Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας 2016 από το ΑΠΘ

635 Views
Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας 2016 από το ΑΠΘ Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας 2016 από το ΑΠΘ

 Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας 2016 από το ΑΠΘ

Τα μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού Διασποράς ενημέρωσαν για τη διεξαγωγή της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας 2016, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Μήτκας και η Οργανωτική Επιτροπή της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας. Η ειδική ενημέρωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016 και ώρα 15.30, στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κων. Τσαλδάρη» στη Βουλή, στο πλαίσιο συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς.
 
Η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας 2016 διοργανώνεται από την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας (ΠΑΣΕΠΟΝ) και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού. Στην Ολυμπιάδα, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, συμμετέχουν φοιτητές και νέοι που κατοικούν εκτός Ελλάδας και δεν έχουν ζήσει περισσότερο από τρεις μήνες (αθροιστικά) στην Ελλάδα. Γενικός χορηγός της διοργάνωσης είναι η μη κερδοσκοπική οργάνωση «Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη».
 
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν η κ. Μαρίνα Ματθαιουδάκη, Αν. Καθηγήτρια του ΑΠΘ, Πρόεδρος του Κέντρου Διδασκαλίας Ξένων Γλωσσών και της Επιτροπής Εποπτείας του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ, ο κ. Άλκης Αναστασιάδης, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας (ΠΑΣΕΠΟΝ) και Υπεύθυνος Νεολαίας της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Ελληνοποντιακών Συλλόγων, η κ. Βικτωρία Κραβτσένκο, Γραμματέας της ΠΑΣΕΠΟΝ και Συντονίστρια Νεολαίας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, η κ. Άννα Ηλιάδου, μέλος της ΠΑΣΕΠΟΝ και Συντονίστρια Νεολαίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων των Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων από την πρώην ΕΣΣΔ και ο κ. Κωνσταντίνος Σαμουρκασίδης, μέλος της ΠΑΣΕΠΟΝ και εκπρόσωπος  της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων.
 
Η Οργανωτική Επιτροπή της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας 2016 πραγματοποίησε σειρά ενημερωτικών συναντήσεων στην Αθήνα, τη Δευτέρα 18 και την Τρίτη 19 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια των οποίων ζήτησε τη στήριξη της ελληνικής Πολιτείας ώστε η Παγκόσμια Ολυμπιάδα να καταστεί θεσμός και να ενταχθεί στο νέο Νομοσχέδιο μαζί με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας, στις 20 Μαίου.
 
Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016, η Οργανωτική Επιτροπή συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Θεοδόση Πελεγρίνη και στη συνέχεια με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Γιάννη Αμανατίδη.
 
Χθες, Τρίτη 19 Ιουλίου 2016, η Οργανωτική Επιτροπή πραγματοποίησε σειρά ενημερωτικών συναντήσεων με τη Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, κ. Αικατερίνη Κόικα, και στη Βουλή με αντιπροσωπείες των Κοινοβουλευτικών Ομάδων (ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, Ανεξάρτητοι Έλληνες), καθώς και με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού.
 
Η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας πραγματοποιείται στο πλαίσιο εορτασμού του Επετειακού Έτους Αριστοτέλη που ανακηρύχτηκε από την UNESCO, με πρωτοβουλία του ΑΠΘ.
 
Ύστερα από την επιτυχή ολοκλήρωση του Διαγωνισμού με εξετάσεις σε θέματα που έχουν προετοιμαστεί από το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, Αυστραλίας, Γερμανίας, Ρωσίας, Ουκρανίας, Γεωργίας, Αρμενίας, Αζερμπαϊτζάν και Μολδαβίας, η επόμενη και τελική φάση της διοργάνωσης θα διεξαχθεί στην Ελλάδα, όπου θα συναντηθούν οι επικρατέστεροι υποψήφιοι από όλες τις παραπάνω χώρες.
 
Συγκεκριμένα, το διάστημα 24 με 31 Αυγούστου 2016 οι φιναλίστ θα παρακολουθήσουν μαθήματα ελληνικής γλώσσας στην πανεπιστημιακή κατασκήνωση του ΑΠΘ στο Ποσείδι Χαλκιδικής και το διάστημα 1-3 Σεπτεμβρίου 2016 θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη για την τελική δοκιμασία.
 
Στις 2 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί Εναρκτήρια Εκδήλωση για την Ολυμπιάδα στην Αίθουσα Τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ και αμέσως μετά οι συμμετέχοντες θα διαγωνιστούν προκειμένου να αναδειχθούν οι τρεις νικητές. Στις 3 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, η Τελετή Λήξης της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας 2016.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Μία βραδιά γεμάτη συγκίνηση στο θέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής»
Μία βραδιά γεμάτη συγκίνηση στο θέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής»
με 0 Σχόλια 2396 Views

Ήταν μία βραδιά γεμάτη συγκίνηση, με τα αποκαλυπτήρια της επιγραφής, που μετονομάζει το θέατρο της οδού Χηλής, σε θέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής» και μία συναυλία, που ταξίδεψε το κοινό στον χρόνο.

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη