πολίτες όμηροι στις οικίες τους. Η αστυνόμευση θα έπρεπε να ενισχυθεί και να επανδρωθεί. 

Η ευρύτερη περιοχή έχει δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης. Οι αθλητικοί σύλλογοι που υπάρχουν θα μπορούσαν αναβαθμιστούν ακόμη περισσότερο. Δεν νοείται από την μια πλευρά να έχουμε γήπεδα ολυμπιακών εγκαταστάσεων τα οποία βιώνουν την παρακμή στο σύνολο της χώρας εφόσον είναι παρατημένα και σε μια τόσο δραστήρια αθλητικά περιοχή οι υποδομές να πεπαλαιωμένες. Το σύνολο της περιοχής θα μπορούσε να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο με δημιουργία εγκαταστάσεων για περισσότερα αθλήματα , κέντρων αποθεραπείας και αθλητικών συλλογων ενισχυμένων απο το ίδιο το κράτος. Το ΜέΡΑ25 είναι ενα κόμμα το οποίο στηρίζει τον αθλητισμό όπως και τον πολιτισμό. 
./
Η Θεσσαλονίκη μας μπορεί να χωρίζεται σε δήμους όμως αυτό δεν παύει να την κάνει μια οντότητα όπου όλοι οι πολίτες σε καθημερινό επίπεδο μετακινούνται απο την μια περιοχή στην άλλη. Όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να μετατρέψουμε την πόλη μας σε ενα κέντρο ανάπτυξης και εξωστρέφειας. 
.
Στην πολιτική έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε ανθρώπους να μιλάνε αλλά δύσκολα ανθρώπους να ακούνε. Αμα δεν ακούσεις τα προβλήματα αλλα και τις λύσεις των ανθρώπων που τα ζούνε πως μπορείς να έχεις άποψη. Μεσα απο μια γυάλα ούτε ανάπτυξη μπορεί να φέρει ενας πολιτικός ούτε να αφουγκραστεί την καθημερινότητα του μέσου πολίτη. Για να γράψω αυτό το άρθρο εχω περάσει ατελείωτες ώρες συζητήσεων με φίλους και γνωστούς απο κάθε περιοχή, κάθε ηλικία, κάθε επαγγελματική δραστηριότητα ώστε να δώσω συλλογικές λύσεις γιατί η πολιτική δεν είναι ατομική, είναι συλλογική προσπάθεια για το κοινό καλό. Εχω καλέσει στην σελίδα μου στο Facebook όλους τους πολίτες να γράψουν σε μορφή σχολίου τις δικές τους λύσεις για να αλλάξουμε αυτήν την πόλη και αυτήν την χώρα. Μπείτε και εσείς στην σελίδα μου Vasilis Rokos και δώστε μου την δική σας ιδέα. Είμαι εδώ πρώτα για να ακούσω και μετα για να μιλήσω. Στις 7 Ιουλίου δώστε μου την δύναμη να αντιπροσωπεύσω όλους εμάς στο κοινοβούλιο ασχέτως χρωμάτων κομμάτων για την κοινή προκοπή. 
.
.
Βασίλης Ρόκος υποψήφιος βουλευτής στην Α Θεσσαλονίκης με το ΜέΡΑ25. Θα με βρείτε στο ψηφοδέλτιο με το Χελιδόνι. 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
'Η Στοργή - Ψυχογραφώντας το Χρήστο και την Αγνή',
'Η Στοργή - Ψυχογραφώντας το Χρήστο και την Αγνή', "Πέρα από αυτό που βλέπεις" | Νέλη Βυζαντιάδου.
με 0 Σχόλια 2170 Views

Δεν κρατάμε έναν άνθρωπο δίπλα μας αν δε θέλει να μείνει. Ούτε περιμένουμε από τον άλλο να μας πει να φύγουμε αν εμείς έχουμε ήδη αποφασίσει ότι θέλουμε να φύγουμε.  Γράφει η Νέλη Βυζαντιάδου για την Κουλτουρόσουπα.

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη