ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ, ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ, ΜΗΤΕΡΕΣ, ΑμεΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΥΔΡΟΜΟ

1002 Views
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ, ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ, ΜΗΤΕΡΕΣ, ΑμεΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΥΔΡΟΜΟ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ, ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ, ΜΗΤΕΡΕΣ, ΑμεΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΥΔΡΟΜΟ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ, ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ, ΜΗΤΕΡΕΣ, ΑμεΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΥΔΡΟΜΟ

«Μαθήματα ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού σε μετανάστες ανέργους, μητέρες, άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) και αναλφάβητους (ΜΑΘ.Ε.ΜΕ.)» είναι το Έργο στο οποίο συμμετέχει για την πόλη της Θεσσαλονίκης, από τον Απρίλιο 2015, η ομάδα Πολύδρομο, με έδρα την Παιδαγωγική Σχολή του ΑΠΘ.
 
Η ομάδα «Πολύδρομο: για τη διγλωσσία και τον πολυπολιτισμό στην εκπαίδευση και την κοινωνία», στο πλαίσιο του προγράμματος ΜΑΘ.Ε.ΜΕ., πραγματοποιεί μαθήματα ελληνικών, ιστορίας και πολιτισμού στις ευάλωτες ομάδες μεταναστών/τριών Τρίτων Χωρών και συγκεκριμένα σε μητέρες, άνεργα άτομα, άτομα με αναπηρία και με αναλφαβητισμό στη μητρική γλώσσα. Λειτουργούν 4 τμήματα (δύο αρχάριου, ένα μέσου και ένα προχωρημένου επιπέδου), με 75 μαθητές/τριες. Τα τμήματα είναι μικτά ως προς τη σύνθεσή τους, ενώ στις τάξεις αντιπροσωπεύονται 18 χώρες και περισσότερες από 25 γλώσσες. Οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στις τάξεις είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι/ες και έμπειροι/ες στα θέματα ένταξης και εξειδικευμένοι/ες στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, ως δεύτερης.
 
«Η εμπειρία της ομάδας ‘Πολύδρομο’ στο πρόγραμμα ‘ΜΑΘ.Ε.ΜΕ’ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υπήρξε σημαντική τόσο για τους/τις μαθητές/ριές μας, όσο και για τα μέλη της ομάδας εργασίας, μέσα από την προκλητική και πάντα δημιουργική διαδικασία της διαπολιτισμικής συνύπαρξης και της συνεχούς προσπάθειας για αλληλοκατανόηση και αμοιβαίο σεβασμό. Οι μαθητές/ριές μας μοιράστηκαν τις πολύτιμες εμπειρίες τους μαζί μας και εμείς καταφέραμε να ανοίξουμε έναν ακόμη δρόμο για την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία. Χαρακτηριστικά μια μητέρα γεωργιανής καταγωγής μας είπε: “Είναι η πρώτη φορά που κάνω κάτι για τον εαυτό μου. Τώρα πιστεύω ότι μπορώ να κάνω περισσότερα στην Ελλάδα”» υποστηρίζει η Επιστημονική Υπεύθυνη του Προγράμματος ΜΑΘ.Ε.ΜΕ. για τη Θεσσαλονίκη και της ομάδας Πολύδρομο, Αν. Καθηγήτρια, Ρούλα Τσοκαλίδου.
 
Το Πρόγραμμα ΜΑΘ.Ε.ΜΕ. θα ολοκληρωθεί με μια μουσική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Ιουνίου 2015 και ώρα 18.00, στο Καφωδείο Ελληνικό, κάτω από το ΠΟΛΥΣΤΕΚΙ (Ιουστινιανού 3, Θεσσαλονίκη).
 
Από το Νοέμβριο του 2013 οι δράσεις της ομάδας πραγματοποιούνται, εκτός της Παιδαγωγικής Σχολής τους ΑΠΘ, στο νέο χώρο που ονομάζεται «ΠΟΛΥδρομο ΣΤαυροδρόμι Εκπαιδευτικής δΙμιουργίας – ΠΟΛΥΣΤΕΚΙ» και βρίσκεται στην οδό Ιουστινιανού 3, στη Θεσσαλονίκη.
 
Η πολυγλωσσία, ο πολυπολιτισμός, η ένταξη και η ενδυνάμωση των μεταναστών/τριών αποτελούν τα κεντρικά ζητήματα που απασχολούν την ερευνητική και εκπαιδευτική ομάδα «Πολύδρομο», τα οποία διερευνά και προωθεί μέσα από τις ποικίλες εθελοντικές δράσεις της, που περιλαμβάνουν επιστημονικές και άλλες πολυγλωσσικές εκδόσεις, γλωσσικά εργαστήρια, επιμορφώσεις εκπαιδευτικών, σεμινάρια κοινωνικής ευαισθητοποίησης, παιδαγωγικές παρεμβάσεις κ.α.
 
Το Έργο έχει ανατεθεί στο Εργαστήριο Μελέτης, Διδασκαλίας, Διάδοσης της Ελληνικής Γλώσσας (ΕΜΔΔΕΓ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο πλαίσιο του Ετήσιου Προγράμματος 2013 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών, διαχειριζόμενου στην Ελλάδα από το Υπουργείο Εσωτερικών και υλοποιείται συνολικά σε 7 πόλεις.
 
Περισσότερες πληροφορίες: www.polydromo.gr και στη σελίδα στο Facebook www.facebook.com/polydromo.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη