Περιήγηση στον σταθμό του μετρό «Βενιζέλου» σε πέντε λεπτά (βίντεο)

594 Views
Περιήγηση στον σταθμό του μετρό «Βενιζέλου» σε πέντε λεπτά (βίντεο) Περιήγηση στον σταθμό του μετρό «Βενιζέλου» σε πέντε λεπτά (βίντεο)

 


Μία πεντάλεπτη περιήγηση στον σταθμό του μετρό Θεσσαλονίκης, «Βενιζέλου» ανήρτησε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Νίκος Ταχιάος, σε λογαριασμό του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Ταχιάο, το βίντεο απεικονίζει τον σταθμό «όπως αυτός πρόκειται να παραδοθεί σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη που εκπονήθηκε μετά την απόφαση για προσωρινή απόσπαση, επανατοποθέτηση και ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων».

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την τεχνική περιγραφή του σταθμού, η οποία είχε δημοσιοποιηθεί από την Αττικό Μετρό τον Δεκέμβριο του 2019, όταν οριστικοποιήθηκε η εγκατάλειψη του σχεδιασμού της ανάδειξης των αρχαιοτήτων στο σημείο και υιοθετήθηκε η απόσπαση-επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων, προβλέπονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Τα υφιστάμενα αρχαιολογικά ευρήματα θα επανατοποθετηθούν σχεδόν στο σύνολό τους δηλ σε ποσοστό περίπου 92%, οριζοντιογραφικά και υψομετρικά στην ίδια ακριβώς θέση που βρέθηκαν. Για να επιτευχθεί αυτό, η πλάκα του επιπέδου -1 τοποθετείται σε υψόμετρο χαμηλότερο από την συμβατικά προβλεπόμενη θέση της. Το κτίριο του Σταθμού αποτελείται από 4 κύρια επίπεδα: • Επίπεδο Οδού (Επίπεδο 0)».

Επιπλέον, «ο Σταθμός έχει δύο ισοδύναμες προσβάσεις εκατέρωθεν της οδού Εγνατίας. Και οι δύο προσβάσεις κατασκευάζονται ως το επίπεδο -2, εξυπηρετώντας τον αρχαιολογικό χώρο και το επίπεδο διακίνησης επιβατών του μετρό. Μέρος των προσβάσεων παραμένει ανοικτό με κάλυψη γυάλινων στεγάστρων, ώστε να υπάρχει οπτική επαφή και φυσικός φωτισμός προς το επίπεδο -1 του αρχαιολογικού χώρου. Οι προσβάσεις διαθέτουν κυλιόμενες και σταθερές κλίμακες ενώ η νότια διαθέτει και ανελκυστήρα. • Επίπεδο Θέασης Αρχαιοτήτων (Μεσοπάτωμα) Το μεσοπάτωμα διαμορφώνεται στο χώρο των εισόδων στο ενδιάμεσο του ύψους μεταξύ της πλάκας οροφής του σταθμού και του αρχαιολογικού χώρου. Είναι προσβάσιμο από τις σταθερές κλίμακες και τον ανελκυστήρα. Το σύνολο του Μεσοπατώματος, επιφανείας περίπου 440τμ., λειτουργεί ως χώρος έκθεσης ευρημάτων και εισαγωγή στον διδακτικό τομέα με βιτρίνες εκθεμάτων, οθόνες προβολής, επιφάνειες επεξηγηματικών κειμένων κτλ. Στη στάθμη του μεσοπατώματος τοποθετείται διάδρομος που γεφυρώνει τη Βόρεια και Νότια Πρόσβαση του Σταθμού, εντός του αρχαιολογικού χώρου από μεταλλικό σκελετό αναρτημένο από την οροφή με επικάλυψη από υαλοπίνακες ασφαλείας, μια ελαφριά κατασκευή που επιτρέπει τη βέλτιστη θέαση των αρχαιοτήτων».

Στο  επίπεδο -1, θα βρίσκονται οι αρχαιότητες και θα «είναι προσβάσιμο από τις κυλιόμενες και σταθερές κλίμακες των εισόδων καθώς και τον ανελκυστήρα, εκτίθενται οι ευρεθείσες αρχαιότητες σε άμεση γειτνίαση με την διαδρομή των επιβατών του μετρό. Στη νότια πρόσβαση δίνεται και η δυνατότητα εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο εξασφαλίζοντας την άμεση και βιωματική εμπειρία αυτού. Στο χώρο και των δύο εισόδων σε αυτό το επίπεδο προβλέπεται επανατοποθέτηση αρχαιολογικών ευρημάτων από την μελλοντική ανασκαφή σε συνέχεια του υφιστάμενου αρχαιολογικού χώρου».

Στο επίπεδο -2 θα διεξάγεται η κίνηση των επιβατών και η έκδοση των εισιτηρίων, αναφέρεται σε άλλο σημείο της τεχνικής περιγραφής και στο επίπεδο -4 θα υπάρχει η αποβάθρα, σημείωνε η Αττικό Μετρό τον Δεκέμβριο.

Ακολουθεί η ανάρτηση του προέδρου της Αττικό Μετρό:

Πηγή: Μακεδονία

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Μετρό Θεσσαλονίκης

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Επίσκεψη Πομπέο στη Θεσσαλονίκη: Πού απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση αυτοκινήτων
Επίσκεψη Πομπέο στη Θεσσαλονίκη: Πού απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση αυτοκινήτων
με 0 Σχόλια 1150 Views

 Απαγορεύεται από σήμερα το απόγευμα στις 18:00 έως το βράδυ στις 22:00 της Δευτέρας η στάση και στάθμευση οχημάτων σε περιοχές του κέντρου της Θεσσαλονίκης

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή