Παραδοσιακός Γάμος, γλέντι στην Περιστερά

717 Views
Παραδοσιακός Γάμος, γλέντι στην Περιστερά Παραδοσιακός Γάμος, γλέντι στην Περιστερά

Παραδοσιακός Γάμος, γλέντι στην Περιστερά

Ο  Πολιτιστικός Σύλλογος Περιστεράς αναβιώνει το έθιμο του παραδοσιακού γάμου.  Έθιμο το οποίο ξεκίνησε αρκετά χρόνια πριν και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Το έθιμο του γάμου στην Περιστερά
Την Πέμπτη πριν την Κυριακή του γάμου γινόταν το κάλεσμα με ούζο σε καραφάκια, τα οποία ονομαζόταν «κολντίρια» και ήταν στολισμένα με «μπρούσλιανο» (είδος κισσού).
Σε κάθε καλεσμένο τοποθετούσαν στο πέτο του ένα φύλλο μπρούσλιανο με χρυσόσκονη (το καρφίτσωναν).
Αν κάποιος δε φορούσε το λεγόμενο «βαράκι» δεν επιτρεπόταν να μπει στην εκκλησία, διότι αυτό δήλωνε ποιος ήταν καλεσμένος.
Την Κυριακή, την ημέρα του γάμου, ο γαμπρός πήγαινε στον παπά ένα πιάτο με μαγειρεμένο κρέας και ένα με γλυκό ρύζι, ώστε να του ανακοινώσει την ώρα τελετής του γάμου.
Τα ίδια πιάτα πήγαινε και στην οικογένεια της νύφης για να ανακοινώσει την ώρα που θα πήγαιναν να πάρουν την προίκα και τη νύφη.
Τα πιάτα αυτά τα ονόμαζαν «οικονομίες» και τα συνόδευαν με μουσικά όργανα. Μαζί με τις οικονομίες πήγαιναν ένα πανέρι με τα δώρα της νύφης για να ντυθεί, χορεύοντας το.
Επίσης, μέσα στο πανέρι υπήρχε μια κουλούρα την οποία έστελνε η πεθερά στη νύφη για  την κόψει στο πρώτο σημείο που θα συναντούσε νερό κατά τη διαδρομή προς την εκκλησία.  Εκεί την έκοβε σε τέσσερα κομμάτια σε σχήμα σταυρού και τα πετούσε για να τα  πιάσουν οι ελεύθεροι/ες.
Στη συνέχεια,  οι φίλοι του γαμπρού τον ξύριζαν του τραγουδούσαν και δώριζαν χρήματα στον  κουρέα. Αφού,  ντυνόταν ο γαμπρός πήγαιναν να πάρουν τον κουμπάρο, στον οποίο έδιναν δώρο ένα μπούτι κρέας στο λεγόμενο «δισάκι».
ο ίδιο δώρο πρόσφεραν και στη νύφη. Μετά, όλοι μαζί πήγαιναν να πάρουν την προίκα από τη νύφη.
Όταν έφταναν στο σπίτι της νύφης , κάποιος συγγενής της νύφης καθόταν πάνω στο «σεντούκι» που περιείχε την προίκα και ζητούσε τάξιμο, δηλαδή χρήματα, ώστε να δώσουν στο γαμπρό τα προικιά.
Στο σπίτι της νύφης υπήρχε το «φλάμπουρο», το οποίο ήταν κρεμασμένο πάνω σε ένα ψηλό δέντρο όπου από κάτω υπήρχαν  αυτοσχέδια εμπόδια, ώστε να δυσκολέψουν και να ταλαιπωρήσουν τα «πρατίμια» του γαμπρού να το φτάσουν. Όποιος κατάφερνε να πάρει το μαντίλι από το φλάμπουρο, το κουνούσε επιδεικτικά για να φανεί ότι ξεπέρασε τα εμπόδια και έτσι μπορούν να πάρουν τη νύφη.


Το «φλάμπουρο», ήταν ένας ξύλινος σταυρός που στο πάνω μέρος το (στην κορυφή) υπήρχε δεμένο ένα μαντήλι και τοποθετημένο ένα κόκκινο μήλο.
Στη δεξιά πλευρά υπήρχε ένα ρόδι το οποίο συμβόλιζε τη γονιμότητα και την καλοτυχία. Στην αριστερή πλευρά υπήρχε ένα κρεμμύδι, το οποίο συμβόλιζε τα δάκρυα αποχωρισμού της νύφης για το σπίτι και την οικογένεια της.
Επίσης, το μήλο παρουσίαζε την υγεία της νύφης και τα μάγουλα της που θα ήταν πάντα κόκκινα όπως αυτό.
Οι φίλες της νύφης την ετοίμαζαν με τη συνοδεία του  χαρακτηριστικού τραγουδιού:

« Αφήνω γεια στη μάνα μου, μάνα μου έχε γεια.
Μάνα μου τα λουλούδια μου συχνά να τα ποτίζεις.
Αφήνω γεια στη γειτονιά και γεια στα παλικάρια, μάνα έχε γεια.
αφήνω γεια στους φίλους μου και γεια στους συγγενείς μου, μάνα μου έχε γεια.»
Εδώ , ο κουμπάρος έπρεπε να βάλει το παπούτσι στη νύφη με τάξιμο, αλλιώς η νύφη ισχυριζόταν ότι δε τη χωρούσε.
Στη συνέχεια, η νύφη έκανε τρείς μετάνοιες και οι γονείς της, της έδιναν να πιεί νερό με αλάτι για να συγχωρεθούν οι κουβέντες που μπορεί να είχαν ειπωθεί και τους έκαναν να μαλώσουν.
Στη συνέχεια  , αφού πρώτα άφηναν την προίκα στο σπίτι του γαμπρού  , χόρευαν όλοι μαζί ως την εκκλησία.
Κατά την ολοκλήρωση του γάμου, πριν χαιρετήσουν οι συγγενείς, τα «μπραντίμια» του  γαμπρού (δηλαδή οι φίλοι του) τον σήκωναν ψηλά για να τάξει σε αυτούς κάποια δώρα για να τον αφήσουν κάτω.
Μετά τη στέψη ακολουθούσε γλέντι, όπου εκεί η νύφη μοίραζε στους καλεσμένους δώρα, όπως υφαντά μαντήλια και υφαντές κάλτσες.
Τα δώρα αυτά τα ονόμαζαν «νταρό».
Οι συγγενείς και οι φίλοι  όταν χαιρετούσαν  νύφη και τον γαμπρό, καρφίτσωναν  χρήματα στο στήθος του καθενός .
Την επομένη μέρα νύφη πήγαινε στην πηγή του χωριού με μια κανάτα και έπαιρνε νερό για να κεράσει τις φίλες της που την επισκέπτονταν στο νέο της σπίτι.

Κυριακή 13 Μαρτίου – Ώρα 12.00 –


Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
11α ΘΒΘ 2022: Αυτές είναι οι 118 παραστάσεις που διεκδικούν τα Βραβεία Κοινού και Υποψηφιότητες Κριτικής Επιτροπής.
11α ΘΒΘ 2022: Αυτές είναι οι 118 παραστάσεις που διεκδικούν τα Βραβεία Κοινού και Υποψηφιότητες Κριτικής Επιτροπής.
με 0 Σχόλια 1722 Views

Πλήρης κατάλογος θεατρικών παραστάσεων σεζόν 2020-2022 που διεκδικούν μια θέση στις υποψηφιότητες των 11ων Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης 2022 Κριτικής Επιτροπής και Κοινού.

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή