«Μύθων Δρώμενα» από το Λύκειο Ελληνίδων Θεσσαλονίκης. Γράφει η Ντόρα Παπάζη

7210 Views
«Μύθων Δρώμενα» από το Λύκειο Ελληνίδων Θεσσαλονίκης. Γράφει η Ντόρα Παπάζη «Μύθων Δρώμενα» από το Λύκειο Ελληνίδων Θεσσαλονίκης. Γράφει η Ντόρα Παπάζη

Θεματοφύλακας της ελληνικής λαϊκής παράδοσης και επιφορτισμένο με το σπουδαίο καθήκον της διαφύλαξης και διατράνωσης των εθίμων και της εθνικής πολιτισμικής κληρονομιάς, το Λύκειο Ελληνίδων Θεσσαλονίκης γράφει τη δική του ιστορία στα ελληνικά δρώμενα από το 1939, οπότε και συστάθηκε. Με χαρακτήρα εθελοντικό δραστηριοποιείται από τότε σε ποικίλους τομείς της πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής της Θεσσαλονίκης έχοντας παγιώσει τη δυναμική του παρουσία και συμβάλει ουσιαστικά στη διάσωση πτυχών της ελληνικής λαογραφίας και παράδοσης.
 
Η σημαντική κοινωνική προσφορά του σωματείου εκτιμάται από τη συνολική του δράση κατά τα έτη πορείας του. Αξίζει, πρωτίστως, να ανατρέξουμε στα δύσκολα χρόνια του πολέμου 1940-1944, όταν το ΛΕΘ συγκροτεί τμήμα εθελοντριών αδελφών νοσοκόμων, προσφέρει συσσίτια σε φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και διατηρεί για δεκαετίες σχολές για αναλφάβητες γυναίκες. Με την πάροδο των ετών το σωματείο διευρύνει τα πλαίσια της δράσης του με γνώμονα πάντα, βεβαίως, την προσφορά στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και στην πολιτισμική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης. Έτσι, συμβάλει οικονομικά στο έργο για τη μεσογειακή αναιμία και στην Ορθόδοξη εκκλησία του Καμερούν, αποστέλλει ανθρωπιστική βοήθεια στις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας (2007), συμμετέχει στην αναδάσωση του Σέιχ Σου. Στον πυρήνα των δραστηριοτήτων του ΛΕΘ συγκαταλέγεται μεταξύ άλλων και η διδασκαλία παραδοσιακών χορών, για αυτό, άλλωστε, και προσέφερε επί σειρά ετών μαθήματα χορού σε ανθρώπους με προβλήματα ακοής και καρκινοπαθείς γυναίκες.

 
Οι παραδοσιακοί χοροί, επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Λυκείου Ελληνίδων, φέρουν ξεχωριστή σημασία. Δεν πρόκειται για δημιουργήματα κάποιου ειδήμονα χορευτή, αλλά για γεννήματα της ψυχής του λαού. Του ελληνικού λαού που αν και υπέμεινε δεινά στην πολυτάραχη πορεία του στην ιστορία, δεν έπαψε στιγμή να εξωτερικεύει τα συναισθήματά του χορεύοντας και τραγουδώντας. Το υψηλό πνευματικό επίπεδο των Ελλήνων ανακλάται στους παραδοσιακούς χορούς του τόπου, όπου κυριαρχεί το πνεύμα της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της ομορφιάς και έτσι προκύπτει ένα θέαμα που διακρίνεται από χάρη και αρμονία, αλλά και τη ζωτική δύναμη της ελληνικής γης. Οι ρίζες των χορών, όπως τους γνωρίζουμε σήμερα, εντοπίζονται στην αρχαιότητα, ενώ η εξέλιξή τους συνέβη σταδιακά με το πέρασμα των αιώνων. Μπορούμε, λοιπόν, να πούμε ότι στους χορούς αποτυπώνονται όλες οι πτυχές της εθνικής μας ιστορίας και χαρακτηριστικό παράδειγμα για τη θέση αυτή αποτελεί και ο πασίγνωστος κρητικός χορός «πεντοζάλι». Συνδεδεμένος άρρηκτα με την ιστορία του νησιού συμβολίζει τον πέμπτο ζάλο (βήμα), του πέμπτου ξεσηκωμού των Κρητικών για απελευθέρωση από τους Τούρκους με πρωτεργάτη τον Δασκαλογιάννη (1769), ενώ αναφορές για την καταγωγή του γίνονται και στους αρχαίους Κουρήτες της Κρήτης. Χορός πολεμικός, συνεπώς, που αντικατοπτρίζει όλον τον ηρωισμό, τη λεβεντιά και την ελπίδα αυτού του έθνους.

 
Χορούς που πρεσβεύουν τις αξίες αυτές του ελληνισμού θα παρουσιάσει και φέτος το ΛΕΘ στην ετήσια παράσταση των παιδικών, εφηβικών και ενηλίκων τμημάτων του την 1η Απριλίου 2018. Η αίθουσα τελετών του ΑΠΘ θα πλημμυρίσει από χορευτές με φορεσιές από όλους τους ελληνικούς τόπους και παραδοσιακές μουσικές που εγείρουν τα συναισθήματα της ελληνικής ψυχής. Μια χορευτική παράσταση, που θα προβάλει δρώμενα και χορούς από τη Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και άλλες ελληνικές περιοχές θα πραγματοποιηθεί εκείνη τη βραδιά υπό την επιμέλεια των χοροδιδασκάλων των τμημάτων του ΛΕΘ, κυρίων Γιώργου Σοφιανίδη και Αστέριου Σταμπουλή. Χορευτές όλων των ηλικιών ετοιμάζονται να παρουσιάσουν ένα όμορφο θέαμα τιμώντας την ελληνική εθιμική κληρονομιά σε μια περίοδο που, δυστυχώς, αμφισβητείται το πολιτισμικό και ιστορικό κληροδότημα όχι μόνο των Μακεδόνων, αλλά και του συνόλου των Ελλήνων.

 
«Μύθων Δρώμενα», λοιπόν, από το Λύκειο Ελληνίδων της πόλης μας. Συρτοί, πουστσένο, σούστα, μπάλος, τσέστος, ζωναράδικος και άλλοι πολλοί χοροί, αδιάσπαστο κομμάτι της παράδοσής μας, γιατί όταν οι Έλληνες χορεύουν, το σώμα γράφει στη γη αυτό που θέλει να πει η ψυχή…
 
*Το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από τo αρχείο εκδηλώσεων του ΛΕΘ, ενώ τα στιγμιότυπα από τις πρόβες που ακολουθούν είναι από το φακό της Μαρίας Παπαδοπούλου.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Ντόρα Παπάζη
Ντόρα Παπάζη
Βαφτίστηκα Θεοδώρα, αλλά την προηγούμενη χρονιά είχε σαρώσει η DolceVitaστη μικρή οθόνη και έτσι κατέληξα Ντορίτα. Στο σχολείο κατήργησα αυτοβούλως την κατάληξη, το απλοποίησα, για να μη με κοροϊδεύουν τα παιδάκια και με αυτό το περίεργο όνομα πορεύομαι τα τελευταία 20 και κάτι χρόνια της ζωής μου λέγοντας ιστορίες, ταξιδεύοντας, τρώγοντας και γράφοντας. Σαφώς έχω και άλλες σπουδαίες ενασχολήσεις –όπως το να κάνω μπουρμπουλήθρες στον φραπέ- αλλά στην Κ θα εστιάσουμε στις λέξεις που θα σας δίνω και εσείς θα διαβάζετε απνευστί. Κάθε 3 και 13 του μήνα θα μιλάμε περί ανέμων και υδάτων, αφού η έμπνευση σε καλούπι δεν μπαίνει.

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη