Βοήθησε κι εσύ να φτιαχτεί το πρώτο πάρκο τσέπης στην θεσσαλονίκη!

1734 Views
Βοήθησε κι εσύ να φτιαχτεί το πρώτο πάρκο τσέπης στην θεσσαλονίκη! Βοήθησε κι εσύ να φτιαχτεί το πρώτο πάρκο τσέπης στην θεσσαλονίκη!

 
Η δραστήρια και κοινωνικά ευαισθητοποιημένη ομάδα "Πρωτοβουλία Γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου" μας καλεί το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου να βοηθήσουμε έμπρακτα στην υλοποίηση του πρώτου πάρκου τσέπης στην Θεσσαλονίκη!
 
Μία δράση που πυροδοτήθηκε τον περασμένο Απρίλιο -όταν μέλος της ομάδας διάβασε τυχαία την διπλωματική εργασία των φοιτητών του τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καλλιγάς Νίκος και Ηλιόπουλος Σπήλιος, με θέμα 5 πάρκα τσέπης στην Θεσσαλονίκη- και ξεκίνησε δυναμικά τον επόμενο μήνα με την διοργάνωση ενός εργαστηρίου συμμετοχικού σχεδιασμού στην Α΄ Δημοτική κοινότητα. Αυτή ήταν μόνο η αρχή! Ακολούθησαν πολυάριθμες εβδομαδιαίες συναντήσεις από τον μήνα Σεπτέμβριο και αρκετές γενικές συνελεύσεις με την παράλληλη υποστήριξη και επέμβαση του Δήμου όσον αφορά τις εργασίες και υπηρεσίες καθαρισμού και προετοιμασίας του οικοπέδου, έτσι ώστε ο «καθαρός καμβάς» του οικοπέδου να μετατραπεί σε μικρή μεν, σημαντική δε νησίδα πράσινου – εξ ‘ου και το όνομα πάρκο τσέπης (pocket park) - που προσφέρει πολλαπλά περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη.
 
Ακολουθώντας λοιπόν  αυτή την λογική που την συναντάμε στην Ελλάδα μέχρι σήμερα μόνο σε περιοχές της Αθήνας – παρόλο που υπάρχουν μελέτες και για άλλες πόλεις όπως η Ξάνθη από τον ακαδημαϊκό κύκλο, ενώ στο εξωτερικό εντοπίζεται σε πολλές χώρες όπως η Αυστραλία, η Χιλή, το Μεξικό, η Μεγάλη Βρετανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η "Πρωτοβουλία Γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου" επιθυμεί να αξιοποιήσει τα  431,65 τετραγωνικά μέτρα του παραμελημένου οικοπέδου που βρίσκεται στο σημείο όπου ενώνονται οι οδοί Ιπποδρομίου και Σβώλου και ανήκει στον Δήμο Θεσσαλονίκης και στον Οργανισμό Κτιριακών Υποδομών να το μετατρέψει σε έναν μικρό, αλλά ζεστό, φιλόξενο χώρο. Εκεί οι κάτοικοι θα έχουν την ευκαιρία να χαλαρώσουν, να συναναστραφούν με τους συμπολίτες τους, να απολαύσουν την ομορφιά του φυσικού στοιχείου που αντιτίθεται στο κυρίαρχο αστικό τοπίο και εν γένει να βρίσκονται σε έναν ελεύθερο χώρο χρήσης και έκφρασης. Όλες οι ενέργειες χρηματοδοτούνται από τους κάτοικους και τους καταστηματάρχες της περιοχής.
 
Όποιος θέλει να βοηθήσει έμπρακτα στις 16 Δεκεμβρίου μπορεί να ενταχθεί σε μία από τις ομάδες εργασίας και να φέρει μαζί του τον απαραίτητο εξοπλισμό, όπως αναγράφεται και στην δημοσίευση της ομάδας στο λογαριασμό τους στο facebook.
 
Ελπίζουμε το μεράκι, ο κόπος και ο μόχθος αυτών των ανθρώπων να κινητοποιήσουν και άλλους κατοίκους να φροντίσουν την γειτονία και την πόλη τους και φυσικά και τον ίδιο τον Δήμο της Θεσσαλονίκης, αφού στα προβλήματα υποδομής της πόλης δεν ανήκουν μόνο τα εγκαταλελειμμένα οικόπεδα που συχνά καταλήγουν σε σκουπιδότοπους, αλλά και τα σπασμένα πεζοδρόμια, οι ανισόπεδες ασφαλτοστρώσεις, ο ελλιπής φωτισμός αρκετών περιοχών που αμέσως καθίστανται επικίνδυνες ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες, τα παρατημένα και επικίνδυνα για τα μικρά παιδιά πάρκα/παιδικές χαρές και άλλα πολλά που δεν θα τα απαριθμήσω τώρα, διότι τα βλέπουμε όλοι καθημερινά μπροστά μας και δεν έχει νόημα. Μακάρι και άλλοι πολίτες να ξεσηκωθούν με ανάλογο όμορφο και αξιοπρεπέστατο τρόπο και να αναδείξουν την ομορφιά της πόλης μας και των ανθρώπων μας!
.

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή