Νεροποδηλατοβόλτα γνώσης και ενημέρωσης στη νέα παραλία.

389 Views
Νεροποδηλατοβόλτα γνώσης και ενημέρωσης στη νέα παραλία. Νεροποδηλατοβόλτα γνώσης και ενημέρωσης στη νέα παραλία.

Νεροποδηλατοβόλτα γνώσης και ενημέρωσης στη νέα παραλία.

Έχετε σκεφτεί ποτέ, πως έρχεται το νερό στις βρύσες μας; Από παιδιά δεν χρειάστηκε ποτέ να αναρωτηθούμε γιατί ήταν πάντα για εμάς κάτι αυτονόητο, ένα πολύτιμο κοινωνικό αγαθό.

Ελάτε λοιπόν το Σάββατο 10 Μαΐου και ώρα 11.30πμ, στο ραντεβού μας στο Αντλιοστάσιο της ΕΥΑΘ επί της νέας παραλίας, να ποδηλατήσουμε και να επισκεφτούμε ένα ιστορικό για την ύδρευση της πόλης κτιριακό συγκρότημα στην περιοχή των Σφαγείων, το Παλιό Κεντρικό Αντλιοστάσιο του άλλοτε Οργανισμού Υδρεύσεως Θεσσαλονίκης (σήμερα Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε.), που σήμερα στεγάζεται το Μουσείο Ύδρευσης. Μετά την επίσκεψη η Νεροποδηλατοβόλτα θα συνεχίσει στο περίπτερο ενημέρωσης στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας σχετικά με το Δημοψήφισμα για το Νερό στη Θεσσαλονίκη που θα γίνει στις 18 Μαΐου, ενώ αργότερα θα καταλήξει στο φεστιβάλ "Γιορτές Ελεύθερης Γης" στο πάρκο Σοφίας Βέμπο-Πεδίο Άρεως απέναντι από την ΕΡΤ3.


Το μουσείο συνεισφέρει στη βιωματική επαφή των πολιτών με την ιστορία της υδροδότησης της Θεσσαλονίκης. Κατ’ επέκταση συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση μας πάνω σε θέματα εξοικονόμησης νερού και προστασίας του περιβάλλοντος, σε μια περίοδο κατά την οποία τα θέματα της διαχείρισης, λειψυδρίας και της ερημοποίησης έχουν δυστυχώς μπει στην ατζέντα της επικαιρότητας.

Το συγκρότημα κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα (1890-94) σε απόσταση περίπου 1.500 μέτρων από τα δυτικά τείχη του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης. Τη διαχείριση και εκμετάλλευση του έργου της υδροδότησης της Θεσσαλονίκης είχε αναλάβει τότε η Οθωμανική Εταιρεία Υδάτων (Compagnie Ottomane des Eaux de Salonique), την οποία είχαν ιδρύσει Βέλγοι κεφαλαιούχοι το 1888 με έδρα την Κωνσταντινούπολη. Το έργο κατασκεύασαν Βέλγοι τεχνικοί.

Θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στους χώρους:
α. το κεντρικό κτίριο του αντλιοστασίου, με τα αντλητικά συγκροτήματα και τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη σε λειτουργία (κεντρικό εκθετήριο). Εκεί βρίσκονται τα μηχανήματα κίνησης και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι παλιοί ηλεκτρικοί πίνακες διανομής ρεύματος και τα μεγάλα αντλητικά συγκροτήματα που τροφοδοτούσαν με νερό ολόκληρη την πόλη της Θεσσαλονίκης ως το 1978. Στο χώρο εκτίθεται και μοντέλο σε λειτουργία που δείχνει την παλιά ατμομηχανή με την αντλία από την αρχική ακόμη φάση του αντλιοστασίου.
β. η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (παλιό λεβητοστάσιο), που περιλαμβάνει και τον εντυπωσιακό, αποκατεστημένο χώρο των παλιών ατμολεβήτων.
γ. το κτίριο διοίκησης, όπου λειτουργεί εξειδικευμένη βιβλιοθήκη για το νερό και τα υδραυλικά έργα και διατίθεται ένα μοναδικό αρχείο ιστορικών χαρτών, σχεδίων έργων ύδρευσης του 19ου και του 20ού αιώνα, καθώς και παλιές φωτογραφίες και σπάνια ντοκουμέντα από το πλούσιο αρχειακό υλικό της ΕΥΑΘ.
δ. το Πάρκο του Νερού, όπου εκτίθενται ιστορικά αντλητικά συγκροτήματα και αγωγοί νερού.

πρόγραμμα
ΣΑΒΒΑΤΟ 10 Μαΐου 2014
11.30πμ Συγκέντρωση ποδηλατοβόλτας στο ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟ της ΕΥΑΘ στη ΝΕΑ ΠΑΡΑΛΙΑ (περίπου στο ύψος της Μάρκου Μπότσαρη)
Δείτε χάρτη 
https://goo.gl/maps/QybnG
12.00μμ Πέρασμα από το Λευκό Πύργο.
12.30μμ Ξενάγηση στο Μουσείο Ύδρευσης.
14.30μμ Επίσκεψη στο περίπτερο ενημέρωσης για το Δημοψήφισμα για το νερό στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας.

15.00μμ Άφιξη στο φεστιβάλ "Γιορτές Ελεύθερης Γης" στο πάρκο Σοφίας Βέμπο-Πεδίο Άρεως απέναντι από την ΕΡΤ3.


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή