Οι Χριστουγεννιάτικες Ταινίες της Μνήμης μας | Ιωάννης Κυφωνίδης | Kif Express

1722 Views
Οι Χριστουγεννιάτικες Ταινίες της Μνήμης μας | Ιωάννης Κυφωνίδης | Kif Express Οι Χριστουγεννιάτικες Ταινίες της Μνήμης μας | Ιωάννης Κυφωνίδης | Kif Express

 

Γράφει ο Γιάννης Κυφωνίδης για την Κουλτουρόσουπα.  

 
 
Σήμερα Κυριακή 19 Δεκεμβρίου, τελευταία Κυριακή πριν από τα Χριστούγεννα είναι των Αγίων Αγλαΐας και Βονιφάτιου.  Οι Άγιοι Βονιφάτιος και Αγλαΐα έζησαν τον 3ο μ.Χ. αιώνα.
 
Η Αγλαΐα ανήκε στην τάξη των ευγενών και πλούσιων Ρωμαίων γυναικών και ήταν πάντα πρόθυμη στις ελεημοσύνες και στις διάφορες αγαθοεργίες. Ο δε Βονιφάτιος ήταν γραμματέας της περιουσίας της Αγλαΐας και επόπτης των κτημάτων της. Έγιναν παράνομο ζευγάρι για την εποχή εκείνη, αλλά τελικά διώχθηκαν και μαρτύρησαν γιατί ασπάστηκαν το Χριστιανισμό.
 
Βέβαια εκτός από την Αγία Αγλαΐα   λέγεται ότι ήταν και  η νεότερη από τις Τρεις Χάριτες, οι οποίες προσωποποιούσαν τη γοητεία, την ομορφιά, τη φύση, τη γονιμότητα και τη δημιουργικότητα στην Ελληνική Μυθολογία. Το όνομα «Αγλαΐα» εξάλλου σημαίνει λαμπερή και ωραία.

Γιατί τα λέω αυτά;
 


Μα γιατί μοιάζουν με  κινηματογραφικό σενάριο. Όπως άλλωστε ήταν και στα μάτια μου η ζωή και η περσόνα της μαμάς μου Άγλας που γιόρταζε στις 19 Δεκεμβρίου. Που το όνομα της δεν της άρεσε καθόλου παρά το γεγονός ότι και η Αγία και η μια εκ των Τριών Χαρίτων ήταν  γυναίκες λαμπερές και δυναμικές, σταρ του Χριστιανισμού η μια, Σταρ της μυθολογίας η άλλη.
 
Κοντά σε αυτήν βέβαια σα σταρ άλλου τύπου έβλεπα  και τη συνυφάδα της και θεία μου Κάτια. Από τη μια η Αικατερίνη των Μεδίκων και από την άλλη η Αικατερίνη της Καβάλας. Σαν ηρωίδες ταινιών Ελληνικών ή και Ευρωπαϊκών. Το ντύσιμο τους, το παρουσιαστικό τους, οι διάλογοι τους όταν έκαναν παρέα.
 
Η μαμά θύμιζε ηρωίδα ταινιών του Ροσελίνι και του Γκοντάρ, η θεία πρωταγωνίστριες τύπου Shelley Winters. Κι επειδή η μαμά γιόρταζε στις 19 Δεκεμβρίου και η θεία στις 25 Νοεμβρίου ήταν συνδυασμένες με την αντίστροφη μέτρηση των Χριστουγεννιάτικων Διακοπών που πάντοτε  εγώ προσωπικά τις έβλεπα σα σενάριο ταινίας. Μου βγήκε βέβαια τελικά στη ζωή μου να ασχοληθώ με τη συγγραφή και τα  σενάρια.
 
Βέβαια όλο αυτό το σκηνικό που έπλεκα στο μυαλό μου είχε αναφορές στα άλμπουμ με τις πρώτες έγχρωμες και τις κλασικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες.
 
Φέτος η θεία έφυγε και αυτή για το λεγόμενο μεγάλο ταξίδι και μάλλον συνάντησε τη μαμά στον Παράδεισο και ίσως εκεί θα τα λένε σε διαλόγους ή παράλληλους μονολόγους υπερπαραγωγή με μπόλικο καπνό από τα τσιγάρα τους. Ελπίζω να μη ντουμιανάσουν τους Αγγέλους και φάνε κανά πρόστιμο ...!!!
 
Λένε πως τα Χριστούγεννα μας επισκέπτονται τα Φαντάσματα της Καρδιάς μας, δηλαδή οι αγαπημένοι μας που δε ζουν πια. Έτσι κι εγώ τους τοποθετώ σε λαμπερά κουτάκια μνήμης σα Χριστουγεννιάτικες Μπάλες για να στολίσω το Δένδρο της ψυχής μου .
 
Ίσως και να πρωταγωνιστούν στα Χριστουγεννιάτικα Παραμύθια που πάντοτε επιδιώκω να βλέπω ξανά  γιατί μου αρέσει να νιώθω παιδί.
 
Αυτά τα Φαντάσματα είναι τα Αγαπημένα μας που η μνήμη τους μπορεί να πονά γιατί λείπουν αλλά τελικά έχουν τη μυρωδιά και τη γεύση του μελομακάρονου.
 
Και κάποιες φορές φαντάζομαι ότι βάζω μπροστά την κινηματογραφική μηχανή και το σελιλόιντ εμφανίζει τα πρόσωπα τους σαν ηθοποιούς παλιών Χριστουγεννιάτικων Ταινιών.
 
Με αυτόν τον κινηματογραφικό τρόπο ανακαλώ  στη μνήμη μου το 1981 όταν συνέπεσαν η κινητή ονομαστική γιορτή του μπαμπά και η ονομαστική γιορτή της μαμάς κι έκαναν γιορτή και πάρτυ μαζί.  Ξέρετε απόγευμα συγγενείς και πιο αργά προς βράδυ φίλοι αδέλφια  και ξαδέλφια τους . Κι εγώ γούσταρα τους φίλους τους , τα αδέλφια και τα ξαδέλφια τους πιο πολύ . Κι ας έχανα από ύπνο. Δε με ένοιαζε βέβαια αφού σε 3-4 μέρες θα έκλειναν τα σχολεία για τις διακοπές.
 
Ακόμη και τώρα αυτή η βραδιά , παραμονές σχολικών διακοπών τότε, μου έχει μείνει ανεξίτηλη.
 
Και έχει και  soundtrack. Καθώς το φιλικό τους ζευγάρι Πίτσα και Γιώργος τους είχαν κάνει δώρο το τελευταίο τότε βινύλλιο της Diana Ross  Why Do Fools Fall in Love.
 
Και βέβαια ξέρετε είμαστε  οικογενειακώς fans της.
Ειδικά ο μπαμπάς κι εγώ.
 
 
Why do birds sing so gay
And lovers await the break of the day
Why do they fall in love?
Why does the rain fall from up above?
Why do fools fall in love?

Why do they fall in love?

«Kif Express» 
Κάθε 5, 15 και 25 του μηνός.

.

ΚΥΦΩΝΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ


Ακολουθήστε μας στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό






Αρθρογραφος

Ιωάννης Κυφωνίδης
Ιωάννης Κυφωνίδης

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη