Το ΑΠΘ μέσω ομάδων φοιτητών της αγαπά τον κινηματογράφο. Γράφει η Ντόρα Παπάζη

3149 Views
Το ΑΠΘ μέσω ομάδων φοιτητών της αγαπά τον κινηματογράφο. Γράφει η Ντόρα Παπάζη Το ΑΠΘ μέσω ομάδων φοιτητών της αγαπά τον κινηματογράφο. Γράφει η Ντόρα Παπάζη

Γράφει η Ντόρα Παπάζη.


28 Δεκεμβρίου 1895, Παρίσι. Οι γάλλοι αδελφοί Λυμιέρ προβάλλουν την πρώτη ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου, που αποτυπώνει την έξοδο των εργατών από το εργοστάσιό τους. Μερικούς αιώνες αργότερα και ο κινηματογράφος προσμετρά εκατοντάδες χιλιάδες εραστές της έβδομης τέχνης ανά τον κόσμο υπερβαίνοντας κοινωνικούς και πνευματικούς φραγμούς και αποτυπώνοντας όλα τα δυνατά αποκυήματα της ανθρώπινης φαντασίας σε ένα λευκό πανί. Αυτό το υπέροχο, ανεμπόδιστο κινηματογραφικό «ζιζάνιο» το διαθέτουν και οι φοιτητές του ΑΠΘ και έχουν βαλθεί να το μεταδώσουν στην νεολαία και όχι μόνο. Έχοντας συστήσει εδώ και χρόνια κινηματογραφικές ομάδες προσπαθούν να μυήσουν τους φοιτητές στη μαγεία του σινεμά, προβάλλοντας ταινίες κυρίως ποιοτικές και λιγότερο εμπορικές. Ανάμεσα στις ομάδες που δραστηριοποιούνται έντονα στο ΑΠΘ οργανώνοντας ατμοσφαιρικές προβολές στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα συγκαταλέγονται οι ΠΡΟΚΑ (κινηματογραφική ομάδα φιλολογίας), CineΦ.Ηλ. (ηλεκτρολόγων μηχανικών), Κ.Ο.Π.ΑΝΑ (παιδαγωγικού), αλλά και η PSY.ΚΟ (ψυχολογίας) η οποία θα αποτελέσει και το παράδειγμά μας για τη δράση τέτοιων ομάδων.
 
Η ιδέα για τη δημιουργία της PSY.ΚO προήλθε από άλλες κινηματογραφικές ομάδες τμημάτων του ΑΠΘ, όπως εξηγούν η Αντιγόνη και η Δήμητρα, φοιτήτριες ψυχολογίας και μέλη της ομάδας. Το 2013 μερικοί εκκολαπτόμενοι ψυχολόγοι που μοιράζονταν εκτός από τις κοινές σπουδές και την ίδια τρέλα για το σινεμά, αποφάσισαν να δημιουργήσουν αυτήν την ομάδα, που βαφτίστηκε PSY.ΚΟ λόγω και της ιδιότητάς τους (psychologists), αλλά και της αδυναμίας τους στον Hitchcock! Σκοπός τους ήταν να προβάλλουν ταινίες που ο κόσμος ναι μεν γνωρίζει, αλλά πολλές φορές διστάζει να παρακολουθήσει θεωρώντας πως ανήκουν σε ένα δύσβατο κινηματογραφικό πεδίο. Ζήτησαν, λοιπόν, άδεια από τον τότε πρύτανη και ξεκίνησαν τις δράσεις τους, πάντα δωρεάν.
 
Σήμερα, η PSY.KO, έχοντας περάσει φυσικά τα μικρά της σκαμπανεβάσματα, που αφορούσαν την προσέλευση του κοινού, προβάλλει ταινίες δύο Δευτέρες κάθε μήνα στην κατάμεστη –συνήθως- αίθουσα 106 του νέου κτηρίου της φιλοσοφικής. «Από 30 άτομα που έρχονταν πριν κάποια χρόνια στις προβολές, σήμερα έχουμε φτάσει να αριθμούμε μέχρι και 300! Οι θέσεις της αίθουσας δεν αρκούσαν –κουβαλήσαμε παγκάκια, να φανταστείς -  και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που δεν έρχονται μόνο φοιτητές, αλλά και άτομα εκτός πανεπιστημίου που αγαπούν το σινεμά. Όταν τυχαίνει, μάλιστα, να αντιμετωπίζουμε και κάποιο τεχνικό προβληματάκι, πχ με τον ήχο, ο κόσμος όχι μόνο δεν αντιδρά αρνητικά, αλλά προσφέρεται και να βοηθήσει», αναφέρει με πλατύ (καλλιτεχνικό!) χαμόγελο η Αντιγόνη. Και πώς ακριβώς επιλέγεται κάθε φορά η ταινία που θα προβληθεί; «Τα μέλη της ομάδας συζητάμε και ψηφίζουμε τι θα θέλαμε να δούμε επιλέγοντας κυρίως βάσει του είδους της ταινίας και λιγότερο με βάσει τον σκηνοθέτη της», απαντά η Δήμητρα προσθέτοντας όμως ότι σκοπεύουν να κάνουν δημοσκοπήσεις στη σελίδα τους στο Facebook, ώστε να επιλέγει το κοινό τι θα ήθελε να δει. Στους στόχους, επίσης, της ομάδας είναι να πραγματοποιηθούν και κάποιες προβολές πιο νωρίς από τις 21.00 (που είναι η σταθερή τους ώρα), ώστε να υπάρξει και ευκαιρία για συζήτηση μετά την ταινία.
 
Η ομορφότερη, ωστόσο, πλευρά όλης αυτής της προσπάθειας είναι ότι τα παιδιά που οργανώνουν τις προβολές, το κάνουν καθαρά από μεράκι και εντελώς εθελοντικά, χωρίς, παράλληλα, να κατευθύνεται η ομάδα από καμία πολιτική παράταξη. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, εξηγεί η Αντιγόνη πως είχαν στεναχωρηθεί πολύ, όταν κάποια στιγμή βρήκαν αφίσες της PSY.KO για την προβολή κάποιας ταινίας σκισμένες. «Δεν ανταγωνιζόμαστε καμία άλλη ομάδα, αντιθέτως χαιρόμαστε που υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ασχολούνται και στηρίζουν παρόμοιες δράσεις», αναφέρουν τα κορίτσια. Ο κινηματογράφος, εξάλλου, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να συναντηθούν πνευματικά οι άνθρωποι και να ανταλλάξουν απόψεις, να εκφράσουν πτυχές του εαυτού της μέσα από αυτήν την τέχνη. Επομένως, όταν δεν πρόκειται για εμπορικό κέρδος κανένας ανταγωνισμός δε χωρά, παρά μόνο χαρά για αυτές τις ατμοσφαιρικές στιγμές που προσφέρει το σινεμά.
Φωτο3
.
Η PSY.KO, αλλά και οι περισσότερες κινηματογραφικές ομάδες προωθούν τις δράσεις τους κυρίως μέσω των socialmedia, για αυτό να έχετε τα ματάκια σας ανοιχτά, όταν κάνετε την «εξερεύνησή» σας, για να εντοπίσετε αυτές τις καλλιτεχνικές φοιτητικές πρωτοβουλίες. Ταινίες, όπως το “Requiem for a dream” ή «Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού» που έχουν αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές προβάλλονται στη Φιλοσοφική, αλλά και σε άλλες σχολές και ένας πραγματικός σινεφίλ οφείλει να παρακολουθήσει. Και όσον αφορά τις φιλοδοξίες αυτών των ομάδων; Η Αντιγόνη εξομολογείται πως εύχεται οι κινηματογραφόφιλοι ψυχολόγοι να γυρίσουν κάποια στιγμή και τη δική τους ταινία μικρού μήκους! Αν είσαι σινεφίλ και δεν έχεις ακόμη περάσει μια βόλτα από τη φιλοσοφική το βράδυ, ήρθε η ώρα. Ραντεβού κάθε Δευτέρα παρά Δευτέρα στις 21.15 στην 106 της Νέας Φιλοσοφικής! Η PSY.KO θα σε περιμένει με κάποιο αριστούργημα της μεγάλης οθόνης.
.
Πληροφορίες για την ομάδα μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Ντόρα Παπάζη
Ντόρα Παπάζη
Ετών 19 και φοιτήτρια φιλολογίας στο ΑΠΘ, ανακαλύπτω ακόμη τον κόσμο και πτυχές του εαυτού μου ανάμεσα στις λέξεις άρθρων, διηγημάτων και παραμυθιών. Έμπνευσή μου για όσα γράφω; Το σύμπαν του Έλληνα φοιτητή, τα πιο όμορφα μέρη της Θεσσαλονίκης και οι μαγικές της ιστορίες, οι άνθρωποι που χαμογελούν πολύ και οι στίχοι των Πυξ Λαξ. Δημιουργική μα και τελειομανής, λιγάκι παραπάνω ομιλητική και πολύ ενθουσιώδης «διψάω» συνεχώς για νέες εμπειρίες, ενώ λατρεύω τα ταξίδια, τη λογοτεχνία και το θέατρο. Τις πιο «χρωματιστές» στιγμές της ζωής μου, είτε φωτεινές είτε σκούρες, τις έχω ζήσει χαμένη κάπου μέσα στην πόλη, με τα ακουστικά στα αυτιά, τρώγοντας προφιτερόλ. Για αυτό και από τα χεράκια μου, θα διαβάσεις τα πιο απίστευτα για την Θεσσαλονίκη της καρδιάς μας και για τις σχέσεις με μια άλλη οπτική

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Ιστορία χωρίς Όνομα» & «Το Παλτό» κυριάρχησαν στα 10α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης. Όλα τα βραβεία.
«Ιστορία χωρίς Όνομα» & «Το Παλτό» κυριάρχησαν στα 10α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης. Όλα τα βραβεία.
με 0 Σχόλια 10750 Views

Σε μια σεμνή όπως απαιτούσαν οι περιστάσεις και χωρίς θεατές δόθηκαν πριν λίγο σε διαδικτυακή μετάδοση από το Βασιλικό Θέατρο τα 10α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2020. Μεγάλος νικητής η «Ιστορία χωρίς όνομα» του Σ. Δάνδολου, σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη που τιμήθηκε με 4 μεγάλα βραβεία εκ των οποίων Καλύτερη Παράσταση της Χρονιάς και Σκηνοθεσίας. Η παράσταση «Το Παλτό» κέρδισε 5 με αυτά του Α΄ και Β΄ Ανδρικού να ξεχωρίζουν. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κος Κωνσταντίνος Ζέρβας. Δείτε αναλυτικά όλα τα βραβεία.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή