Ανησυχία για τη ρύπανση του Θερμαϊκού στην ακτή Καλοχωρίου

705 Views
Ανησυχία για τη ρύπανση του Θερμαϊκού στην ακτή Καλοχωρίου Ανησυχία για τη ρύπανση του Θερμαϊκού στην ακτή Καλοχωρίου

  

 
Εικόνα σοβαρής υποβάθμισης παρουσιάζει η δυτική ακτή του Θερμαϊκού Κόλπου και πιο συγκεκριμένα η ακτή του Καλοχωρίου, ακριβώς απέναντι από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, εκεί όπου πριν λίγες δεκαετίες οι κάτοικοι του Καλοχωρίου έκαναν μπάνιο.
 
Κατόπιν δημοσιεύσεων στα κοινωνικά δίκτυα από τοπική περιβαλλοντική ομάδα για φαινόμενο θαλάσσιας ρύπανσης και την παρουσία νεκρών υδρόβιων οργανισμών (χταπόδια, θαλάσσιες χελώνες), ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου πραγματοποίησε χθες αυτοψία από κοινού με την Διεύθυνση Περιβάλλοντος της ΠΚΜ, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος, Κώστα Γιουτίκα, καθώς και του Λιμενικού Σώματος και της ομάδας «Εχεδώρου Φύσις» στην παράκτια ζώνη Καλοχωρίου, έως τον 6ο προβλήτα του ΟΛΘ.
 


Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι το θαλάσσιο νερό είχε βαθύ σκούρο χρωματισμό, πολλά αιωρούμενα σωματίδια και διάχυτη δυσοσμία λόγω ανοξικών συνθηκών της σήψης φυκιών. Συλλέχθηκαν δείγματα νερού, ιζήματος και στερεών τα οποία θα σταλούν από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος της ΠΚΜ σε κατάλληλα εργαστήρια, ώστε να ανιχνευθεί τυχόν ύπαρξη υδρογονανθράκων, βακτηρίων κλπ.
 
Όπως αναφέρει η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, Αθηνά Παναγιώτου, «η περιοχή είναι επιβαρυμένη και υποβαθμισμένη περιβαλλοντικά από την λειτουργία μεγάλων εγκαταστάσεων αποθήκευσης πετρελαιοειδών, την λειτουργία αγκυροβολίων φορτοεκφόρτωσης πετρελαιοειδών, την ύπαρξη της παλαιάς τάφρου των βυρσοδεψίων, την εκβολή του Δενδροποτάμου στον οποίο διοχετεύονται ανεπεξέργαστα αστικά λύματα».
 
Η θαλάσσια περιοχή είναι τελικός αποδέκτης διάφορων βιομηχανικών εκροών και σε όλη αυτή τη κατάσταση συμβάλει το γεγονός ότι στην περιοχή δεν υπάρχει κανένα δίκτυο ούτε όμβριων ούτε αποχέτευσης. Αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης είναι η ρύπανση του Θερμαϊκού Κόλπου, η εμφάνιση φαινομένων όπως η ερυθρά παλίρροια και ο υπαρκτός κίνδυνος για την βιοποικιλότητα των γειτονικών προστατευόμενων περιοχών, που είναι η Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου και οι εκβολές του Γαλλικού ποταμού.
 
Ο Φορέας Διαχείρισης με επιστολή του στις αρμόδιες υπηρεσίες (Κεντρικό Λιμεναρχείο, Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, Δήμος Δέλτα, Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης) ζητά την κινητοποίησή τους για το ζήτημα της ρύπανσης του Θερμαϊκού Κόλπου και συγκεκριμένα για την ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιοχή του Καλοχωρίου.

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Καλοχώρι

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Λεξικό Ομαλών Ανωμαλιών: ΆΝΘΡΩΠΟΣ
Λεξικό Ομαλών Ανωμαλιών: ΆΝΘΡΩΠΟΣ
με 0 Σχόλια 4273 Views

Aμάθεια, αστάθεια, γήρας, εμπειρία, ζήλος, ημιμάθεια, ιαχή, λογική, μαϊμουδισμός, νταής, ξετσιπωσιά, οπορτουνισμός, ρουτίνα, τέρας, χάος, ψυχή... λέξεις που συμπληρώνουν την παρακάτω αλφάβητο ενός δωρεάν  λεξικού φιλοδοξώντας να προκαλέσει πικρά μειδιάματα και δεύτερες σκέψεις με θέμα «ΆΝΘΡΩΠΟΣ». Γράφει ο Μανώλης Ιωαννίδης για την Κουλτουρόσουπα.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή