Νικόλας Ρεπανάς: Ο χορογράφος της μαραθώνιας κολύμβησης | Ιωάννης Κυφωνίδης | Kif Express

4255 Views
Νικόλας Ρεπανάς: Ο χορογράφος της μαραθώνιας κολύμβησης | Ιωάννης Κυφωνίδης | Kif Express Νικόλας Ρεπανάς: Ο χορογράφος της μαραθώνιας κολύμβησης | Ιωάννης Κυφωνίδης | Kif Express

 

Γράφει ο Γιάννης Κυφωνίδης για την Κουλτουρόσουπα.  

 
 
Είναι ο πατέρας του κολυμβητικού κινήματος Swim or Die, του πρώτου ουσιαστικά κινήματος στην Ελλάδα, που συνέχισε αυτό που κληροδότησε στους Έλληνες ο πατέρας της σύγχρονης μαραθώνιας κολύμβησης Ιάσων Ζηργάνος.
 
Είναι ο Νικόλας Ρεπανάς, ο προπονητής πόλο και μαραθώνιας κολύμβησης, ο δίδυμος αδελφός του δημοσιογράφου και πολίστα Αντώνη Ρεπανά, ο γιος του πατριάρχη του αθλητικού ρεπορτάζ Σταύρου Ρεπανά, ο σύζυγος της Μαρίας, ο πατέρας του Σταύρου jr και του Μιχάλη.
 
Είναι ο μέντορας, ο αθλητικός πατέρας και προπονητής πολλών επαγγελματιών και ερασιτεχνών αθλητών.
 
Είναι και ο δικός μου μέντορας και προπονητής στην ερασιτεχνική αγωνιστική μαραθώνια κολύμβηση που ωστόσο με επηρέασε και στις επαγγελματικές μου επιλογές στο θέατρο. Γιατί όχι μόνο απέκτησα υπομονή που μου φάνηκε χρήσιμη και πολύτιμη σε πρόβες, παραστάσεις και γυρίσματα, αλλά και γιατί στο πρώτο μου σκηνοθετικό σόλο με τους "Ναυαγοσώστες" του Παπαδιαμάντη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ο Ρεπανάς εκτέλεσε χρέη τεχνικού συμβούλου και χορογράφου. Και είναι πέρα για πέρα αλήθεια ότι χορογράφησε τα 4 κολυμβητικά  στυλ για τις ανάγκες της παράστασης.
 Και αυτό μου "ανέτρεψε" τη σκηνοθεσία που είχα στήσει μέχρι εκείνη τη στιγμή κι εν τέλει έγινε μόνο για το καλό μου και για το καλό της παράστασης.
 
Άλλωστε και πριν λίγο καιρό όταν οπτικοποιήσαμε ως performance  μέσα στην πισίνα του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Καλαμαριάς  το Podcast που έγραψα και ηχογραφήσαμε  για τον Τορωναίο Διάπλου, ο Νικόλας είχε την τεχνική αλλά και την καλλιτεχνική επιμέλεια.
 
Αλλά δε μου κάνει εντύπωση τώρα πια όλο αυτό,  αφού ουσιαστικά ο Ρεπανάς "διδάσκει" την κολύμβηση ως τέχνη και ως αισθητική, ως την τέχνη και την αισθητική του νερού.
 
.
Και εάν το καλοσκεφτεί κανείς, σκηνοθετεί τους μαραθώνιους κολυμβητικούς μας αγώνες, ωθώντας μας σε performance μέσα στο νερό.
 
Ο Ρεπανάς φαν του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αλλά και του θεάτρου  είναι μια σημαντική μονάδα της πόλης που ενώνει την τέχνη με τον αθλητισμό και το αντίστροφο. Εκτός του ότι παρακινεί τους αθλητές του να ασχολούνται και με άλλα σπορ εκτός της κολύμβησης και του πόλο, τους παρακινεί και να παρακολουθούν θέατρο και κινηματογράφο και να στηρίζουν ως θεατές τις πολιτιστικές εκδηλώσεις της περιοχής.
 


Αυτός είναι ο Νικόλας Ρεπανάς. Ο χορογράφος της μαραθώνιας κολύμβησης και σκηνοθέτης του ερασιτεχνικού αθλητισμού.
 

«Kif Express» 
Κάθε 5, 15 και 25 του μηνός.

.

ΚΥΦΩΝΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ


Ακολουθήστε μας στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Ιωάννης Κυφωνίδης
Ιωάννης Κυφωνίδης

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερη Παράξενη ζωή