Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για καλλιτεχνικές δράσεις στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

726 Views
Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για καλλιτεχνικές δράσεις στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για καλλιτεχνικές δράσεις στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

 
Στo πλαίσιo των εορτασμών της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής (21 Ιουνίου 2019) ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΟΜΜΘ) απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων που αφορούν στην υλοποίηση καλλιτεχνικών δράσεων με κεντρική θεματική:
 
«Περιφράξεις|Διασχίσεις»
«Enclosures|Pass-throughs»
 
Οι προτάσεις θα περιγράφουν site-specific projects που θα διεξαχθούν στους υπαίθριους χώρους του ΟΜΜΘ (πλατεία, ανοίγματα, κλιμακοστάσια, προαύλια) και της εξωτερικής περίφραξης. Σε συμφωνία με την προτεινόμενη θεματική οι προτάσεις καλούνται να πειραματιστούν με δημιουργικές διασχίσεις των διακριτών πεδίων της καλλιτεχνικής παραγωγής, με στόχο δια-καλλιτεχνικά έργα που θα προκύψουν μέσα από τις δημιουργικές συγκλίσεις τους (περφόρμανς, οπτικο-ακουστικά έργα, ηχητικά/μουσικά έργα, βίντεο, χορογραφίες, εικαστικά).
 
Οι προτάσεις θα εξεταστούν από ειδική καλλιτεχνική επιτροπή που θα βραβεύσει με το ποσό των 2.000 ευρώ κάθε δράση που θα διακριθεί, προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα της παραγωγής και επί τόπου υλοποίησής της τη συγκεκριμένη ημερομηνία (21 Ιουνίου 2019). Θα εγκριθούν συνολικά έως τρεις (3) προτάσεις.
 
Ο φάκελος υποψηφιότητας θα περιλαμβάνει:
-   αναλυτική περιγραφή της προτεινόμενης δράσης
- αναλυτική περιγραφή των τεχνικών αναγκών και του εξοπλισμού που απαιτείται για την υλοποίησή της
- σύντομα βιογραφικά σημειώματα και στοιχεία επικοινωνίας των υποψηφίων (ηλεκτρονική διεύθυνση και τηλέφωνο).
 
Kατά το διάστημα προετοιμασίας της υποψηφιότητας υπάρχει δυνατότητα επίσκεψης στο ΜΜΘ και διερεύνησης του χώρου όπου θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας στο 2310-895889.
Προθεσμία κατάθεσης υποψηφιοτήτων: 24 Απριλίου 2019.
 
Οι υποψηφιότητες θα κατατεθούν ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: opencall_emd@tch.gr.
Σύντομη περιγραφή της θεματικής
 
Οι δράσεις καλούνται να σχολιάσουν κριτικά τις πρακτικές και στρατηγικές της περίφραξης/διάσχισης. Παρακάτω προτείνονται ενδεικτικά ορισμένοι κατευθυντήριοι άξονες με στόχο να συγκροτήσουν ένα βασικό πεδίο προβληματισμού αναφορικά με τους στόχους της εκδήλωσης:
 
Η περίφραξη είναι μία γραμμή που προσδιορίζει ένα όριο, μία διάκριση. Η ανέγερσή της στοχεύει να προστατεύσει ό,τι περιβάλλεται, να οριοθετήσει το «μέσα», το «έξω» και το «ανα-μεταξύ». Η περίφραξη ρυθμίζει χρήσεις και υπαγορεύει αντιλήψεις του χώρου και της ανθρωπογεωγραφίας του μέσα, έξω και πέρα από τη γραμμή που εγγράφεται στο αστικό ανάγλυφο.
 
Η περίφραξη είναι ένα πορώδες σύν-ορο, όπου ό,τι περικλείεται γειτνιάζει και συναντιέται με ό,τι αποκλείεται. Το σύνορο εγείρει ερωτήματα όπως, «τι χωρίζει;», «γιατί χωρίζεται;», «τι υπάρχει πέρα από αυτό;». Η περίφραξη ως σύν-ορο ενεργοποιεί την αναμέτρηση με το μεταίχμιο και τη μεθοριακή ζώνη, μπορεί να κινητοποιήσει ή να αποθαρρύνει την επιθυμία της διάσχισής της, την περιέργεια για ό,τι συνορεύει, για το πέρασμα «αλλού».
 
Η περίφραξη είναι ένα υλικό αντικείμενο που καθοδηγεί τις διαδρομές των σωμάτων στον αστικό ιστό. Διαγράφει τα όρια του επιτρεπτού, του επιτρεπτού υπό όρους και του δυνητικά απαγορευμένου. Ως υλικό αντικείμενο είναι φθαρτό στην πορεία του χρόνου, παραμορφώνεται και αποκτά ρωγμές που διαρρηγνύουν τη συνοχή του.
 
Η περίφραξη μπορεί να εννοηθεί, επομένως, ως μια ανοιχτή σκηνή. Στην περίφραξη-σκηνή καλούμαστε να αναστοχαστούμε πάνω στα τα όρια του εαυτού, να πειραματιστούμε με το μεταίχμιο, να διεκδικήσουμε την πόλη και τη δημόσια σφαίρα μέσα από δημιουργικές και κριτικές διασχίσεις. Ταυτόχρονα, ως μια σκηνή σε καθεστώς συνεχούς φθαρτότητας η περίφραξη μπορεί να εμπνεύσει την προσμονή της διάσχισης και την ελπίδα για το πέρασμα σε εναλλακτικές καθημερινότητες του εαυτού και του κόσμου.
 
 
Όλες οι πληροφορίες υπάρχουν και στην ιστοσελίδα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης www.tch.gr.

.
Δείτε αυτά:
-Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα ΕΔΩ
-Τι παίζουν οι κινηματογράφοι στη Θεσσαλονίκη ΤΩΡΑ ΕΔΩ
-Θέατρο: Είδαμε & Σχολιάζουμε ΕΔΩ
-Συναυλίες: Είδαμε & Σχολιάζουμε  ΕΔΩ
-Σινεμά: Είδαμε & Σχολιάζουμε  ΕΔΩ
-Βιβλίο: Διαβάσαμε & Σχολιαζουμε ΕΔΩ
-Κερδίστε προσκλήσεις - Βιβλία ΕΔΩ
.
Ακολουθήστε μας στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
8 πρωινές γυναίκες κατηγορούνται… (γιατί αν είσαι ηθοποιός στις μέρες μας δεν υπάρχει σωτηρία).
8 πρωινές γυναίκες κατηγορούνται… (γιατί αν είσαι ηθοποιός στις μέρες μας δεν υπάρχει σωτηρία).
με 0 Σχόλια 1562 Views
Λόγω καλοκαιρινής διάθεσης αλλα και για να μην αρχίζω να βρίζω και να τα χώνω, είπα να ασχοληθώ καθαρά και μόνο με το τηλεοπτικό τοπίο και όχι με τα θεατρικά δρώμενα. 
Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή