Το μπάσκετ και... η φιλανθρωπία.... ως πράξη πολιτισμού και κουλτούρας.

1370 Views
Το μπάσκετ και... η φιλανθρωπία.... ως πράξη πολιτισμού και κουλτούρας. Το μπάσκετ και... η φιλανθρωπία.... ως πράξη πολιτισμού και κουλτούρας.

 

Από τη στήλη Artύσιμο του Γιάννη Κυφωνίδη  


Ο πολιτισμός και η κουλτούρα δεν είναι μόνο θέμα καλών τεχνών και παραστάσεων, αλλά και πράξη βαθιά κοινωνική, ή ακόμη και πολιτική με την έννοια και ουσία που προσέδωσε ο αρχαίος ημών πρόγονος Αριστοτέλης.
 
Χθες Δευτέρα και ώρα απογευματινή, οι πολίτες της Καλαμαριάς, κατά κύριο λόγο, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για συγκέντρωση ειδών διαβίωσης και πρώτης ανάγκης για τα παιδικά χωριά S.O.S. Πλαγιαρίου στη Θεσσαλονίκη. Η συγκέντρωση των τροφίμων, των ειδών πρώτης ανάγκης και διαβίωσης έγινε στο Δ.Α.Κ. Καλαμαριάς με αφορμή τον αγώνα μπάσκετ ανάμεσα στους κολυμβητές του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Καλαμαριάς και τους γονείς των αθλητών της ομάδας Βόσπορος της Καλαμαριάς.
.
.
Σύμφωνα με τη Βικιπαιδεία, η  φιλανθρωπία ετυμολογικά σημαίνει «αγάπη του ανθρώπου» με την έννοια της φροντίδας για την θρέψη, την ανάπτυξη και την ενίσχυση δεινοπαθούντων συνανθρώπων που απορρέει από την άσκηση των ανθρώπινων αξιών και βασίζεται στον εθελοντισμό. Ο πιο συμβατικός σύγχρονος ορισμός είναι οι «ιδιωτικές πρωτοβουλίες, για το κοινό καλό, με έμφαση στην ποιότητα της ζωής».Είναι γενικά αποδεκτό ότι η λέξη επινοήθηκε στην αρχαία Ελλάδα από τον Αισχύλο στον Προμηθέα Δεσμώτη,όπου περιγράφει ένα μύθο πως τα πρωτόγονα πλάσματα που δημιουργήθηκαν χωρίς γνώσεις και δεξιότητες ζούσαν σε σπηλιές με τον συνεχή φόβο για τη ζωή τους. Ο Δίας, ο βασιλιάς των θεών, αποφάσισε να τους καταστρέψει, αλλά ο Προμηθέας, ένας Τιτάνας το όνομα του οποίου σημαίνει "προνοητικότητα" τους έδωσε ως δώρα την φωτιά και την αισιοδοξία: τη φωτιά, που συμβολίζει όλες τις γνώσεις, τις δεξιότητες, την τεχνολογία, τις τέχνες και την επιστήμη. Με αισιοδοξία, θα χρησιμοποιούν τη φωτιά εποικοδομητικά, για τη βελτίωση της ανθρώπινης κατάστασης.Η πρώτη όμως χρήση του όρου «φιλανθρωπία» με τη μορφή ουσιαστικού περιεχομένου ήρθε λίγο αργότερα (περ. 390 π.Χ.), στον πλατωνικό διάλογο «Ευθύφρων», όπου ο Σωκράτης φέρεται να έχει πει: «Εγώ όμως φοβούμαι μήπως από την φιλανθρωπία μου φαίνομαι σ΄ αυτούς ότι διδάσκω αδιακρίτως κάθε άνθρωπο ό,τι γνωρίζω, όχι μόνον χωρίς κανένα μισθό, αλλ' αν είχα χρήματα, και θα πλήρωνα ακόμη με ευχαρίστηση μου εκείνον, ο οποίος ήθελε να ακούει τις ομιλίες μου».
 
Βέβαια η φιλανθρωπία απέχει πολλές φορές ως ετυμολογία και φιλοσοφία από την πράξη αυτή καθεαυτή, γιατί δεν είναι λίγοι αυτοί που την παρανοούν και την παραποιούν.
 
Το Παιδικό Χωριό SOS Πλαγιαρίου είναι το δεύτερο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα και λειτουργεί από το 1997. Εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 1998 από τον τ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.
Το Παιδικό Χωριό SOS Πλαγιαρίου οικοδομήθηκε σε μία έκταση 29 στρεμμάτων, η οποία αποκτήθηκε το 1991 χάρις στο κληροδότημα LEON PISANI.
 
Αποτελείται από 10 σπίτια οικογενειών SOS για 60 παιδιά, το σπίτι του Διευθυντή, το σπίτι των Θείων, το σπίτι για τα εργαστήρια και το Κοινοτικό όπου στεγάζονται γραφεία, βιβλιοθήκη, μελετητήριο κλπ. Στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Σπυρίδωνα, γήπεδα, 2 παιδικές χαρές και το ανοικτό θέατρο ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ.
 
Απασχολούνται 27 άτομα σε ημερήσια βάση (επιστημονικό, παιδαγωγικό και διοικητικό προσωπικό) και το σύνολο των κτιριακών εγκαταστάσεων είναι 3.500 τμ.Στην ανέγερση συνέβαλαν καθοριστικά με δωρεές τους οι εξής: SOS-KINDERDORF INTERNATIONAL, HERMANN-GMEINER FONDS, κληροδότημα LEON PISANI, PROCTER & GAMBLE HELLAS, PRAKTIKER, COCA-COLA HELLAS, GOODY’S, Ίδρυμα ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ, Ίδρυμα ΛΙΛΙΑΝ ΒΟΥΔΟΥΡΗ, Νομαρχία Θεσσαλονίκης, ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, Δημήτρης & Ingeborg Λεκού, Δημήτριος Γ. Αράπης, Γεώργιος & Άρτεμις Χασιλτζόγλου, Ηλίας & Ευφροσύνη Κιοκμενίδου, Παιδικά Χωριά SOS Ελβετίας, Αφοι Σαρημανώλη, Ελένη Μηλιώνη-Μάμαλη, Νικόλαος Στασινόπουλος, Βασιλική Μιχαηλίδου, Άννα-Μαρία Ζωγράφου, Άννα Μπαλτά, Έλλη Σαργκάνη, Αγγελική Σινανιώτη, Αικατερίνη Δερβίση, Αφροδίτη Παπαμήτρου, Σωτηρία Φαναριώτου.
 
Επίσης, 900 δωρητές και φίλοι που τοποθέτησαν το δικό τους πλακάκι, με το όνομα αγαπημένων τους, στην Πλατεία Αγάπης του Χωριού.
.
Σε ότι αφορά στον αγώνα μπάσκετ, που ως αθλητική πράξη είναι πράξη πολιτισμού και κουλτούρας, ανάμεσα στους παίκτες της ομάδας των κολυμβητών ήταν το μεγάλο αστέρι της χρυσής εποχής του Άρη στο μπάσκετ Γιώργος Δοξάκης, ο Ανδρέας Παρίσης και η Ιωάννα Καπουσούζη. Με την ομάδα των γονιών αθλητών έπαιξε ο ίδιος ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης, ο οποίος – άλλωστε – προέρχεται από το χώρο της καλαθόσφαιρας, αλλά και ο πρώην δημοφιλής ποδοσφαριστής και νυν εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Καλαμαριάς για θέματα αθλητισμού Γιώργος Μύρτσος.
 
Για την ιστορία το τελικό σκορ ήταν 44-39 υπέρ των κολυμβητών!!!

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Άγριες Μέλισσες»: Όλες οι εξελίξεις στα νέα επεισόδια της εβδομάδας 18– 21/01/2021
«Άγριες Μέλισσες»: Όλες οι εξελίξεις στα νέα επεισόδια της εβδομάδας 18– 21/01/2021
με 0 Σχόλια 818 Views

 Από Δευτέρα 18/1 - 21/1/2021 έρχονται πολλές ανατροπές, νέες αποκαλύψεις που θα μας καθηλώσουν. Η σειρά που δεν βρίσκεται τυχαία στην κορυφή της τηλεθέασης συνεχίζει το δεύτερο κύκλο πολύ δυναμικά.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή