Μια ατυχής εμπειρία με το καραβάκι Κωνσταντής

14831 Views
Μια ατυχής εμπειρία με το καραβάκι Κωνσταντής Μια ατυχής εμπειρία με το καραβάκι Κωνσταντής

  

Από την Πίτσα Στασινοπούλου
 
Περιπέτεια στο Θερμαϊκό…
 
Πρωτομαγιά και αργία- απεργία είπα είναι… ωραίος καιρός είπα είναι… «πρεμιέρα» για τα καραβάκια στο Θερμαϊκό διάβασα ότι είναι… ε, αφού βρέθηκα στο κέντρο είπα να τιμήσω την «πρεμιέρα»- άσχετα που έμεινα στον τίτλο και δεν διάβασα παραμέσα. Γιατί δικός μου σκοπός ήταν η διαφημισμένη μισάωρη βόλτα που κατά καιρούς επιθυμούσα αλλά ποτέ δεν κατάφερα, έτσι για την εμπειρία αφού βόλεψε η μέρα. Βέβαια, είναι αλήθεια ότι όποτε περνούσα βιαστικά, κάποια πράγματα με απωθούσαν, που τώρα, αποφασισμένη ούσα, πρόσεξα καλύτερα…
 
Όπου στην προκυμαία του Λευκού Πύργου συναντώ αραγμένα στη σειρά 4-5 καραβάκια, το ένα πιο… τσίρκο από το άλλο, με κάποιο εξ αυτών να το έχει τερματίσει! Ούτε σε έκθεση κιτς τόση μαζεμένη κακογουστιά να βγάζει μάτι, σε σημείο η λατέρνα να μοιάζει απέριττη μέχρι αηδίας! Ινδιάνικα έντονα χρώματα,  μαδημένες ψάθες, φωτεινές επιγραφές να αναβοσβήνουν, μπρονζέ περικεφαλαίες, κόκκινες χλαμύδες κι ίσως στο βάθος κάποιο χριστουγεννιάτικο δένδρο στολισμένο έναν σκασμό μπιχλιμπίδια να σε πιάνει ζάλη. Στο μεταξύ η ντάμπα-ντούμπα μουσική στη διαπασών για μπούγιο και οι κράχτες στις επάλξεις να προμοτάρουν δυναμικά μη αφήνοντας περαστικό ανενημέρωτο… παραδίπλα μεγάλες ταμπέλες με τα δρομολόγια της μισής ώρας, επικεφαλίδα φουλ τονισμένη «ελεύθερη είσοδος» και από κάτω με μικρά γράμματα η «υποχρεωτική κατανάλωση» και ο τιμοκατάλογος με τιμές κάτι παραπάνω από «καραβίσιες», με ελάχιστη κατανάλωση πχ έναν καφέ στα 6 ευρώ…
 
Με ξανάπιασε η «απώθηση» από όλο τούτο το λατερνοειδές, θορυβώδες, κιτσάτο και πανάκριβο σκηνικό που είδα από κοντά επισταμένα κι είπα «άστο, δεν αξίζει τον κόπο, είναι σκέτη κοροϊδία»… να πληρώσω το λιγότερο 6 ευρώ για έναν καφέ εν πλω, που ζήτημα να προλάβω δυο ρουφηξιές σε 15-20 λεπτά κι αυτές να μου κάτσουν στο λαιμό! Φεύγοντας όμως βλέπω τελευταίο στη σειρά ένα καραβάκι απλό, κλασικό, ήσυχο και κόσμο στην αποβάθρα να περιμένει να επιβιβαστεί… ψάχνω για ταμπέλα και βλέπω μια μικρή να ενημερώνει «είσοδος 3 ευρώ» και από κάτω «προσφέρονται ροφήματα τάδε και τάδε». Αυτό μάλιστα είπα! Οικονομικό- στη μισή τιμή, λιτό, ήσυχο, οικογενειακό… ό,τι ακριβώς έψαχνα! Μπουκάρω το λοιπόν περιχαρής με τους υπόλοιπους και σαλπάρουμε.
 
Αρχικά περνά από την αποβάθρα του λιμανιού όπου περίμενε κόσμος, μόνο που υπάρχει μια δυσκολία στην προσέγγιση και ο εκτελών μανούβρες- τύπου παρκάρω όχημα «πιο δεξιά, πιο αριστερά, βρήκες κολώνα, έχεις δυο μέτρα, κράτα το τώρα, κόλλα είπαμε κλπ»,  δεν καταφέρνει να συνεννοηθεί με τον καπετάνιο… τρεις  απόπειρες από τις τρεις πλευρές της αποβάθρας μάταιες και το μπουλούκι των νοματαίων να ακολουθεί, μέχρι που κατάφερε επιτέλους σε ένα τέταρτο να επιβιβαστεί. Στη συνέχεια το καράβι αρχίζει να ξανοίγεται ανατολικά… περνάμε Λευκό Πύργο, περνάμε Μέγαρο, περνάμε Αρετσού και  καταμεσής του πελάγους μετά από 45 λεπτά, ρωτώ ανήσυχη τον τύπο με τις μανούβρες- εκτελούντα επιπλέον χρέη εισπράκτορα, μπάρμαν, μηχανικού:
 
-  Μισή ώρα δεν είναι η βόλτα; Πέρασαν 45 λεπτά, πότε θα γυρίσουμε;
-  Περίπου σε ένα… τρίωρο (!) μου απαντά φυσικότατα. Αυτό το καράβι είναι δρομολογιακό, πάει Περαία- Μπαξέ… (σοκ η αφεντιά μου!) Δεν το ξέρετε το «Κωνσταντής»;
- Γιατί θα έπρεπε να έχω την τιμή; Και γιατί δεν υπάρχει ενημερωτική ταμπέλα του «Κωνσταντή» στην προκυμαία, ρωτώ με μάτι γουρλωμένο, καθότι με περίμενε ραντεβού κι εγώ «γι αλλού ξεκίνησα κι αλλού ο Κωνσταντής με πάει»!
- Υπάρχει ταμπέλα, πώς δεν υπάρχει, βρίσκεται κάτω από μια ομπρέλα, που τώρα βέβαια είναι… κλειστή (!), αλλά αν τη σηκώσεις θα δεις από κάτω την αφίσα!
- Σοβαρολογείτε;;; Εγώ η μόνη ταμπέλα που είδα ήταν αυτή που έλεγε για «είσοδο 3 ευρώ και προσφορά ρόφημα» για μισής ώρας βόλτα!
-  Κάποιο λάθος θα έγινε, μου κάνει μαγκωμένα, τα 3 ευρώ ισχύουν για πολύτεκνους και Αμέα, το κανονικό εισιτήριο είναι 5 ευρώ και ρόφημα υπάρχει φυσικά στο μπαρ, αλλά είναι εξτρά! Εμείς κάνουμε δρομολόγιο, όχι ψυχαγωγία σαν τους άλλους…
 
Μου ΄ρθε ταμπλάς του θαλασσόλυκου! Να έχω ανεβεί για μισάωρη βόλτα- εκμεταλλευόμενη το κενό μέχρι το ραντεβού μου και εκπληρώνοντας μια παλιά επιθυμία, και αίφνης, από απαράδεκτη παραπλάνηση να βολοδέρνω τρεις ώρες στα κύματα μέχρι την άλλη άκρη του κόλπου που ουδόλως είχα καημό! Παρακολουθώντας επιπλέον εις τριπλούν τις ανεπιτυχείς μανούβρες για προσέγγιση, που θύμιζαν ατζαμή οδηγό νταλίκας και βέβαια στοίχιζαν έξτρα καθυστέρηση. Όσο για «ρόφημα», που θα μου κόστιζε με το εισιτήριο πολύ περισσότερο από τους «άλλους» που απέρριψα, ούτε λόγος… καθώς ένιωθα το κορόιδο που πιάστηκε από τη μύτη ή αυτό που λέμε «πήγα για μαλλί και βγήκα κουρεμένη» κι άντε να ‘χεις όρεξη να κατέβει γουλιά… για να μη πω ότι κάποια στιγμή ένιωθα πραγματικά σαν «αιχμάλωτη», σαν κάποιοι να με κρατούν παρά τη θέλησή μου, σε ένα ταξίδι τρίωρο που δεν επέλεξα και μου ανέτρεψε το πρόγραμμα! Πέραν του ότι ξύλιασα τόσες ώρες στο κατάστρωμα, καθότι ο εσωτερικός χώρος ασφυκτικά γεμάτος με περίπου 130 επιβάτες κι εγώ βέβαια δεν είχα προβλέψει ανάλογο ντύσιμο για τρίωρη κρουαζιέρα  σούρουπο Πρωτομαγιάς!
 
Κάποια στιγμή, στις 9 παρά νυχτιάτικα επιστρέψαμε στην αφετηρία του Λευκού Πύργου κι εγώ τουρτουρίζοντας από το αγιάζι που έφαγα, έχοντας χάσει το ραντεβού μου και με τα νεύρα τσατάλια, ψάχνω σαν λαγωνικό να βρω τις ταμπέλες. Αυτή η «μυστηριώδης» που είχα δει, όλως παραδόξως άφαντη! Πουθενά, όσο κι αν έψαξα! Βάλθηκα τότε να αναζητώ την «ομπρέλα με την αφίσα». Και ναι, τη βρήκα, μπροστά- μπροστά, κατεβασμένη μέχρι τέρμα, τυλιγμένη με σχοινί, που όσο κι αν προσπάθησα να ανασηκώσω έστω ένα κομματάκι πανί ήταν αδύνατο να μετακινηθεί ο μεταλλικός σκελετός και να αποκαλυφθεί έστω η άκρη της αφίσας! Διότι κατά τα λεγόμενα του τύπου, όφειλα καταρχάς να προσέξω τη συγκεκριμένη ομπρέλα… στη συνέχεια να υποψιαστώ ότι κάτι σημαντικό κρύβει και να ερευνήσω… και τέλος, εφόσον η έρευνα απέβαινε μάταιη, να μαντέψω ότι ο σημαντικό που έκρυβε ήταν η ενημερωτική αφίσα ώστε να μην την πατήσω! Τώρα, τι ρόλο έπαιζε η άλλη που εξαφανίστηκε, ακριβώς στο σημείο προσάραξης, μόνο… ο «Κωνσταντής» ξέρει! Γιατί κατόπιν τούτων, αν την έβρισκα. φυσικά θα τη φωτογράφιζα ως ντοκουμέντο.
 
Και κάπως έτσι, ο (παρά τη θέλησή του) Σεβάχ ο θαλασσινός από τα Lidl, στο τέλος έκανε το σταυρό του που δεν πήρε από παραπλανητική πληροφόρηση κανά καράβι να τον ξεβράσει κατά Κρήτη μεριά, να γιορτάσει Πρωτομαγιά με τους σύντεκνους! Απαράδεκτη η «πρεμιέρα» του «Κωνσταντή», που ναι μεν εγώ δεν ήξερα ότι αφορούσε αυτόν, αλλά εκείνος δεν φρόντισε να με ενημερώσει επί τόπου ως ώφειλε!
.
Δείτε αυτά:
/
-Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα ΕΔΩ
-Τι παίζουν οι κινηματογράφοι στη Θεσσαλονίκη ΤΩΡΑ ΕΔΩ
-Θέατρο: Είδαμε & Σχολιάζουμε ΕΔΩ
-Συναυλίες: Είδαμε & Σχολιάζουμε  ΕΔΩ
-Σινεμά: Είδαμε & Σχολιάζουμε  ΕΔΩ
-Βιβλίο: Διαβάσαμε & Σχολιαζουμε ΕΔΩ
-Κερδίστε προσκλήσεις - Βιβλία ΕΔΩ
.
Ακολουθήστε μας στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Πι Στασινοπούλου
Πι Στασινοπούλου

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Πότε θα δούμε «Όρνιθες», «Γκόλφω» & «Τρωάδες» από το ΚΘΒΕ στη Θεσσαλονίκη. Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες (πρεμιέρες).
Πότε θα δούμε «Όρνιθες», «Γκόλφω» & «Τρωάδες» από το ΚΘΒΕ στη Θεσσαλονίκη. Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες (πρεμιέρες).
με 0 Σχόλια 1948 Views

Επιτέλους, ανακοινώθηκαν ημερομηνίες, άρα ξέρουμε πότε θα δοθούν και οι πρεμιέρες των καλοκαιρινών παραστάσεων του ΚΘΒΕ, «Όρνιθες», «Γκόλφω» & «Τρωάδες».


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή