Η Γαλαρία, τo Orient Express, η Αγκάθα και το μνημείο που έγινε χώρος ψυχαγωγίας.

1090 Views
Η Γαλαρία, τo Orient Express, η Αγκάθα και το μνημείο που έγινε χώρος ψυχαγωγίας. Η Γαλαρία, τo Orient Express, η Αγκάθα και το μνημείο που έγινε χώρος ψυχαγωγίας.

 
Από τη στήλη Artύσιμο του Γιάννη Κυφωνίδη

Ο χώρος της Γαλαρίας επί της παραλιακής ζώνης του Νέου Παντελεήμονα, θεωρείται “μνημείο”, χαρακτηριστικό δείγμα Νεότερης Αρχιτεκτονικής Βιομηχανικής. Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του λόφου του Κάστρου του Πλαταμώνα και αποτελεί ουσιαστικά το ανοιχτό βόρειο τμήμα της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής, σε συνέχεια του κλειστού τμήματος – Τούνελ – της Σήραγγας του Πλαταμώνα.
.

.
Ιστορικά άλλωστε, την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα , από τον απελευθερωμένο Πλαταμώνα διήλθε η σιδηροδρομική γραμμή Παπαπουλίου Λάρισας - Πλατέος Ημαθίας, που ένωσε σιδηροδρομικά την Αθήνα με την Θεσσαλονίκη και κατ' επέκταση την Ελλάδα με την υπόλοιπη Ευρώπη. Από αυτή τη γαλαρία περνούσε και το ιστορικό τρένο “ORIENT EXPRESS”, ή ένα από τα παρακλάδια-βαγόνια του, που έφθαναν μέχρι Αθήνα και κατά τη διάρκεια του Α΄και Β΄Παγκοσμίου Πολέμου επέστρεφαν στην επίσημη αφετηρία της Κωνσταντινούπολης μέσω Θεσσαλονίκης.
 
Αυτός ο χώρος με τη μουσειακή αξία έχει μετατραπεί από το γνωστό ξενοδόχο της Πιερίας Γιώργο Τζόβα σε έναν εξαιρετικής αισθητικής χώρο αναψυχής (αναψυκτήριο-καφέ), τη Gallaria, που όχι μόνο σεβάστηκε το παρελθόν, αλλά και το ανέδειξε.

Ο Γιώργος Τζόβας, είχε μνήμες της Γαλαρίας από παιδί και δεν μπορούσε να τη βλέπει εγκαταλελειμμένη. Έτσι, τη μίσθωσε από τη ΓΑΙΑΟΣΕ και την αξιοποίησε με σύγχρονους όρους  σεβόμενος την ιστορία. Κατασκεύασε έναν χώρο κυριολεκτικά πάνω στις ράγες, δημιουργώντας και βαγόνια, που φιλοξενούν κάποιες από τις υπηρεσίες του καφέ-αναψυκτηρίου, όπως τις τουαλέτες του καταστήματος που παραπέμπουν στις τουαλέτες του θρυλικού Orient Express , που ενέπνευσε την Αγκάθα Κρίστι να γράψει την παγκοσμίως γνωστή νουβέλα της “ Έγκλημα στο Orient Express”.
 
Έχοντας αναλάβει τη νέα ζωή ενός μνημείου, η αρχιτεκτονική επέμβαση από το γραφείο online design του Χρήστου Νταούκα Γκαρρόνε και της Ζωής Μπάμπου έγινε με σεβασμό στην ιστορία του γύρω τόπου.
.
Μπροστά από το Gallaria υπάρχει κι ένας πύργος, που λειτουργούσε το 1940 ως πολυβολείο για τη φύλαξη της σήραγγας. Ο πύργος αυτός, μισοπεσμένος, ανακατασκευάστηκε και χρησιμοποιείται ως εκθεσιακός χώρος.
 
Αυτή την περίοδο μάλιστα φιλοξενεί την έκθεση “ Like A Rainbow : Η Τέχνη του Ροκ.
 
Πρόκειται για μια έκθεση που απεικονίζει την ιστορία της ροκ μουσικής από τη γέννησή της, στα μέσα της δεκαετίας του 1950, ως τις μέρες μας.
 
Η ιστορία ξετυλίγεται μέσω της τέχνης του ροκ, κατά κύριο λόγο δηλαδή των ωραιότερων και πιο επιδραστικών εξωφύλλων δίσκων που εκδόθηκαν τις τελευταίες επτά δεκαετίες.
 
Παράλληλα, εκτίθενται αντικείμενα όπως μουσικά όργανα, συσκευές αναπαραγωγής ήχου, εισιτήρια συναυλιών, backstage passes, αυτόγραφα, φωτογραφίες και διάφορα αναμνηστικά συναυλιών.
 
Περιλαμβάνεται μια ειδική αναφορά στο φεστιβάλ Woodstock, οριακή στιγμή της ιστορίας της μουσικής αυτής, καθώς και μια ειδική προθήκη αφιερωμένη σε ένα από τα σπουδαιότερα συγκροτήματα της, τους Deep Purple.
 
Τα εκθέματα προέρχονται από τη συλλογή που έχει συγκεντρώσει ο παρουσιαστής/ μουσικογράφος Στάθης Παναγιωτόπουλος, ενώ η μουσειολογική επιμέλεια είναι της Εύας Μαμούρη, αρχιτεκτόνισσας/ μουσειολόγου.
 


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Οι πιο δυνατές» Ά. Αδριανού Β. Παναγοπούλου Κ. Μπιλάλη online streaming
«Οι πιο δυνατές» Ά. Αδριανού Β. Παναγοπούλου Κ. Μπιλάλη online streaming
με 0 Σχόλια 646 Views

 Ένας από τους πιο "δυνατούς" μονολόγους του Αύγουστου Στρίντμπεργκ, μεταμορφώνεται σε ένα θεατρικό "παιχνίδι για δύο" μέσα από μια αιρετική διασκευή που φωτίζει το θέμα της απιστίας

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή