Οι πορείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την 42η επέτειο της εξέγερσηςτου Πολυτεχνείου.

161 Views
Οι πορείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την 42η επέτειο της εξέγερσηςτου Πολυτεχνείου. Οι πορείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την 42η επέτειο της εξέγερσηςτου Πολυτεχνείου.

Οι πορείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την 42η επέτειο της εξέγερσηςτου Πολυτεχνείου.

Στη σκιά των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι τιμάται σήμερα σε όλη την Ελλάδα η επέτειος του Πολυτεχνείου. Μεγάλες πορείες αναμένονται να πραγματοποιηθούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ αυξημένα είναι και τα μέτρα ασφαλείας της αστυνομίας.

Στη Θεσσαλονίκη η κεντρική συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 5 το απόγευμα έξω από την Πολυτεχνική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Καλέσματα έχουν εκδώσει φοιτητικοί σύλλογοι, η ΕΔΟΘ και το Εργατικό Κέντρο, καθώς και ο σύνδεσμος φυλακισθέντων εξορισθένων αντιστασιακών για την ίδια ώρα. Συγκεντρώσεις για τη μνήμη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου έχουν ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσουν οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και αντιεξουσιαστές στην Καμάρα.

Η πορεία της επετείου αναμένεται να κινηθεί, όπως κάθε χρόνο, από το Πολυτεχνείο στην οδό Τσιμισκή μέσω της οδού Εθνικής Αμύνης και να φτάσει στο αμερικανικό προξενείο Θεσσαλονίκης. Οι συγκεντρωμένοι αναμένεται να επιστρέψουν στους χώρους του Πανεπιστημίου.

Σήμερα από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 2 έχει προγραμματιστεί η καθιερωμένη κατάθεση στεφανιών στο μνημείο της Πολυτεχνικής σχολής. Ωστόσο, για πρώτη φορά οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ ανακοίνωσαν χθες ότι η κατάθεση στεφανιών θα γίνει στο μνημείο του ιδρυτή του Πανεπιστημίου Αλ. Παπαναστασίου, που βρίσκεται μπροστά από το κτίριο διοίκησης. Αυτό γίνεται σε “μία προσπάθεια να συνεγείρουν τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας για ανάδειξη της ελευθερίας της έκφρασης και να διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή των εκδηλώσεων για την επέτειο της 17 Nοέμβρη χωρίς εντάσεις με οποιαδήποτε ομάδα φοιτητών”, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της πρυτανείας του ΑΠΘ. Πηγές του ΑΠΘ έλεγαν πως η απόφαση λήφθηκε προκειμένου να μην παρατηρηθούν συγκρούσεις άλλων χρόνων μεταξύ ομάδων φοιτητών. Άλλωστε στην ανακοίνωση γίνεται έκκληση να μην επαναληφθούν φαινόμενα “στην πρακτική πολύ μικρών ομάδων που εμποδίζουν διά της βίας επιλεκτικά την απόδοση τιμής στους αγώνες και στους αγωνιστές του Πολυτεχνείου”.

Συγκέντρωση και πορεία αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα το μεσημέρι και από το Πολυτεχνείο της Αθήνας με κατεύθυνση την αμερικανική πρεσβεία.

Κλειστό το κέντρο

Από το μεσημέρι σήμερα το κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κλείνει σταδιακά για την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, ανάλογα με την εξέλιξη των συγκεντρώσεων και των πορειών. Η Τροχαία ήδη από τις 6 το πρωί έχει εκδώσει ανακοίνωση απαγόρευσης στάθμευσης στους περισσότερους δρόμους του κέντρου, ειδικά απ’ αυτούς από τους οποίους θα περάσουν οι πορείες, αλλά και την περιοχή γύρω από τα πανεπιστήμια. Η ίδια απαγόρευση στάθμευσης ισχύει από τις 6 χθες το πρωί για την περιοχή του ΑΠΘ.

Και φέτος τα μέτρα της αστυνομίας για την αποφυγή επεισοδίων στις πορείες αναμένεται να είναι ενισχυμένα από την πλευρά της αστυνομίας. Ήδη οι διωκτικές αρχές από το πρωί του Σαββάτου έχουν δημιουργήσει κλοιούς ασφαλείας σε αρκετά σημεία - στόχους της πόλης, μετά τις διαδοχικές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Τα πολιτικά μηνύματα για την 42η επέτειο του Πολυτεχνείου

Τιμώντας την επέτειο του Πολυτεχνείου και τη μνήμη των ανθρώπων που αγωνίστηκαν για “ψωμί, παιδεία, ελευθερία”, κυβέρνηση και κόμματα εστιάζουν στο επίκαιρο των συνθημάτων της εξέγερσης και επισημαίνουν τη σημασία της συμμετοχής της σημερινής νεολαίας στην πολυπόθητη αλλαγή σελίδας.

* «Ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε τη μνήμη των νεκρών είναι η πάλη για τη βελτίωση της ζωής των επερχόμενων γενιών» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και καλεί τη νεολαία, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, κάθε δημοκρατικό πολίτη να συμμετάσχει μαζικά στις επετειακές εκδηλώσεις και στην πορεία της 17ης Νοέμβρη.

* Τη σημασία της ενεργητικής συμμετοχής των νέων, ώστε να ανοίξει ο δρόμος, για να αλλάξουν οι συνθήκες ζωής και να χαραχθεί ένα ελπιδοφόρο μέλλον, υπογραμμίζει στο μήνυμά του ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης. “Τα αιτήματα του ελληνικού λαού εκείνη τη σκοτεινή περίοδο μιλούσαν για ψωμί, παιδεία, ελευθερία, ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη. Τα αιτήματα αυτά παραμένουν επίκαιρα, ιδιαίτερα σήμερα στη δύσκολη για τη χώρα μας οικονομική και κοινωνική συγκυρία”, αναφέρεται στο μήνυμα του υπουργού.

* “Τιμούμε στις 17 του Νοέμβρη την εξέγερση της νέας γενιάς για παιδεία, ελευθερία, δημοκρατία. Τιμούμε τους αγώνες για ανθρώπινη αξιοπρέπεια”, σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης και επισημαίνει: “Δεσμευόμαστε να εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια για καλύτερη παιδεία, περισσότερη δημοκρατία, ουσιαστική ασφάλεια. Στις κρίσιμες αυτές ώρες ενώνουμε τις δυνάμεις μας απέναντι στον αυταρχισμό, τη μισαλλοδοξία και την τρομοκρατία”.

* “Η εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο εναντίον της ξενοκίνητης στρατιωτικής δικτατορίας το Νοέμβριο του 1973 αποτελεί ένα αιματηρό όσο και μεγαλειώδες μάθημα ελευθερίας και δημοκρατίας, το οποίο εξακολουθεί να εμπνέει τους Έλληνες 42 χρόνια μετά. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου σφράγισε ανεξίτηλα τη νεότερη ιστορία της χώρας μας”, αναφέρει η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη. Προσθέτει ότι “το κυρίαρχο σύνθημα “ψωμί, παιδεία, ελευθερία” παραμένει διαχρονικά επίκαιρο και το ενωτικό πνεύμα της εξέγερσης αποτελεί φωτεινό φάρο και πηγή έμπνευσης για τις επόμενες γενιές των Ελλήνων.

* “Σαράντα δύο χρόνια μετά τον ξεσηκωμό της νεολαίας ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών ο αγώνας για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη παραμένει πάντα επίκαιρος. Πολύ περισσότερο μάλιστα αυτές τις ημέρες μετά και τα τρομοκρατικά πλήγματα στην καρδιά της Ευρώπης”, σημειώνει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και συνεχίζει: “Ο αγώνας αυτός δεν μπορεί παρά να έχει και θα έχει πάντα ως βάση τη ριζοσπαστική σκέψη και τη δυναμική δράση των νέων ανθρώπων. Γιατί τι μπορεί να σημαίνει η θυσία των φοιτητών του Πολυτεχνείου για τους σημερινούς νέους, που βιώνουν περισσότερο από όλους τις συνέπειες της βαθιάς κρίσης στην πατρίδα μας με τις λίστες της ανεργίας; Με τη νεολαία στην πρώτη γραμμή, γιατί χωρίς αυτήν δεν μπορούμε να πετύχουμε τίποτα, είμαστε εδώ, για να τους παροτρύνουμε να βγουν μπροστά, να αγωνιστούν, να δώσουν τη μάχη για μία Ελλάδα δημοκρατική, ευρωπαϊκή, σύγχρονη. Μέσα σε αυτές τις τόσο δύσκολες συνθήκες η νεολαία πρέπει να δώσει το σύνθημα και οφείλουμε να την ακολουθήσουμε”.

* “Το ΚΚΕ τιμά τους αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης και της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Σαράντα δύο χρόνια μετά συνεχίζουμε, ώστε να μπει στο επίκεντρο της εργατικής λαϊκής πάλης ο αγώνας ενάντια στα μονοπώλια και στην εξουσία τους, ενάντια στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή”, δήλωσε η Λουίζα Ράζου, μέλος του Π.Γ. του ΚΚΕ στην κατάθεση στεφανιού στο Πολυτεχνείο. Στις δηλώσεις της προσέθεσε ότι, “για να αυξηθούν τα κέρδη του κεφαλαίου, σπέρνουν τον πόλεμο, ξεκληρίζουν τους λαούς, εντείνουν την εκμετάλλευση”. Καταλήγοντας δε τόνισε: “Ο λαός μας μπορεί να κάνει ακόμη ένα αγωνιστικό βήμα μετά την πετυχημένη απεργία στις 12 του Νοέμβρη, συμμετέχοντας αγωνιστικά στον εορτασμό του Πολυτεχνείου, στην αυριανή (σημερινή) διαδήλωση και τις μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία είναι υπόλογη απέναντι στο λαό και τη νεολαία και για την ενεργή συμμετοχή της στους ιμπεριαλιστικούς επικίνδυνους σχεδιασμούς”.

ΠΗΓΗ:ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Παλλόμενες, νύχτες, ντυμένες, κομψότατες, μελωδίες,  Jessie Ware, What’s Your Pleasure?
Παλλόμενες, νύχτες, ντυμένες, κομψότατες, μελωδίες, Jessie Ware, What’s Your Pleasure?
με 0 Σχόλια 2732 Views

Με λίγα λόγια: Πρωτοκλασάτο, κομψό κι από καλή φόδρα. Με πολλά λόγια: Τόση φινέτσα και στιλ και υψηλές στροφές δύσκολα βρίσκω να διαπερνά ένα άλμπουμ σαν της Jessie Ware απ’ το πρώτο μέχρι το τελευταίο τραγούδι. Γράφει ο Μανώλης Ιωαννίδης.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή