Μετρό Θεσσαλονίκης: Δύο χρόνια πίσω η παράδοση επεκτάσεων μετά από αίτημα του Άκτωρα

988 Views
Μετρό Θεσσαλονίκης: Δύο χρόνια πίσω η παράδοση επεκτάσεων μετά από αίτημα του Άκτωρα Μετρό Θεσσαλονίκης: Δύο χρόνια πίσω η παράδοση επεκτάσεων μετά από αίτημα του Άκτωρα

 

Εγκρίθηκε η τρίτη παράταση του έργου των επεκτάσεων της Καλαμαριάς - «Ψήνεται» και τέταρτη λόγω καθυστερήσεων στη βασική γραμμή


Την παράταση του έργου των επεκτάσεων της Καλαμαριάς έως τις 18 Μαΐου του 2022, δηλαδή δύο χρόνια μετά το προηγούμενο χρονοδιάγραμμα ενέκρινε πρόσφατα η Αττικό Μετρό.

Το αίτημα για παράταση κατά 882 ημερολογιακές μέρες με αναθεώρηση είχε υποβληθεί από τον Άκτωρα στις 18 Δεκεμβρίου του 2019, λίγες μέρες πριν την λήξη της προηγούμενης προθεσμίας για την ολοκλήρωση του έργου. Η Αττικό Μετρό έχει αναγνωρίσει ότι για τις καθυστερήσεις της σύμβασης δεν υπάρχει αποκλειστική υπαιτιότητα του αναδόχου καθώς στον Άκτωρα δεν παρασχέθηκαν μια σειρά από στοιχεία κρίσιμα για την πορεία του έργου όπως είναι τα ηλεκτρομηχανολογικά και σιδηροδρομικά συστήματα, τα οποία αποτελούν ξεχωριστές εργολαβίες και δεν περιλαμβάνονται στο υφιστάμενο έργο αλλά επηρεάζουν την εκπόνηση των μελετών. Μεταξύ αυτών είναι το σύστημα σηματοδότησης συρμών, το σύστημα επικοινωνίας, το σύστημα συλλογής κομίστρου, το σύστημα αυτοματισμού και ελέγχου κτιρίων κ.α.

Η Αττικό Μετρό, η οποία προβλέπει ότι θα προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης σηματοδότησης για την επέκταση προς Καλαμαριά έως τον προσεχή Απρίλιο, έχει παραδεχτεί ότι οι πληροφορίες του συστήματος σηματοδότησης είναι αναγκαίες για να προχωρήσει το έργο.

Ωστόσο, πέραν των δικό της ευθυνών, εκκρεμότητες που επηρεάζουν την πορεία του έργου υπάρχουν σύμφωνα με την εταιρεία και από την πλευρά του αναδόχου, αναφέροντας μεταξύ άλλων την τοποθέτηση ανελκυστήρων για τους οποίους υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη, του συστήματος πυρανίχνευσης όσο και στην υποβολή μελέτης Μέσης Τάσης.

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά παράταση που χορηγείται για την Καλαμαριά, η οποία ωστόσο εκτιμάται ότι δεν θα είναι η τελευταία. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι οι επεκτάσεις του μετρό έχουν σχεδιαστεί να “κουμπώσουν” με την βασική γραμμή του μετρό της πόλης, η οποία προγραμματίζεται να παραδοθεί τον Απρίλιο του 2023. Από την Αττικό Μετρό όμως έχουν διαμηνύσει ότι οι επεκτάσεις θα παραδοθούν 6 μήνες αργότερα από το κύριο έργο κάτι που μεταφράζεται σε παράδοση της Καλαμαριάς τέλη του 2023. Με βάση το νέο χρονοδιάγραμμα  ολοκλήρωσης, οι νέες προθεσμίες του έργου ορίζονται ως εξής:

– Ολοκλήρωση σιδηροδρομικής επιδομής (συμπεριλαμβανομένων και των αλλαγών τροχιάς) στο μήκος της γραμμής από διασταύρωση Νομαρχία ως διακλάδωση Πατρικίου από 4 Μαΐου του 2017 που ήταν αρχική ημερομηνία ολοκλήρωσης, για τις 30 Δεκεμβρίου του 2021.

-Ολοκλήρωση της σιδηροδρομικής επιδομής (συμπεριλαμβανομένων και των αλλαγών τροχιάς) σε όλο το μήκος της γραμμής (σήραγγες ΤΒΜ, C/C και σταθμών) και πρόσβαση σε άλλους αναδόχους της ΑΜ από 5 Ιουνίου 2017 σε 30 Δεκεμβρίου 2021.

-Ενεργοποίηση της παροχής ισχύος LAS και της παροχής ισχύος έλξης στο σύνολο της γραμμής και διαθεσιμότητα συστήματος μετάδοσης δεδομένων (με οπτική ίνα) για τις 12 Απριλίου 2022 από Σεπτέμβριο 2017.

-Ολοκλήρωση εγκατάστασης όλων των Η/Μ συστημάτων και ολοκλήρωση των μεμονωμένων δοκιμών SAT για το σύνολο του έργου από το Νοέμβριο του 2017 στον Απρίλιο του 2022.

-Ολοκλήρωση δοκιμών Ενοποίησης Συστημάτων (SIT) και Επίδοσης Συστημάτων (SPT) όλων των Η/Μ συστημάτων για το σύνολο του έργου στις 12 Μαΐου 2022.
.

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Μετρό Θεσσαλονίκης

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Επανεκκινείται  το Θέατρο Μαίωτρον με πρώτο βήμα «Τρίτη Τετάρτη νυχτερινή» του Τζων Μιχάλη.
Επανεκκινείται το Θέατρο Μαίωτρον με πρώτο βήμα «Τρίτη Τετάρτη νυχτερινή» του Τζων Μιχάλη.
με 0 Σχόλια 1825 Views

Ενα ψυχολογικό θρίλερ που θα μπορούσε  να βιώνεται καθημερινά απ’ τον καθένα μας. Ωστόσο το σαρκαστικό χιούμορ διάσπαρτο μέχρι το μεγάλο φινάλε, κυριαρχεί και προβληματίζει.

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη