O τουρισμός ως μορφή πολιτιστικής πράξης.

1650 Views
O τουρισμός ως μορφή πολιτιστικής πράξης. O τουρισμός ως μορφή πολιτιστικής πράξης.

 

Από τη στήλη Artύσιμο του Γιάννη Κυφωνίδη
Ο τουρισμός είναι ένας πολύ διαδεδομένος τρόπος ψυχαγωγίας, ειδικά στο δυτικό κόσμο , ενώ παράλληλα αποτελεί μια πολύ μεγάλη βιομηχανία και σημαντικοτάτη πηγή εσόδων για τις τουριστικές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. 
 
Ωστόσο σύμφωνα με τη Βικιπαιδεία, πολλές είναι οι προσπάθειες που έχουν γίνει για να δoθεί ένας επακριβής ορισμός του τουρισμού. Από τα κύρια χαρακτηριστικά του, πέντε μπορούν να εξακριβωθούν εννοιολογικά και συγκεκριμένα τα εξής:
 • Ο τουρισμός είναι αποτέλεσμα μεμονωμένης ή ομαδικής μετακίνησης ανθρώπων σε διάφορους τουριστικούς προορισμούς και η διαμονή τους σε αυτούς επί τουλάχιστον ένα 24ωρο με σκοπό την ικανοποίηση των ψυχαγωγικών τους αναγκών.
 • Οι διάφορες μορφές του τουρισμού περιλαμβάνουν απαραίτητα δύο βασικά στοιχεία: Το ταξίδι στον τουριστικό προορισμό και τη διαμονή σε αυτόν, συμπεριλαμβανομένου της διατροφής.
 • Το ταξίδι και η διαμονή λαμβάνουν χώρα εκτός του τόπου της μόνιμης διαμονής των ανθρώπων που αποφασίζουν να μετακινηθούν για τουριστικούς λόγους.
 • Η μετακίνηση ανθρώπων σε διάφορους τουριστικούς προορισμούς είναι προσωρινού και βραχυχρόνιου χαρακτήρα, που σημαίνει ότι πρόθεσή τους είναι να επιστρέψουν στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους μέσα σε λίγες, μέρες βδομάδες ή μήνες.
 • Οι άνθρωποι επισκέπτονται τουριστικούς προορισμούς για τουριστικούς λόγους, δηλαδή για λόγους άλλους από εκείνους της μόνιμης διαμονής τους ή της επαγγελματικής απασχόλησής τους.
Στην Ελλάδα μάλιστα ο τουρισμός είναι μία μορφή πολιτισμού ή πιο ορθά συνυφασμένος και με τον πολιτισμό.
 
Η ομάδα epiculiar στην Ελλάδα κάνει αυτό ακριβώς. Συνδέει τον τουρισμό και την ξενάγηση με τον πολιτισμό, σύγχρονο ή ιστορικό. Ο Βασίλης Γουγούσης, η Δανάη Σπάνια, η Chantal Jaspers, η Ελένη Λούση, η Ξένια Μαυρομάτη και ο Ολλανδός Hans Buster αποτελούν την “ψυχή” της ομάδας αυτής.
 
Οι ίδιοι μάλιστα αυτοσυστήνονται ως αληθινοί εραστές της ζωής που οργανώνουν επικές εμπειρίες με επίκεντρο την Ελληνική Κουζίνα και τον πολιτισμό για όσους έχουν το ενδιαφέρον και την περιέργεια να τη και τον γνωρίσουν. Άλλωστε το φαγητό αποτελεί μία μορφή πολιτισμού, του γευσιγνωστικού.
Και όπως λένε παίρνουν τους ενδιαφερόμενους από το χέρι για να τους συνοδεύσουν σε ένα αξέχαστο ταξίδι όπου θα επισκεφτούν κρυμμένους θησαυρούς πέρα από τους τυπικούς τουριστικούς προορισμούς και αξιοθέατα.
 
Τα λεγόμενα tours γίνονται σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα και βάζουν τον επισκέπτη στο επίκεντρο. Δεν τον έχουν ένα απλό παρατηρητή, ακροατή ή θεατή, αλλά τον καθιστούν κοινωνό αυτής της εμπειρίας, μέσω των hosts.
 
Είναι σα να εξελίσσεται μία live art performance με αξιοθέατα, μνημεία, γεύσεις, μυρωδιές, ήχους και εικόνες, όπου συμμετέχουν εξίσου και ισοδύναμα οι hosts και οι επισκέπτες.
 
Όπως άλλωστε επισημαίνει η ομάδα, επιθυμία τους είναι η διαδραστική σχέση που θα αναπτύξουν οι επισκέπτες με τη χώρα, τα μέρη, τις γεύσεις και τους ανθρώπους και η γνωριμία τους με την αυθεντική Ελλάδα.
 
Αυτή ακριβώς η μορφή τουρισμού που μετεξελίσσεται σε πράξη πολιτισμού και παιδείας, είναι το μέλλον που μπορεί να αναδείξει την Ελλάδα σε όλα της τα μήκη και τα πλάτη, πέρα από το κλασικό και το σύνηθες.
 
 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Στο πλευρό των Θεατρικών Βραβείων με live εκπομπή ο Ε.Ο.Ε.
Στο πλευρό των Θεατρικών Βραβείων με live εκπομπή ο Ε.Ο.Ε.
με 0 Σχόλια 436 Views

 Στο πλευρό των Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης στέκεται για ακόμη μια φορά ο δραστήριος Ερευνητικός Οργανισμός Ελλήνων.διοργανώνοντας μια πλούσια σε περιεχόμενο εκπομπή που θα τα έχει όλα.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο
 • Το.. λάθος της στο σεξ που προδίδει ότι σας απατά
  Το.. λάθος της στο σεξ που προδίδει ότι σας απατά

   Σε κάθε ζευγάρι υπάρχει το "πράσινο τερατάκι" της ζήλειας και της αμφισβήτησης για το κατά πόσον ο ένας είναι αφοσιωμένος και πιστός στον άλλο. Όσον αφορά τις γυναίκες, ωστόσο, υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια που μπορεί να "προδώσει" το αν έχουν απατήσει τον σύντροφό τους...


  Περισσότερα ...
 • Αφθώδης Στοματίτιδα.
  Αφθώδης Στοματίτιδα.

   Στη χαβούζα του ’20 επιπλέουν (με σειρά εμφάνισης) ένας καράφλας οδηγός ΚΤΕΛ, η γιαγιά μου, ο Τζορτζ Όργουελ, ο Αμβρόσιος, η θεία Τούλα, ο Μπακογιάννης, η Λέχου, ένας υποψήφιος πανελληνίων με αφθώδη στοματίτιδα, εγώ, εσύ που διαβάζεις αυτό το άρθρο και ο άλλος που θα το αγνοήσει. Γράφει η Ντόρα Παπάζη.

  Περισσότερα ...
 • Αύγουστος Κορτώ: «Οταν είπα στη μάνα μου ότι μου αρέσουνε τ΄αγόρια»…
  Αύγουστος Κορτώ: «Οταν είπα στη μάνα μου ότι μου αρέσουνε τ΄αγόρια»…

   Ο Έλληνας συγγραφέας, που δεν έχει κρύψει τις σεξουαλικές του προτιμήσεις, γράφει με αφορμή τη σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, για την ανάγκη να σκοτώσουμε τη ντροπή...


  Περισσότερα ...

Περισσότερη Παράξενη ζωή